Bilecik Teke Yöresi Yörük Türkmen Kültürü Araştırma ve Yaşatma Derneği, üyeleri ile tanışma ve kaynaşma etkinliği düzenledi.

Pandemi nedeniyle uzun süredir bir araya gelemeyen üyeler tanışma ve kaynaşma etkinliğinde buluştu. Yörük kültürünün vazgeçilmezi keşkek ve un helvası yapılarak üyelere ikram edildi. Kendi kültürlerini yaşatmaya çalışan Teke Yörükleri sazlı sözlü adeta bir şenlik gibi etkinlik düzenlediler.

Etkinliğe, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak,İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, dernek yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.

Kaynaşma etkinliğine ilişkin konuşan  Havali Özdemir, katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken

“Teke Yöresi Yörük Türkmen Derneği olarak 2020 yılında kurulduk. Şu an toplam 70 tane üyemiz var. Bir tane de projemiz vardı. 230 bin değerindeki Lavanta Kokulu Teke Yöresi Projemiz destek gördü ve  bu kapsamda 128 bin lira hibe aldık. Osmaneli Belediyesi’nin belirlemiş olduğu tarlaya da 5 bin adet lavanta fidesi diktik, geçen gün de çapaladık. Şu an fideler büyüyor. Bu arada da pandemiden dolayı üyelerimizle kaynaşamamıştık. İlk fırsatta da kendi yöremizle birlikte tüm yörüklerin kültürü olan keşkek ve un helvası bizim için kıymetliydi, kendimiz yaptık, denedik yapabiliyor muyuz diye. Hem kendi özümüze döndük. Kendi başımıza, yanımızda anamız babamız yokken bu işi yapabilecek miyiz onu da görmüş olduk. Güzeldi,iyi bir etkinlik oldu. Katılım da gayet iyi.Çok memnun olduk.” dedi.  

“LAVANTA PROJESİ OSMANELİ VE BİLECİK TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Etkinliğe katılım sağlayan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ise, Teke Yöresi Yörük Türkmen Derneği ile birlikte yürüttükleri Lavanta projesinin Osmaneli ve Bilecik turizmi açısından önemli olduğunu söylerken önümüzdeki sene de kekik ve lala projelerinin de hayata geçirileceğini aktardı.

Başkan Münür Şahin: “Öncelikle etkinlik için dernek yönetimine çok teşekkür ederim. Yıllar öncesine götürdüler. Bende babaannem döneminde kalma özellikle un helvası çok tercih ettiğim bir tatlıydı. Uzun yıllar sonra bu kadar güzel bir tatlıyı tekrar burada yeme fırsatını bulduk. Teke Yöresi Yörük Türkmen Derneği ile birlikte Osmaneli Belediyesi’nin  beraber yürüttüğü bir lavanta projemiz var.  Çok da güzel gidiyor şu an da 7 bin 500 m²’lik bir alanda bunu gerçekleştirdik. Tabi projenin açılışı değil sonradan devam etmesi çok önemliydi ama artık lavantalarımızın renk verdiğini,çiçek açtığını görüyoruz.

Buraya gelmeden bahçıvanımızla konuşluk inşallah önümüzdeki yıl aynı aylarda  onların büyük bir öbekler halinde olacağını düşünüyoruz. Güzel bir uygulama oldu.Bir de Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesislerimizin de yanında olması çok fazla  ziyaretçinin o bölümde bulunması ilçemizin hem tanıtımı  açısından hem de görsellik açısından çok büyük bir değer kattı. Sonrası için yine kekikle ilgili bir projemiz var. Derneğimiz yine o konuda destek verecek inşallah bizde yerini hazırladık. Kekik de çok önemli. Sonrası için de farklı bir şekilde lale projemiz var.  Bunların hepsini düşündüğümüz zaman, Osmaneli turizmde çok önemli bir merkez olacak. Derneğimizin katkıları ile turizmde en azından  farklı ürünleri de sunabilecek, güzellikleri yansıtabilecek, fotoğraf çekilebilecek ortamları da oluşturabiliyoruz. Ben bu vesile ile Teke Yöresi Yörük Türkmen Derneğinin ilçemize, belediyemize ve Osmaneli halkına vermiş oldukları desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum.Bu birlikteliğimiz her yıl daha da artarak devam edecek.Tabi Bilecik turizmine de çok büyük bir değer katmaya devam edecek.  Derneğimizin faaliyetlerinin Bilecik’te de ve diğer ilçelerimizde de çok güzel gittiğini görüyoruz. İnşallah diğer derneklere de bu iş birlikleri örnek olur.”

Editör: TE Bilişim