Korkmaz Kesik

Bozüyük Taşeron İşçiler Derneği öncülüğünde silikozis kurultayı düzenledi. Bozüyük’ün Tekke Mahallesi Mahalle Konağı’nda gerçekleşen Silikozis Kurultayına Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Yıldırım Koç, İş Hukuku Uzmanı Av. Esin Özbey, Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Bilgili Aykut, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit konuşmacı olarak katıldı.


Kurultay iş kazaları ve meslek kazaları sonucunda hayatının kaybeden işçiler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kurultayın açılış konuşmasını yapan Bozüyük Taşeron İşçiler Derneği Başkanı Hakan Uslu, kurultayın ilk düzenlendiği belirterek taşeron işçilerinin belirli haklarının olduğunu ve bu hakların hukuk yolu ile aranmak üzere sürekli çalıştıklarını söyledi.


Uslu’nun ardından Silikozis hastalığına yakalanan Gürhan Yüksel söz alarak bir konuşma gerçekleştirdi. Hastalığa yakalandıktan sonra başka işçilerin hasta olmaması için bir mücadeleye giriştiklerini belirten Yüksel, bu sorunun tüm işçileri ilgilendirdiğini belirtti. İşverenin parayı çok sevdiğini ifade eden Yüksel işçilerinde canını sevmesi gerektiğini söyledi. Yüksel mücadelelerinin başka illerde bulunan işçilere de örnek olduğunu söyleyerek Çorum’daki işçilerin, ‘Biz de silikozismişiz. Sizin zalim işverenini sizden sakladığı gibi bizim zalim işverenimizde hastalığımızı bizden saklamış.’ sözlerini aktardı. Yüksel işverenin zamanında gerekli önlemlerini almadığını söyleyerek “Bizim tek suçumuz işyerinde nefes almak.” dedi.


Konuşmacılar arasında ilk sözü alan Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Bilgili Aykut, doğru önlem alındığı taktirde silikozis hastalığı dahil tüm meslek hastalıklarının yüzde yüz önlenebilir olduğunu söyledi. Meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenmesi anlamında mevzuatta çok büyük eksikliklerin omadığını söylerken devletin görevlerinden birininde bu yasaların uygulanmasında etkin bir denetim yapması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de sadece 3 tane meslek hastalıkları hastanesinin bulunduğunu belirten Aykut, "Aile hekimleri, devlet hastanesi hekimleri meslek hastalıklarını belirleyemeyebilir. Bu doktorlar sadece meslek hastalığı riskini taşıdığınızı söyler." dedi. Silikozis hastalığının genellikle maden işçiliği, granit işçiliği, gemi yapımı işleri, kot taşlama işlerinde karşılaşıldığını söylerken hastalığın tedavisinin bulunmadığının altını çizdi.


Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Bilgili Aykut'un ardından söz alan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit meslek hastalıklarının iş yerinde nelerden kaynaklandığı konusunda bilgiler verdi. Koçyiğit hastalıkların önlenmesi için tozlu işyerlerinde tozun etkisini azaltmak için nemlendirme çalışmasının yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti. İş yerinde temiz hava oranının yüksek olması gerektiğini belirten Koçyiğit, "İş yerinde toz ölçümü yapılarak sürekli temiz hava girişi sağlanması gerekiyor. Risk oranı yüksek işlerde işçilerin periyodik olarak sağlık kontolünden geçirilmesi ve işçinin de kişisel sağlık kurallarına uyması gerekiyor." ifadelerini kullandı.


İşçi Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit ardından meslek hastalıklarında işçinin yasal haklarını anlatmak için söz alan İş Hukuku Uzmanı Avukat Esin Özbey, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bir çok yasa bulunduğunu söyledi.Çıkan yasaların içeriğine değinen Özbey, "Sizin meslek hastalığına yakalanmanızı önlemek için işverenin yapması gereken her şey yasada bulunuyor." dedi. Meslek hastalığı tanısının konulduğu anda işverenin durumu gerekli mercilere bildiresi gerektiğini söyleyen Özbey, böyle bir işverene de rastlamadınığı ifade etti. Meslek hastalığına yakalanan işçilerin maddi ve manevi tazminat davaları açabileceğinin altını çizen Özbey, meslek hastalığından dolayı hayatını kaybeden işçilerin ailelerine 'yoksun kalma tazminatı' ödendiğini belirtti.


İş Hukuku Uzmanı Avukat Esin Özbey konuşmasını, "İş kazalarının, meslek hastalıklarının omadığı bir Türkiye diliyorum." sözleriyle bitirirken sözü Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Yıldırım Koç'a bıraktı. Koç, işçilerin meslek hastalıkları konusunda sürekli eğitim verilmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı. Meslek hastalıklarının görüldüğü mesleklerde kimyasal maddelern etkilerinin büyük olduğu söyleyen Koç, bu anlamda sendikalara büyük görev düştüğünü söyledi. İşverene karşı mğcadeke araçlarından birinin tüketici boykotlarının olduğunu söyleyen Koç, "Tüketici boykotları işverene karşı önemli bir silahtır." dedi.


Konuşmacıların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Bozüyük Belediye Meclis Üyesi Coşkun Aksu, İşçi Partisi Bilecik İl Başkanı Niyazi Güner, İşçi Partisi Bozüyük İlçe Başkanı Hüseyin Çimen, İşçi Partisi Eskişehir Yönetim Kurulu, Saadet Partisi Bozüyük İlçe Başkanı Mustafa Acet, Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse, Atatürkçü Düşünce Derneği Bozüyük Şube Başkanı Mustafa Aksu, Türkiye Gençlik Birliği Bilecik Yönetim Kurulu, Türkiye Liseliler Birliği Bozüyük Yönetim Kurulu, Kuva-yı Milliye Derneği Bilecik Temsilcisi İsmail Kayhan, Yenidoğan Mahalle Muhtarı Kahri İnci ve çok sayıda işçi katıldı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim