AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Can, Merkez İlçe Başkanı Nail Öztürk ve Meclis Üyesi Çetin Kaya, mülkiyeti Bilecik Belediyesi’ne ait olan Tevfikbey Caddesi’ndeki İş Merkezi’nin yakın zaman içerisinde yapılması beklenen ihalesine ilişkin çeşitli eleştirilerde bulundular.

AK Partili Belediye Meclis Üyelerinin de hazır bulunduğu basın açıklamasında; Belediye Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Çetin Kaya, daha önceleri Elmas Çay Bahçesi olarak bilinen yere yapılan İş Merkezi’nin ihalesinin teknik aşamalarına yönelik eleştirilerde bulundu. AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Can ise, ihalenin tek bir kişiye verileceğini iddia ederek, iş merkezinde bulunan iş yerlerinin tek tek neden ihale edilmediği sorusunu gündeme getirdi.

“Binanın komple satışının yapılacağı doğru çıkmıştır”

Belediye Meclis Üyesi Çetin Kaya, “Meclis toplantısında başkan beye kamuoyunda bu binayla ilgili bütün olarak satışa çıkartılacağı, hatta alıcılarının dahi belli olduğu, dükkanlar için ön ödeme alındığı konuşuluyor bu iddialar doğru mudur? diye sorulmuştu. Başkan beyde, “böyle bir şey yok Bilecikli esnafımızın faydalanabilmesi için dükkanları ayrı ayrı satacağız” demişti. Gelinen noktada kamuoyunda konuşulduğu gibi binanın komple satışının yapılacağı doğru çıkmıştır” dedi.

Kaya, İhale Şartnamesi ve buna ilişkin iddia ettiği teminat bedellerine ilişkin şu şekilde konuştu: “Dükkanların kişi yada firma tarafından kimlere verileceği, bununla ilgili ödeme alındığı iddiaları var. Buna dayanak olarak daha önce Meclis’te de yayalaştırma ile ilgili toplantıda Melek hanımın dile getirdiği ön kısımda bulunan dükkanla ilgili firma ile görüşülerek Bilecik'e bir marka kazandırılacağı ile alakalı bilgi verilmişti. Biz burada sahibi belli olmayan ihalesi yapılmayan bir iş yeri için hangi sıfatla görüşme yapıldığını merak ediyoruz. Burada böyle bir firma ile görüşme yapılıyor ise demek ki alıcısı belli yani tüm binayı alacak kişi de belli bu kişinin kimlere dükkanları vereceğinin de belli olduğunu düşünüyoruz.

İhale ile ilgili dikkatimizi çeken noktalar var. Daha önceden ihale şartnamelerinin Belediye’den alınması için 250 lira gibi sembolik bir rakam ödeniyordu fakat bu ihaleye özel bu rakam 5 bin lira olarak belirlenmiş. Burada şartname neden bu kadar ulaşılamaz hale getirilmiştir soruyoruz. Ek teminat bedeli normalde yüzde 3 iken bu ihale için nedense yüzde 15'e çıkartılmış. 2 buçuk milyon lira gibi bir ek teminat bedeli yatırılması gerekiyor. Bu bedel neden bu kadar yükseltildi?

Normalde ihale sonrasında ihaleyi alan kişiye süre tanınırdı, neden bu ihale için 15 gün içinde bedelin tamamının ödenmesi şartı konuldu? Bu iş yerleri tek tek satılmış olsaydı Bilecik'te ki esnaflarımızın tamamı yararlanabilirdi ayrıca katılım yüksek olacağından rekabet olup Belediye daha yüksek gelirler elde edebilirdi. Bizim dönemimizde bu iş yerleri projelendirilirken dükkanlar makul ölçülerde tutularak tüm esnafın yararlanması planlanmıştı. Gelinen noktada bu binanın tek kişiye yada firmaya peşkeş çekilerek ne hedeflenmektedir? Şehrimiz esnaflarımızın temsilcisi esnaf odalarımız ve esnaflarımızla satışla alakalı istişareler yapıldı mı?

Bunun dışında yapılacak gayrimenkul satışlarının nedeni Belediye’ye doldurulan personel maaşlarının ödenmesinde zorluk çekildiği midir diye soruyoruz?

Şartname alıp inceleyebilmek için 5 bin lira Belediye’ye bedel ödemek gerekiyor. Bu şartnameyi incelediğimizde ortaya çıkacak. Biz araştırdığımız kadarıyla öğrendiklerimizi burada paylaştık. Bu şartname elimize geçtiğinde uygunluğu yada uygunsuzluğu konusunda hukuki anlamda gerekli bilgileri alırız. Hukuka ve ihale şartlarına uygun değilse hukuki anlamda ne gerekiyorsa yapacağız.”

“Tek kişi üzerinden buranın ihale edilmesi kesinlikle doğru değil”

AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Can, ihalenin tek kişi üzerinden yapılmasını doğru bulmadıklarını söylerken, “biz orasının planlamasını yaparken amacımız küçük esnafın dükkan sahibi olmasıydı. Orada cadde boyundaki dükkanların kiralarının 8 ila 10 bin lira gibi olduğu noktada esnafımızın dükkan alarak kira öder gibi mal sahibi olmasıydı. Bunun yanında üst katları da yaparak değer kazandırmak istedik fakat şuandaki verilen rakamın çok düşük olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz ihaleyi yaptığımız zaman 5 milyon liralık bir ihale yaptık 3 yıl önce. Bugünkü yapım maliyeti o binanın en az 12 milyon liradır inşaat bedeli. Arsa bedelini de düşünecek olursak şuanda 900 metrekarelik inşaat alanı var bugünkü değerlerle 15 milyon liradır ve toplamda 25 milyon lira yapıyor. 19 bağımsız dükkan çıkıyor, yerleri küçük ve büyük olmak üzere. Ben şuanda ihaleye çıkılan rakamın çok düşük olduğunu ve gelir kaybı olacağını düşünüyorum. Tek kişi üzerinden buranın ihale edilmesi kesinlikle doğru değil. Bizim o günkü hesaplarımızı bugünkü değerleri de koyarsak 35-40 milyon lira gibidir. Tekrar bu ihalenin tek kişi üzerinden yapılmasını doğru bulmuyorum. Vatandaşlarımızın bu konuyla alakalı duyarlı olmasını talep ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim