Bilecik Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Selman Aydeniz taşıma hizmeti veren esnafın Covid-19 sürecinde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerken, kendilerine sahip çıkılması isteğinde bulundu.

Konuya ilişkin sorunları sıralayan Başkan Aydeniz çözüm önerilerini de sıraladı. Başkan Aydeniz taşımacılık sektöründe hizmet veren esnafların sıkıntılarına ilişkin yapmış olduğu açıklamada şunları ifade etti:

“Dünyanın başına musallat olan Covid-19 salgını ile birçok iş kolunda olduğu gibi en çok etkilenen sektörlerden biriside ulaşım sektörüdür. Bozulan dengeler, hafta sonları ve akşamları sokağa çıkma yasağı ve vatandaşların korkuları yüzünden şehir içi minibüslerimiz çalışıpta zarar eden iş kolumuz. Ona keza 11 aydır işsiz olan servis araçlarımız, kısıtlamalardan dolayı siftahsız evlerine giden taksicilerimiz, ilçeler arası çalışan araçlarımız, iller arası çalışamayan otobüsçülerimiz ve en çok etkilenen bir sürü sorunları olan kamyoncularımızla pandemiden en fazla etkilenen esnaflar olarak bizleriz.Bakıyoruz bazı iş kollarına hibeler,destekler havada uçuyor. Bizlerde ağzı açık bir şekilde bize ne zaman sıra gelecek diye düşünüp duruyoruz. Düşünürken de psikolojik anlamda kayıplar yaşıyoruz. Taşıma esnafı olarak maalesef taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz.Bu durum ne kadar böyle gider Allah kerim.Satılan ticari araçlara bakıyorsun iş değişikliği yada iş bırakma diye yazılı buda tabiki de bir sektörün toptan batması anlamına geliyor.

Esnafa yapılan 3 ay süreli 1000 lira,2021 aralık ayı sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanma (oda ücretli) 2021 ocak ve haziran ayına kadar olan kredilerin ertelenmesi.Peki aydır ödenemeyen krediler,kredi kartları,vergi,Bağkur,SSK ne olacak.Evet geleceği kurtardınız ya geçmişteki ödenemeyen borçlar ne olacak,çalışamadan araçlarımızın biten fenni muayene,sigorta,kaskolar ne olacak Her gün bankalardan gelen gecikme,ödeme için aranan ve mesaj atılan evinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan esnafımızın ruh halini ve psikolojisini hiç düşündünüz mü?Bizlerinde bakmakta yükümlü olduğumuz ailemiz çocuklarımız var.Yıllar boyu bir birey ve esnaf olarak devletimize ve devletimizin tüm kurumlarına bütün yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Ancak üzülerek söylüyorum(alınan alınsın)ne genelden nede yerelden destek göremedik. İlk ve son kez de olsa şoför esnafımıza sahip çıkma sırası sizde;

1 Sigorta, kasko ve fenni muayenelerin 1 yıl uzatılması,

2-ÖTV’siz akaryakıt alımı,

3-Pandeminin başlangıcından itibaren kredilerin faizsiz ötelenmesi,

4-Verilen krediler başından beri söyledik kesinlikle çözüm değil daha ciddi hibe olarak esnafımıza verilmesi,

5-Bağkur ve SSK primlerinin 1 yıl süre ile devlet tarafından karşılanması,

6-Hibe olmazsa 2 yıl ödemesiz 0 faizli kredi verilmesi.

Sonuç olarak sıkıntılarımız ve isteklerimiz bunlar.Şu da unutulmamalıda ki esnaf olarak 15 Temmuzda ,depremde,tüm afetlerde ve iç ve dış mihraklara karşı her zaman devletimizin yanında olduğumuzu Bilecik olarak kanıtladık.”

Editör: TE Bilişim