CHP Bilecik Milletvekili adayı Yaşar Tüzün, İl Özel İdaresi’nde çalışan işçilerle kahvaltıda buluştu. Tüzün, işçilere, 8 Haziran sabahı kurulacak halkın iktidarında taşeronluk sisteminin kalkacağı, asgari ücretin 1.500 lira olacağı müjdesini verdi.

 

Tüzün, İş Yasası’nın genel olarak yardımcı işlerde veya uzmanlık gerektiren işlerde taşeronluk oluşturulmasına olanak sağlamasına rağmen özellikle devlette akla gelebilecek her işkolunda yasaya aykırı olarak taşeron sistemine geçildiğini anlattı.

 

Sistemin sakat ve adaletsiz olduğunu, aynı işyerinde aynı işi yapan asgari ücretle çalışan taşeron işçi ile farklı ücret alan kadrolu işçiler bulunduğunu belirten Tüzün, resmi rakamlara göre her 100 çalışandan 11’inin taşeron şirketlerde çalıştığını söyledi. 

 

İl Özel İdarelerinin belediyelere devrinin yanlış olduğunu, CHP iktidarında İl Özel İdareleri için ayrı bir genel müdürlük kurulacağını belirten Tüzün, taşeronlaşmaya karşı proje geliştiren tek partinin CHP olduğuna dikkat çekti. Asgari ücretin 1.500 lira olacağını açıkladıklarını vurgulayan Tüzün, kamuda çalışan 800 bin taşeron işçinin kadroya alınarak sendika ve toplu sözleşme hakkına kavuşturulacağını vurguladı. Tüzün, CHP’nin taşeronlaşmaya karşı projelerini şöyle sıraladı:

 

·         Taşeronlaşmanın sona erdirilmesi için kamu kurumlarından başlayarak etkili bir eylem planı uygulayacağız.

·         Kamuda taşeron işçiliğine, alt-işveren ve rödovans uygulamasına, özel kesime de örnek olacak biçimde son vereceğiz.

·         Kurum ve kuruluş kanunlarına dayanılarak yaşama geçirilen her türlü geçici ve güvencesiz istihdam biçimlerine, 4/B kapsamında düzenlenen sözleşmeli personel ve 4/C kapsamında düzenlenen geçici personel uygulamalarına son vereceğiz. Bu kapsamdaki kamu personelini memur ve işçi kadrolarına geçireceğiz.

·         Kamu çalışanlarının farklı statülerde istihdamından dolayı özlük haklarında yaşamış oldukları kayıpları telafi edeceğiz.

·         Kayıt dışı çalışmayı önlemek için “Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Programını” hayata geçireceğiz.

·         İşçinin beyanını esas alan etkin bir denetim sistemi kuracak ve kayıt dışı işçi çalıştıranlara ağır yaptırımlar getireceğiz.

·         Ödün verilemez ve vazgeçilemez bir hak olan kıdem tazminatını koruma altına alacağız. İşverenin iflası halinde kıdem tazminatı hakkını tüm diğer işçi haklarıyla birlikte öncelikli alacak durumuna getireceğiz.

·         Emek göçünün ucuz emek rezervine dönüştürülmesini önleyeceğiz.

·         Kayıt dışı yabancı ve göçmen işçilikle mücadele edeceğiz.

·         İş Yasası’nı “Temel İş Yasası” olarak düzenleyecek ve hiçbir işçiyi kapsam dışında bırakmayacağız.

·         Çalışma koşullarını, ILO, Avrupa Sosyal Şartı ve diğer AB mevzuatıyla uyumlu olacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

·         Gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nın, yıllık izin, asgari ücret ve sendikal hakları da içeren ilkelerini çekincesiz olarak onaylayacağız.

Editör: TE Bilişim