Korkmaz Kesik

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Pervin Taşçı, Aralık ayı belediye meclis toplantısında su faturalarındaki yüksek fiyatları gündeme getirerek, fatura bedellerinin vatandaşın belini büktüğünü söyledi. Toplantıda su faturalarındaki bedelleri gündeme gelmesi üzerine MHP’li Belediye Meclis Üyesi Pervin Taşçı söz alarak su fatura bedellerinin yüksekliğini gündeme getirdi. ‘Faturalar vatandaşın belini büküyor.’ diyen Taşçı, “Gelen şikâyetler çok, yani eskiye göre neden bu kadar su faturası ödüyoruz diyorlar. Kimse su birim ya da başka kalemleri bilmiyor ki, vatandaş cebinden çıkan toplam rakama bakıyor.” ifadelerini kullandı.

Taşçı’ya cevap veren Başkan Yağcı, “Bedeller kanunun getirmiş olduğu bedeller, biz almadığımız zaman belediye başkanlığına ve hesap ileri müdürlüğünde görevlilere zimmet çıkacak bedellerdir.” demesinin üzerine tekrar söz alan Taşçı, “2015 yılına kadar alınıp alınmaması belediyenin üzerindeydi, sonrasında belediyeler kesinlikle almayacaklar dendi.” dedi.

“HANE BAŞINA BİZ AYLIK 4 LİRA ALIYORUZ”

“2015 yılında kadar da tüm belediyeler bunu su harcama miktarından alacak.” diyen Yağcı şu ifadeleri kullandı: “2015'ten itibaren su harcama miktarı değil onlara ilişkin bir hesaplama metoduna göre alınacak. Bunlar 2013'ten itibaren gündeme geldi, ilk uygulayan belediyelerden birisiyiz ve şu anda onu da arkadaşlarımız hesapla bildirdiler, su harcama miktarına göre, alınan bedele göre hesap ettiğimizde şu anki uyguladığımız şey de suya göre yapılan da çok yüksek bire rakam değil. Hane başına biz aylık 4 lira alıyoruz, iş yerlerinden de işçi sayısına göre alınan bir bedel var. 11 yıldır biz suda hiç artış yapmadık ve buna ilişkin de yaklaşık 20 trilyonu aşkın bir maliyeti de, su yatırım maliyetini de üstlendik ve bunu da ödüyoruz.

“ÖN ÖDEMELİ SİSTEMLE %15'LİK BİR İNDİRİM GETİRDİK”

Geçmiş süreç içerisinde yapılan İller Bankası'na bu suya ilişkin olan projeyi bitirdik ve bunun da borçlarını ödüyoruz. Bu anlamda su konusunda ve diğer şeylere ilişkin öyle çok aşırı bir artış yok. Biz şunu yapıyoruz, harcayanı takip ediyoruz, hatta bu akıllı sayaç uygulamasını ön ödemeli sistemle %15'lik bir indirim getirdik. Yaklaşık şu anda yeni binaların hepsinde bu ön ödemeli sisteme geçiyoruz ve burada ona kayıtlı olanlar da ciddi şekilde suyu %15 daha ucuz alıyorlar. Suyun belki daha önceden faturalar gelmediyse o dönemlere ilişkin olarak fazla olabilir; ama biz her ay faturalarımız geliyor ve bu faturalar noktasında da takibini yapıyoruz. Su tahsilât oranımız da ciddi şekilde yüksek.

“AFAKÎ BİR ŞEY YAPMIŞ DEĞİLİZ”

Belediyenin ödemeleri noktasında baktığımızda Bilecik'te hemşerilerimizin ödemelerinde diğer şehirlerdeki vatandaşlarımızın ödemelerine göre ekstra bir durum yok. Onları her yerde tartışıp değerlendirebiliriz, öyle olağanüstü bir şey yok. Bakın almak kadar zor bir şey yok, ama üretmek için bir hizmeti kullananın bedelini ödemesi lazım. Eğer bu şehre belirgin hizmetleri yapacaksak, o hizmeti kiracı olarak siz kullanıyorsanız, ben kullanıyorsam kira bedelini ödeyeceğiz. Suyu ben kullanıyorsam, diğeri fazla kullanıyorsa fazla kullanan fazla olarak bu kira bedelini ödeyecek. Biz de bunların mümkün oldukça takibini yapma noktasındayız; ama sizin dediğiniz gibi suya öyle afakî bir şey yapmış değiliz.”

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim