Barış Eren

Bozüyük’te, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Sebze Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan ve Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen 'Bozüyük Köy ve Beldeleri Tarımsal Ürünler Ambalajlama ve Paketleme Tesisi', düzenlenen törenle açıldı.

Belediye mezbahası bahçesindeki açılış törenine, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kaymakam Köksal Şakalar, Pazaryeri Kaymakam Vekili Kadir Apaydın, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Garnizon Komutanı Vekili Yüzbaşı Süleyman Can, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Bozüyük Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali Çimen, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Vali Nayir, burada yaptığı konuşmada, birlikte iş yapabilme kabiliyetinin, eksikliği duyulan hususlardan biri olduğunu belirterek, yapılan çalışmanın geleceğe umutla bakmayı sağlayacak bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Tarımdaki nüfusun her geçen gün azaldığına dikkat çeken Nayir, şöyle konuştu:

"Bilecik ölçeğine baktığımızda yüzde 78'i şehirde, yüzde 22 köyde nüfusumuz var. Bu bir kaçışın işareti.  Kaçış, ürünlerdeki gelirin eksikliğinden olur. Eğer çiftçilerimiz yeterli gelir elde edemiyorlarsa, doğup büyüdükleri, bağlandıkları, mezarlarını bulunduğu yerleri mecburen terk etmek zorunda kalıyorlar.

Bu tür çalışmalarla eğer biz tarım ürünlerimize artı değer katabiliyorsak, katma değer oluşturabiliyorsak tekrar köye dönüşün de önünü açabileceğimize inanıyoruz.  Bu bir gereklilik. Şehirleşmede bu kadar büyük bir hızı kaldıracak bir ekonomik ve tarımsal yapımız yok. Mutlaka günün birinde köylere geri dönüşü sağlamamız lazım. Bu tür faaliyetler eğer çiftçinin ürününü daha kıymetli hale getirecekse, bunu mutlaka her kanattan destekleyip bu faaliyetleri arttırmamız lazım. Eğer soframızda 5'e bulduğumuz bir ürünün yalnızda 5'te birini çiftçiye verip diğeri katma değer üreten, ambalajlayan, nakleden, satan kişilere bırakıyorsak, kırsal alandan göçü engelleyemeyeceğiz demektir. Ama burada görmüş olduğumuz ürünlerde, katma değerin burada oluşacağı, dolayısıyla daha büyük bir gelirin burada kalacağına inanıyoruz."

Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, projeye büyük bir mutluluk ve heyecanla sahip çıktıklarını anlatarak, "Çünkü göreve başladığımız ilk günden itibaren tek bir amacımız vardı, o da, Bozüyük'e yatırım yapmak, güzel ilçemizi geliştirmek, Bozüyük ve Bozüyüklüler için çalışmaktı. Bozüyük'ün yararına olacak her projenin içinde yer aldık. Bu projenin yapılabilmesi, hayata geçirilmesi ve kurulumun yapılabilmesi için de gereken yeri tahsis ederek hızlı bir şekilde bakım ve onarım çalışmaları ile birlikte tamamlayarak çiftçilerimizin hizmetine sunduk" dedi.

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yıldız da, tesisin toplam maliyetinin 360 bin lira olduğunu, yüzde 75'inin BEBKA, 35 bin lirasının Bilecik İl Özel İdaresi, 45 bin lirasının eş finansal olarak bakanlıktan, 9 bin lirasının da Meyve ve Sebze üreticileri birliği tarafından karşılandığını söyledi.

İlçe tarımına ürün alımı ile destek veren Migros Meyve ve Sebze Genel Müdürü Ercan Saitoğlu'na plaket veren Vali Nayir, beraberindekiler ile tesisi gezerek proje koordinatörü Orhan Karalar'dan bilgi aldı.

 

 

Editör: TE Bilişim