İl Özel İdaresi’nin 2016 yılı bütçesi içerisinde tarım işleri için 750 Bin TL ödenek ayrıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldız, ayrılan bütçenin düşük olduğunu söyledi. 

İl Genel Meclisi Kasım ayı 18. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Meclis gündeminde Su Kanal Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2016 bütçesi görüşüldü. Toplantıya İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdaresi Şube Müdürlerinin yanı sıra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız da katıldı.  Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından oluşturulan bütçe taslağı meclis gündemine sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, oluşturulan bütçe ile ilgili bilgi verdi. 

‘Tarıma ayrılan bütçe az’ 

Torun’un ardından söz alan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, tarımda kullanılacak olan bütçenin az olduğunu söyledi. Bilecik İl özel İdaresi’nin imkanlarının kısıtlı olduğunu bildiğini söyleyen Yıldız, “İhtiyaçların sınırsız, karşılama gücünün sınırlı olduğunun farkındayım. Ama ben buraya Hakkari’den gelmiştim. Hakkari’de 3,3 Trilyon gibi İl Özel İdaresi’nden pay alarak bazı projeler yapmıştık. Burada bu bütçeyi sağlamanızın imkansız olduğunu biliyorum. Onun bilincindeyim ama tarıma ayrılan payın çok düşük olduğunu düşünüyorum. 

Bilecik olarak bir tarım iliyiz. Tarıma verilen her türlü destek hepimizi ilgilendiriyor. İlimiz üretim çeşitliliği yüksek olan bir il. Alternatiflere yönelmeye çalışıyoruz. Özellikle buğday üretiminde çok çeşit var. Bu çeşidi azaltmak istiyoruz. Daha kaliteli ve sertifikalı tohumu ilimizde yaygınlaştırıp fiyatını yükseltmek istiyoruz. Bunun için bu sene vermiş olduğunuz buğday için teşekkür ediyorum ama zamanlaması itibariyle çok sıkışık biz zamana denk geldiğinden 222 ton gibi bir miktarı temin etmek çok kolay olmadı. İstediğimiz çeşidi temin edemedik. Bunu önceden planlamak gerekiyor. Bu konuda sizden 300 Bin Lira gibi bir katkı bekliyorum” dedi. 

‘750 Bin Lira bütçe ayırdık’ 

Yıldız’ın ardından söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, tarımda kullanılmak üzere 750 Bin Lira ödenek ayrıldığını belirterek bu ödeneğin belirli kısmından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün faydalanabildiğini söyledi. Nalbant, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

“Doğu’da ve Güneydoğu’da İl Özel İdarelerine kendisinin dışında paralar geliyor. Nüfusları fazla olduğu için bütçeleri de genelde bizden fazla. Orda pozitif ayrımcılık oluyor. Az gelişmiş bölgelere ödenekler biraz daha fazla gidiyor. Doğu’da ve Güneydoğu’da bütçeyi tarıma harcamak bir devlet politikası çünkü köylüyü yerinden ayırmak istemiyorlar. Ben de Siirt’te görev yaptım. 1,5-2 Milyon Lira fıstık ekimine harcadık. Hakkari’de 1 Trilyon harcıyorlarmış ama biz burada 750 Bin Lira verdik. 750 Bin Lira paranın hepsini tarıma kullandırmıyoruz. Bu bütçeyle tarım makineleri alıyoruz, hal binaları yapıyoruz. Sadece 350-400 Bin lirasını tarıma kullandırtıyoruz.”

 Su Kanal Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2016 yılı bütçesi1,368.500.00 TL olarak oy birliği ile kabule edildi.

 

Editör: TE Bilişim