Kıymet Aslan


Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi 7 bölümle birden açılmaya hazırlanıyor. Tarım noktasında bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak olan üniversite bünyesinde açılacak olan 3 yeni bölümü tanıma imkanı bulduk. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fahri Altay ve Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kutalmış Turhal tarafınca konuya ilişkin beyanat yapıldı. 

Üniversite bünyesinde açılacak olan yeni bölümler sayesinde Bilecik’in tarım sektörüne ve çiftçilerine yönelik bilimsel araştırmaların yapıldığı, mahsullerin verimi noktasında laboratuar ortamında incelemeler de geçekleştirilecek.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kampusu içinde olan Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, uygulamalı eğitimlerini ve araştırmalarını üniversitenin Aşağıköy’de bulunan fidanlığında gerçekleştirme imkanına sahip.

Açılacak olan Bahçe Bitkileri Bölümü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Tarla Bitkileri bölümü ve Bitki Koruma Bölümü’nün sektörden talep göreceği tahmin ediliyor.

AKADEMİK KADRO TAMAMLANDI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin 2013-2014 eğitim-öğretim yılında açılacak olan 3 bölümünün akademik kadrosu tamamlandı. Bahçe Bitkileri Bölümüne; 1 Profesör, 2 Yardımcı Doçent, Biyosistem Mühendisliği Bölümüne; 1 Doçent, 2 Yardımcı Doçent. Tarla Bitkileri Bölümüne ise; 1 Profesör, 2 Doçent, 2 Yardımcı Doçent kadrosu hazırlandı.  İleriye yönelik olarak, Bitki Koruma Bölümü, 1’i Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 12 öğretim görevlisiyle eğitim vermeye hazır. 

İleride açılması düşünülen bölümler arasında; Zooteknik Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü ve Tarım Ekonomisi Bölümüyle fakültenin toplamda 7 bölümle eğitim vermesi planlanıyor.

“BİLECİK, TARIMSAL POTANSİYELİ YÜKSEK OLAN BİR YER”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu  Müdürü  Doç. Dr. Fahri Altay, Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde açılacak olan bölümlerin,  Bilecik’in ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiğini belirterek “Bilecik konum itibariyle tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir yer. Üretim planlamasıyla, Bilecik’in tarımını  aktif hale getirebiliriz diye düşünüyoruz” dedi.                                                                            

Altay açıklamasında,  “Yetişmiş öğretim görevlisi sayısını bulmak her zaman mümkün değil. 4 Bölümle yola çıktık, bölümün bir tanesinde yeterli hoca sayısına ulaşılmadığından dolayı bu sene 3 bölümle eğitim-öğretime başlıyoruz. Açılacak olan bölümlerimiz, Tarla Bitkileri Bölümü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü’dür.

Bilecik Küçük bir vilayet ama bulunduğu konum itibariyle tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir yer. Meyve ve sebze üretiminde önemli tüketim merkezlerine çok yakın. Ankara, İstanbul, hemen yanında Bursa, Karadeniz’e doğru Zonguldak buralara çok yakın bir yer. İkincisi çok farklı bir iklim yapısına sahiptir. 1 km’lik mesafe içerisinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir vadiden Orta Anadolu’nun yayla iklimine ulaşmamız mümkün. Dolayısıyla ürün çeşitlendirmesi Tür olarak sebze ve meyvenin yanında başka ürünlere de geçmek çok kolay. Bu geçtiğimiz ürünler içinde de farklı günlerde veya zamanlarda o ürünleri arka arkaya yetiştirmemiz mümkün. Bu yükseklik farkı, kod farkını bir üretim planlamasıyla aktif hale getirebiliriz diye düşünüyoruz. O bakımdan gelen arkadaşlarımızdan bir tanesi Dünya’da yeni bir kavram olan çiftlik sistemleri konusunda eğitimini yapmış ve bu konuda çalışmış olan kişilerden bir tanesidir.”diye söyledi.

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ

Ayrıca Bilecik’in köylerindeki göç olduğu, devam etmesi halinde sıkıntı yaşanabileceğine temas eden Doç. Dr. Fahri Altay, “Yalnız bizim Bilecik olarak şuandaki en büyük sıkıntımız, dar boğazımız aktif olarak köylerimizde çalışan, tarımda çalışan nüfusun son derece azalmış olması. Bir istatistiğe göre 1965 yılında Bilecik’te çalışanların, oturanların %75’i kırsal kesimde tarımla uğraşanlarken son istatistikte 2010 yılı itibariyle köylerde oturanların nüfusu genel nüfusun %25’i yani tarımda çalışanlar %75’den %25 e inmiş. Dolayısıyla köylerimiz boşalıyor. Köylerde oturanlarda aktif nüfus değil, yaşlı nüfus. O bakımdan Bilecik’te görev yapacak bir tarım fakültesi bu değişimi iyi görüp yeni fikirler, çözümler üretmek durumda. Bir üretim planlaması olarak yapılacak işlerin yapılma yollarını geliştirmek durumunda. Onun için biyosistem mühendisliği, mekanizasyonu ön plana çıkaran bir bölümdür. İşte biyosistem bölümünden çok şey bekliyoruz.

Bilecik’in bir başka darboğazı, üretim alanları birbirine geçmiş durumda yani meyve bahçesinin içinde sebze üretimi var. Dolayısıyla bir mücadele hastalık ve zararlılara karşı korumada bir bilinç oluşturulamamış durumda. O bakımdan yeni, kendine has mücadele yöntemleri geliştirilebilir. Bu mücadele yöntemlerden bir tanesi entegre biyolojik mücadele dediğimiz mücadele şeklidir. İşte bitki koruma bölümüne gelecek olan hocamız ihtisası entegre biyolojik mücadeledir. Umuyorum fakülte genç bir fakülte olacak ama bulunduğu ekolojiyi ve çok iyi değerler vererek birkaç sene içinde ses getiren bir fakülte haline gelecektir diye düşünüyorum. İnşallah Bilecik tarımına hayırlı uğurlu olur.” Dedi.

BÖLÜMLERİN HİTAP ETTİĞİ ALANLAR

Bahçe Bitkilerinde, endüstri bitkileri, sebzeler, ağaç ve fidanlar gurubu na hitap ediyor. Bölüm sayesinde,  bölge için alternatif ekim dönemlerini  tespit edilebilecek.

Tarla Bitkileri Bölümünde ise; Kendine has özel ekolojisinde gerekli yenilikler yapmak mümkün hale gelecek. Yani yem, tahıllar, sıcak iklimde, soğuk iklimde baklagillere hitap ediyor.

Biyosistem Mühendisliği Bölümü;  Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkilerinde bütün ziraatta kullanılan aletler bu bölümü ilgilendirir. Makinelerin kullanımı, konstrüksiyonu, yapımına hitap ediyor.  Bir üretim planlaması olarak yapılacak işlerin yapılma yollarını geliştirerek, mekanizasyonu ön plana çıkaran bir bölümdür.

Tarıma olan faydasına değinen Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kutalmış Turhal, “Tarıma açılacak olan bölümlerin faydası  olacaktır. Çiftçiler yalnız kalıyor, üniversite o konuda yardımcı rol oynayacak. Üniversiteden çıkacak çeşitli projeler sayesinde oradaki çevreye de faydalı olacak. Hem sanayiye, çalışana hem de çiftçilere faydalı olacak. Ayrıca Bilecik’e faydası olacak.” dedi. Böylece Tarıma açılan kapı,  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden geçecek gibi görünüyor.

 

 

Editör: TE Bilişim