Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan kooperatif marketin 49’uncusu Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın katılımı ile gerçekleşti.

İstiklal Mahallesi Telgrafhane Sokak üzerinde (eski Migros) açılan Kooperatif Market’in açılış kurdelesini Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Vali Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Semih Şahin ve AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık kesti.

Kurdele kesim töreni öncesi katılımcılara yönelik konuşma gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, daha sonra beraberindekilerle birlikte marketin içerisini gezdi. Market içerisinde satışa sunulan ürünler hakkında çeşitli bilgiler veren Genel Müdür Poyraz, bölgesel ürünlerinde mağazalarda yerini aldığını söylerken, kaliteli ürünlerin satışa sunulduğunu bunun yanı sıra üreticiden alınan mahsullerin doğrudan aracısız olarak marketlerde satıldığının altını çizdi.

“Marketimizin 49.’sunu Bilecik’te, 50.’sini Bozüyük’te açıyoruz”

Genel Müdür Poyraz, Bilecik’te 49.’cusu açılan Tarım Kredi Marketleri hakkında, “bugün Bilecik’imizde Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Tarım Kredi Birliği Şirketi’nin Tarım Kredi Kooperatifleri marketinin 49.sunu açıyoruz, Bozüyük’te de 50.sini açacağız. Türkiye genelinde 500 hedefimiz devam ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri; 17 bölge müdürlüğü, 1625 kooperatif, 204 şube ve yaklaşık 8 bin 500 çalışanıyla Türk çiftçisinin ve Türk milletinin hizmetinde olan ve yine sermayesinin tamamı millete ait olan bir kuruluş.

“Sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşması noktasında tedarikçi konumundayız”

Biz bir taraftan çiftçilerimizin ihtiyacı olan tarımsal girdileri sağlarken, bir taraftan da çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin bir kısmını kendi tesislerimizde bir kısmını da anlaşmalı tesislerde işleterek tüketicilere bunu sunuyoruz. Şu anda Türkiye genelinde Kredi Yurtlarda kalan tüm öğrencilerimizin gıda ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ana tedarikçisi yine biziz, cezaevleri, iş yurtlarından tutun da pek çok üniversite ve kamu kuruluşlarının da bu anlamda sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşması noktasında tedarikçi konumundayız.

“Kalite standardı getirme noktasında bir iddiamız var”

Çok kısa bir süre önce başlattığımız çalışmayla ortaklarımızdan, çiftçilerimizden aldığımız ürünleri doğrudan doğruya millete ulaştıracak, insanımıza ulaştıracak bir yapılanma işine gidiyoruz. Şundan emin olabilirsiniz iki prensibimiz var bu işi yaparken, bir tanesi hedef olarak kendimize bir fiyat regülasyonu koyduk yani piyasadaki gıda tüketim malzemeleri içinde Tarım Kredi ürünleri fiyat noktasında bir skala oluşturacak ama bunu yeterli görmüyoruz. Aynı zamanda fiyatın yanında da kalite standardı anlamında kendimize prensip belirledik. Kalite standardı getirme noktasına bir iddiamız var, zaman zaman şu hata yapılıyor; “marketinize girdik, fiyatlarını biraz ucuz bekledik ama o kadar da ucuz görmedik” deniyor, eğer kıyaslamayı kaliteyi de esas alacak şekilde yaparsanız biz şu iddiadayız: ‘Şu kalitedeki en ucuz ürün bizdedir’ Bunu bakliyattan tutun, süt ve süt ürünlerine kadar her tür üründe biz bu iddiayı sürdüreceğiz ama Türkiye’de her köşe başına bir market taşıyalım gibi bir iddiamız da yok. Hedef olarak kendimize 500 marketi koyduk, 500 marketi açtıktan sonra soluklanacağız, ‘bütün marketler bizim ortağımız’ sloganıyla şu anda Türkiye genelinde zaten 32 bin markete kendi ürünlerimizi gönderiyoruz.

“Bilecik’imize hayırlar getirmesini temenni ediyorum”

Özetle biz Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bir elimiz çiftçiye uzanmış vaziyetteyken özellikle bu kooperatif marketler vasıtasıyla da diğer elimizle de 82 milyon tüketiciye ulaşma noktasında bir alternatif kanal oluşturuyoruz. Bu kooperatif merkezimizin Bilecik’imize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

“Ben bunun Bilecik için diğer şehirlere göre daha faydalı olduğunu düşünüyorum”

Belediye Başkanı Semih Şahin ise, Tarım Kredi Kooperatifi Marketi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Genel Müdürümüzün dediği gibi bu tarz yerler bir şehrin tüm fiyat düzenlemesini ve kalite düzenlemesini sağlayan en önemli mekanlardır. Türkiye’de Sayın Genel Müdürümüzün başarılı çalışmasıyla bu tarz yerler açılmakta ben bunun Bilecik için diğer şehirlere göre daha faydalı olduğunu düşünüyorum çünkü küçük bir kentiz biz, burada bütün fiyat düzenlemesini, kalite düzenlemesini rahatlıkla sağlayabilecek bir şey bu o yüzden bunu başından beri çok önemsedim, burası da Belediyemize ait bir yer. Hep birlikte iyi bir yer, şık bir yer olması için çalıştık, sağ olsunlar yöneticilerde en iyisini yapmaya çalıştılar, çok güzel bir yer oldu. Bilecik için çok faydalı bir atılım olduğunu düşünüyorum o yüzden Sayın Genel Müdürümüze de çok teşekkür ediyorum, Bilecik için hayırlı olsun” dedi.

“Bilecik tabi her yönüyle marka bir şehir aslında”

Tarım Kredi Kooperatiflerinin fiyat istikrarı ve kaliteli ürün noktasında ortaya bir standart koyma bakımından örnek bir yapılanma olduğunu söyleyen Vali Bilal Şentürk, “Tarım Kredi Kooperatiflerini biz eskiden çok iyi bilmezdik belki ama hakikaten ülkemizin tarımsal üretimi ve üretimin değerlendirilmesi bağlamında çok değerli fonksiyonlar icra eden çok köklü bir kuruluş, çok geniş kitleye hitap ediyor, etki alanı çok geniş. Üretici boyutuyla etki alanı genişken pazarlama boyutuyla da bu marketler vesilesiyle çok geniş piyasa düzenleyicisi pozisyonunda, fiyatların istikrarı noktasında, ürün kalitesi noktasında ortaya bir standart koyma bakımından örnek bir yapılanma içerisine girdi. 49.’sunun ilimizde açılıyor olmasından büyük bir mutluluk duyduğumu ben ifade etmek istiyorum. Bu hem bizim ilimizin ekonomik hayatına katkı sağlayacaktır. Bir de Bilecik tabi her yönüyle marka bir şehir aslında, piyasaya sürdüğümüz ürünler itibariyle çeşidimiz çok ama üretim miktarlarımız biraz ölçülü olduğu için her yerde Bilecik markalı ürünleri görmek mümkün olmuyor ama bu Tarım Kredi Kooperatifi Marketi vesilesiyle biz kendi adımıza da tarım teşkilatımıza da “bu markette Bilecik’te ürettiğimiz kaç ürünümüz var” diye sorgulatacağım. Bunun iki boyutu var, birincisi Tarım Kredi Kooperatiflerimizin Bilecik ürünlerini alması lazım ama alacağı standartta üretim kalitemizin olması lazım bu birbirini tetikleyecek bir unsur olacaktır inşallah çok ürünlerimiz var ama dediğim gibi üretim miktarlarımız biraz kısıtlı. Çukurören’in biberinden Kurtköy’ün kuru fasulyesine kadar, İnhisar’ın narından Osmaneli’nin şeftali, nektarı, nohutuna kadar, Pazaryeri’nin fasulyesine kadar daha onlarcası da var. Bunların her birinin üretimini artırarak standartları da sağlayarak, bu market zincirinde hak ettiği fiyatı bulmasını sağlayacağız, hep beraber çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

Açılışta kalabalık bir topluluğun hazır bulunduğu gözlenirken, Poyraz ve yanındakiler hep beraber marketi gezdi ve başta Osmaneli salçası olmak üzere Türkiye’nin birçok yerel ürünü de raflarda yerini aldı.

Editör: TE Bilişim