İlimizin en önemli kültürel değerlerinin başında, kökleri Osmanlının kuruluşuna dayanan tarihi kalıntıları geliyor. Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu yamaçtan başlayan ve şuan şehir mezarlığı olan bölge arasında kalan eski Bilecik yerleşkesinde saklı bir hazine yatıyor.

1900’lü yılların başında yaşanan Yunan işgali sırasında yakılan ve günümüzde yok olmanın eşiğine gelen bu bölge, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla yaşatılmaya çalışılıyor.


Çalışmalarda sona yaklaşılırken tarihi yerleşkelerde gün yüzüne çıkmaya başladı. 2000’li  yıllarda dönemin Valisi Ünal Ülkü zamanında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bu bölgede başlatılan kazı restorasyon çalışmaları Vali Ülkü’nün ilimizden ayrılması ile durdu. Ve ortaya çıkarılan tarihi yerleşke gün içerisinde yeniden kapandı. Yıllar sonra  Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden tarihi yerleşke ve camilerin onarım çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar son hızla devam ediyor ve camiler onarılırken yerleşkede gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmaya çalışılıyor.


297.988.20.00TL. bedel ile ihale edilen 15.11.2013 yılında sözleşme yapıldıktan sonra başlanan çalışmaların 14.11.2014 tarihinde son bulması bekleniyor. Çalışmalar sonunda Bilecik Merkez-Emirler, Karacalar –Osmangazi Camii ile Emirler ve Süleyman Paşa hamamı restorasyon edilerek turizme kazandırılacak.


Bu bölgeyi en iyi tanıyan ve bilenlerden Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, Bilecik’te, tarihimizin kalan son eserlerinden olan Emirler Camisinin restorasyonunun bittiğini, Karacalar ve Süleymanpaşa camilerinin de tadilatına devam edildiğini belirterek, kurtuluşun izlerinin bu sayede yaşatılmaya devam edilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

Bilecik’in Osmanlı tarihinin başladığı yer olduğunu ve şehir dışından gelenlerin tarihi eserleri görmek istediklerini söyleyen Durmuş; “Gelenler yeni şeyleri değil, tarihimizi görmek istiyorlar. “Hiç mi tarihi kalıntınız yok?” diye soruyorlar. Çok şeyimiz var. Ama bunları canlandırmamız lazım. Şimdilik yerin altından çıkardık. Bundan sonra da Vakıflar buraların bakımlarını yapıp, ilimize gelen ziyaretçilerin buralarda ağırlanmasını sağlayacaklar” dedi.  


 

Editör: TE Bilişim