Barış Eren

Bozüyük’te Dodurga beldesindeki Dodurga Barajındaki su seviyesini düşmesiyle 54 yıl sonra ortaya çıkan tarihi köprü, kar sularının barajdaki su seviyesini arttırmasıyla yeniden sulara gömüldü.

Dodurga Belde Belediye Başkanı Selim Tuna, yaptığı açıklamada,  beldede son 60 yılın en şiddetli kar yağışının yaşandığını belirterek, “Beldemizde yaşayan yaşlılara sorduğumuzda da 70 - 80 yıl önceki kışın yeniden geldiğini söylüyorlar. Bu sene çetin bir kış geçti ama bunun güzelliği de bolluk ve bereket” dedi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesinin yarıya kadar düştüğünü anlatan Tuna, şöyle konuştu:

“Kar yağışının ardından kar sularıyla birlikte barajımızın seviyesi geçen yılın iki katına çıktı. Baharın gelmesiyle birlikte de suyun daha da artmasını bekliyoruz. Geçen yıl barajımızın suyu yüzde 50 oranında azalmıştı. 54 yıllık tarihi köprü baraj suyunun çekilmesiyle gün yüzüne çıkmıştı. Şimdi köprümüz yeniden suların altında kaldı ve barajın su seviyesi yüzde 100’e ulaştı. Halen daha barajımıza dağlardan su gelmeye devam etmektedir. Bu kar suyunun gelmesi de Mayıs ayına kadar devam edecektir. Baharda alacağımız yağmurlarla birlikte barajın su seviyesi yüzde 100 oranını geçecektir. Barajdaki su seviyesinin artmasıyla da su sıkıntısı ortadan kalkmış oldu. Önümüzdeki birkaç yık kuraklık yaşamayız ve tarihi köprüyü de uzun süre göremeyeceğiz.”

Barajdaki çekilme nedeniyle köylülerin bu alanlara ekin ektiğini dile getiren Tuna, “Geçtiğimiz yıl barajımızın suyunda 300 metreye yakın bir çekilme olmuştu. Köylüler de bu çekilmeden dolayı, bu alanlara ekin ekmişlerdi. Ancak suyu seviyesinin yükselmesiyle vatandaşlarımızın ekmiş olduğu tarlalar su altında kaldı. Bu gidişle de bu bölgeye ekim yapan çiftçilerimizin tamamı, su seviyesinden dolayı ürünlerini alamayacaklar” dedi.

Editör: TE Bilişim