Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik’in ve bölgemizin tarihine ışık tutacak M.Ö. 8.000 yıllarına dair buluntuların tespit edildiği Bahçelievler’deki kazı alanını ziyaret etti.

Yapılan kazılar neticesinde Bilecik’in tarihi anlamda dünya literatüründe yer alacağını belirten Vekil Yağcı, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere, Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, İl Kültür Müdürlüğü’ne, Şeyh Edebali Üniversitesi yöneticilerine ve kazılarda ekipman desteği sağlayan Bilecik Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu.

‘Bilecik ilklerin şehri’ dedik

Vekil Yağcı, neolitik döneme ait kazı alanında yaptığı incelemeler sonrasında şunları ifade etti:

Bilecik’te siyasi anlamda ve idari anlamda görev aldığımız ilk günden itibaren, ‘Bilecik ilklerin şehri’ dedik. ‘Diriliş, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir’ dedik.

Gerçekten Bilecik’in geçmişine de baktığımızda bugünlerde inşallah yarınlara da geldiğimizde Bilecik hep ilkleri yaşatan bir şehir olmuştur ve bu noktada da gayret gösteriyoruz.

“M.Ö. 8.000’li yıllara ilişkin bulgular elde edildi”

Tarihsel anlamda baktığımızda Bilecik’in M.Ö. 4.000’inci yıllarda kurulduğu iddia ediliyordu. Buna ilişkin bulgular, belgeler vardı. 2013 yılında burada M.Ö. 8.000’li yıllara ilişkin bulgular elde edildi ama bunları gerçekleştirip bir programa konulması tabi ki zaman aldı. 2019 yılı içerisinde de Kültür Bakanlığımız ve üniversitemizin Arkeoloji Bölümü’nün kurulması ile birlikte çok değerli hocalarımız burada görev yapmaya başladı.

Kültür Bakanlığımız ile Müzeler Genel Müdürlüğümüzün üniversitemizin işbirliği sayesinde burada bu dönem içinde kazı başladı. Kazı yapıldığı zaman, gerçekten burada dünyaya da ışık tutacak tarihi alanın olduğu tespit edildi. Eminim bu çalışmalar devam ettiği süre içerisinde burada sadece Bilecik için değil, Türkiye için değil, dünya insanlığı için büyük bulguları hep birlikte bulacağız. Bizlerin görevi, dünyaya ışık tutan bu bilgin ve belgeleri ortaya çıkması noktasında gerekli destekleri vereceğiz. Bu anlamda Belediyemizde bazı teknik, ekipman destekleri vermiş. Kendilerine de bu noktada teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Müzeler Genel Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğümüzün kontrolünde üniversitemiz hocaları ile işbirliği içerisinde bu kazı yapılmakta, çok değerli genç hocalarımız böyle bir tarihi olayı gün yüzüne çıkardılar, kendilerini de kutluyorum.

“Eminin bunun üzerine çok makaleler yazılacak”

Bilecik’in ismi dünya literatüründe yer alacak. Şehrin bu zamana kadar yakın tarih anlamında hep biz Osmanlı’nun kuruluş merkezi olarak görüyorduk ama M.Ö. yıllara ilişkinde gerçekten Batı Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden birisi olması ve hocalarımızın verdiği kısa bilgiden anlaşılıyor ki buradaki medeniyetin çağında Avrupa’daki medeniyetten daha üstün bir medeniyet olduğuna dair bulgu ve belgeler olduğu görülüyor.

“Bilecik Belediyesi’ne huzurlarınızda teşekkür ediyorum”

Onun için biz Bilecik’liler olarak, ilk Bileciklileri burada tespit etmekten, onların izini bulmaktan büyük mutluluk duyduk. Burasının şehrimizin turizmine, ekonomisine zaman içerisinde büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Buradaki kazı iznini veren, ekonomik desteği veren Müzeler Genel Müdürlüğümüze, Kültür Turizm Bakanımıza ve onun şahsındaki tüm yetkililere ve burada çalışmalar noktasında ekipman desteği veren Bilecik Belediyesi’ne huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Diğer yandan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan, Milletvekili Selim Yağcıya yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler sundu.

Editör: TE Bilişim