Gökay Şimşek

       CNN Türk’te Güven İslamoğlu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Seyirci Kalmayın’ programında bu hafta Osmaneli’nin Günüören Köyü’ndeki tarihi ipekböceği konakları yer aldı.

       Deyim yerindeyse Türkiye’yi karış karış gezerek CNN Türk ekranlarına taşıyan başarılı yapımcı ve belgeselci Güven İslamoğlu, geçtiğimiz aylarda Günüören Köyü’ne gelerek Osmanlı Devleti zamanından kaldığı bilinen tarihi ipekböceği konaklarının önünde resim çekmiş ve ardından sosyal medya hesabı Twitter’den konakların içler acısı durumunu ortaya koyan bir paylaşımda bulunmuştu.

“Türkiye’de çok görebileceğiniz türden yapılar değil”

       Günüören Köyü’nde geçtiğimiz aylarda yaptığı çekimleri CNN Türk ekranlarına taşıyan belgeselci Güven İslamoğlu, tarihi ipekböceği konaklarının yıkılmasına seyirci kalınmaması gerektiğinin altını çizerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şunları söylüyor:

       “Seyirci kalmayın diyoruz ama seyirci kalınmış bir manzara ile karşı karşıyayız. Bilecik Osmaneli Günüören Köyü’ndeyiz. Arkamda ipekböceği hanelerini görüyorsunuz. Türkiye’de çok görebileceğiniz türden yapılar değil. Altta ahırlar varmış, ortada insanlar yaşıyormuş, üstte de ipek böceği üretiyorlarmış. Fakat burada 40 hane varken,20 haneye kadar düşmüş çünkü çoğu yıkılmış. Koruyamamışız ve hala daha korunması gereken 18 bina var ve bu 18 binanın mutlaka ama mutlaka korunması gerekiyor.

       Artık Bilecik Valiliği mi olur, Belediyeler mi olur, Kültür ve Turizm Bakanlığı mı olur birilerinin bu işe el atıp seyirci kalmaması gerekiyor ki son kalan yapıları da kaybetmeyelim.”

Kurul Müdürü bizzat köye gelerek inceleme yapmıştı

       Geçtiğimiz aylarda belgeselci Güven İslamoğlu’nun sosyal medya hesabından köydeki tarihi ipekböceği konaklarıyla ilgili yaptığı paylaşımın ardından güzel bir gelişme yaşanmış ve Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in girişimleri neticesinde Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü köye gelerek incelemelerde bulunmuştu. Belediye Başkanı Münür Şahin, Kurul Müdürü Mehmet Süleyman Ekşi ve beraberindeki heyet incelemeler sonucunda tarihi konakların restorasyon çalışmalarını hızlandırmak için Köy Muhtarı Osman Çakır’ın evinde köylüler ile istişarelerde bulunmuşlardı.

Editör: TE Bilişim