Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu bölgede yapılan ‘Osmanlı Tarih Şeridi’ yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Geçtiğimiz Haziran ayında başlayan çalışmalar sonucunda ilk olarak alanda bulunan 28 ağaç aynı yerdeki başka noktalara nakledilmiş, ardından proje inşaat çalışmaları başlamıştı. Tarih şeridi projesinde çevre ve bahçe düzenlemesini çok önem verdiklerini belirten Bilecik Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, Osmanlı Tarih Şeridi Projesi’nin hızla ilerlediğini söyledi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte ilimizin çok önemli bir turistik alana sahip olacağını belirten Ay, çalışmaların bahar aylarında tamamlanacağını ifade etti.


Osmanlı padişahlarının tümünün anlatılacağı projede, alana giren ziyaretçiler ilk olarak 3 boyutlu sinemada 10 dakikalık bir tanıtım filmi izleyecekler. Daha sonra şeritte yürümeye başlayan ziyaretçiler, Şeyh Edebali’nin sözleriyle başlayan, Osmangazi ile devam eden yolda 36 Osmanlı Padişahını sırasıyla gezecekler ve her dönemde yapılan eserlerini görecekler. Kanuni döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ı görerek, yapılan Kanuni Sultan Süleyman Camii’ni, Preveze deniz savaşını, Mısır’ın fethini görecekler.


Aynı zamanda bir eğitim projesi olan ‘Osmanlı Tarih Şeridi’nin daha ilgi çekici olması için bazı yerler rölyef, seramik, cam eserlerle süslenecek.  Uzunluğu 152 metre ve toplam 700m2 kapalı alana sahip olan proje içerisinde 100 m2’lik Osmanlı’yı Bilecik’i anlatan 3 boyutlu bir sinevizyon alanı olacak. Toplam alanı 6500m2 olan projede 5500m2’lik alan ise peyzaj alanı olarak ayrıldı. Çalışmalarının bitmesiyle birlikte içerisinde nilüfer havuzları, gül bahçeleri ve lavanta bahçeleri olan çok farklı bir yeşil alan ilimize kazandırılmış olacak.


Türkiye’de eşi olmayan projede; 220m2 nilüfer havuzu, 192m2 lale bahçesi, 390m2 lavanta bahçesi, 860m2 gül bahçesi, 1890m2 çim alan ve 1140m2 bazalt taş yürüyüş yolu olacak. Ankaralı bir firma olan Dinsan İnşaat tarafından gerçekleştirilen proje yaklaşık 2.7 milyon liraya mal olacak.


Editör: TE Bilişim