2017 yılında 12 Milyon TL gibi bir para harcanarak yapılan yeni Otogarın çatısının su akıtmasına ilişkin açıklamada bulunan Belediye Başkanı Semih Şahin, geçmiş dönemdeki Belediye yönetimini eleştirirken, binanın yapımını “Mühendislik hatası’olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna “Gülelim mi, Ağlayalım mı? 2 yıl önce yapılan yeni Otogar’ın çatıdan akan suyunu kovalarla engellemeye çalıştılar” başlığı altında verdiğimiz haberimizde Otogar binasının içler acısı halini ortaya koymuştuk.

Belediye Başkanı Semih Şahin’e henüz 2 yıllık bir binanın neden çatısının aktığını sorduk. Başkan Şahin, binanın inşasında mühendislik hatası yapıldığını belirtirken, geçmiş dönemdeki Belediye yönetimine de eleştirilerde bulundu.

Yeni Otogar binası hakkında, “yeni bir bina iki yılda şakır şakır içine su alıyorsa burada imalatta bir hata var demektir, kontrolde hata var demektir, ihale sisteminde hata var demektir. Şimdi bu şekilde oldu diye biz durmayacağız zaten yanlış yere yanlış bir yatırım bu. Kışın ayda 100 milyon bize maliyeti var burasının yani Bilecik halkının parasını hala yemeye devam eden bir dert” ifadelerini kullanan Başkan Şahin, açıklamasında şunları söyledi:

“Bir şehrin Otogarı için çok aşırı harcanmış bir bütçe bu”

“Sizin haberinizde de izledim, gördüm. Bu iş 2014’de ihale edilmiş ve umulanın çok üzerinde bir değerle 12 milyona yakın bir para ile ihale edilmiş.10 bin 900 aslında ama yüzde 5 fazlası ile 12 milyona yakın bir değer bu çapta bir şehrin Otogarı için çok aşırı harcanmış bir bütçe bu.

“Yeni bir bina iki yılda şakır şakır içine su alıyorsa burada imalatta bir hata var demektir”

Onun ötesinde neden 2 yıllık bir bina su alıyor, bunu masaya yatırdım araştırdım, bende mühendisim. Bir kere yalıtımlar tamamıyla uyduruk dosyasını açtım baktım. Geçici kabulünde yazılan eksikliklerin dışında bir listeyle başka bir müteahhite yaptırılmış, götürü bedel işte bu şekilde iş bölünmez çevre düzenlemeyi ayrı ihale etmişler. Bu normalde anahtar teslim götürü bedel bir ihale sistemidir ve herşeyi kapsaması lazım bunu böldüğünüzde sorumluları bulamazsınız ve işi çözemezsiniz, bu bir hatadır yeni bir bina iki yılda şakır şakır içine su alıyorsa burada imalatta bir hata var demektir, kontrolde hata var demektir, ihale sisteminde hata var demektir. Şimdi bu şekilde oldu diye biz durmayacağız zaten yanlış yere yanlış bir yatırım bu. Kışın ayda 100 milyon bize maliyeti var burasının yani Bilecik halkının parasını hala yemeye devam eden bir dert, bu derdi çözmek için biz çaba safediyoruz. Garajın fonksiyonlarını değiştirmek istiyoruz ancak bina kalitesi çok düşük olduğu için aynı şekilde Hamamın da bina kalitesi çok düşüktü. Sonuçlarını biliyorsunuz hamamda kullanılamıyor, garajda kullanılamıyor. Bunları kullanılır hale getirmek için çalışmalara başladık, bunların tadilat ve onarımlarını yapacağız.

“Kongre Merkezi binası şuan kaçak binadır”

Ben daha önceki açıklamalarımda, ‘hiç doğru dürüst bir iş yapmamışlar’ dediğimde, ‘bir sürü şu var, bu var diyorlar’ doğrudur var ama doğru dürüst iş yapmadılar.

Örneğin Kongre Merkezi’nin yapılması Kültür Bakanlığı’nın parası ile yapıldı, Belediye’nin değil oradaki bina güzel, fonksiyonları güzel emeği geçenlere teşekkür ederiz ama dere yatağına yapılmış bir inşaattır, inşaat yapılması yasak bir yere yapılmıştır. İki mülkiyetle ilgili sorunu vardır ve bina şuan kaçak binadır yani en iyi yaptıkları işte bile böyle bir şey vardır o yüzden ben tabi onları suçlayarak gitmiyorum, hepsini çözerek adım adım ilerleyeceğiz.

“Tamamıyla Mühendislik hatası vardır”

Otogar için konuşuyorum, tamamıyla mühendislik hatası vardır, proje hatası vardır. Kullanımı ve büyüklük seçimi ile ilgili hata vardır, bulunduğu yer ile ilgili hata vardır. Bunların hepsine ‘mühendislik hatası’ diyebiliriz. Böyle bir şey bu ülkeye, bu şehre hizmet değil, külfet yaratıyor.”

Yeni Otogar’daki esnafın sorunlarına değindi

Belediye Başkanı Semih Şahin, eski Otogar’da bulunan ve halen işlerini sürdürmekte olan esnafların yeni Otogara taşınmasına yönelik soruya ise, “farkındayım, haklılar ama ancak şehrinde ihtiyaçları var. Kademeli olarak ben bu işe başladım. Örneğin, şehirler arası otobüs firması olan Buzlu işletmesi artık bizim şehrin içindeki eski Otogara girmiyor tabi böyle dönüşümler bir günde yapılmaz, halkı da alıştıra alıştıra, kademeli olarak yapılır. Bu yönde ilk adımımızı attık ve oradan başladık” dedi.

Editör: TE Bilişim