Bilecik Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı Başkanlığında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Gazetemizin “Sakarya Gazetesi; Belediyeleri rant kapısı mı görüyor?” haberi meclis gündemine taşındı.

CHP ve  MHP grubu konu ile ilgili soru önergesi  verdi.  Başkan Yağcı, önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, daha önce  Belediye tarafından yapılan açıklamaya benzer açıklamada bulunurken,  Belediyenin hukuksuz bir iş yapmadığını belirterek kamuoyu tarafından merak edilen takvim fiyatlarını açıklamadı.

Başkan Yağcı, bu belgeleri isteyen kurum ve kuruluşa verebileceklerini fakat Belediyenin hesabını kitabını orta yere dökmenin anlamı olmadığını, denetleme komisyonunda  görüleceğini söyledi.

Başkan Yağcı yaptığı açıklamada “Şehrin bu ölçekte olması kişilerin kurumların, müesseselerin kendi arasındaki rekabeti şehirdeki diğer alanlara da sıçratarak bu noktada oluşabiliyor. İki basın kuruluşunun kendi arasındaki rekabet ilişkileri diğer şeyleri onları ilgilendiren birşey. Biz şehrin belediyesi olarak, şehrin bir kamu kuruluşu olarak tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma içerisindeyiz. Her türlü yapmış olduğumuz iş ve işlemlerde yasal denetim içerisinde yapılan ve şeffaf olarak geçmiş yıllarda da hem Denetim Komisyonu tarafından en ince noktasına kadar denetlenen, önümüzdeki dönem içerisinde de yine Denetim Komisyonlarımızca denetlenecek, Sayıştay'ın denetiminden geçen ve bu noktalarda mülkiye müfettişleri tarafından bilgileri alınan, takip edilen işlemler.

Arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre biz bundan önceki 2 yıl boyu içerisinde başka firmalara Eskişehir'e diğer yerlere takvim işlemlerini yaptırmışız. Bu seneki çalışmalarımız da aynı şekilde Sakarya gazetesinin matbaacılık ekibi tarafından yapılmış. Fiyatlarımız diğer şeylerimiz diğer firmalardan farklı fiyatlar değil. O serbest rekabet piyasası içerisinde teklifler içerisinde alınan ve bu noktada da yazılı olarak da bildirilmiş birim fiyatları noktasında. Bu teklifler içerisinde değerlendirilen fiyatlar.

Geçmiş yıllardan çok fazla ödemesi olan, büyük rakamları içeren fiyatlar değil. Şu an da geçmiş yılda biz doğrudan teminlik takvim bastırmışız, bu yıl da bir doğrudan teminlik bir takvim bastırmışız. Yani şu anda yaptığımız ödeme doğrudan temin miktarı ne kadarsa teklif usülleri alınmış, yapılmış. Ama bastırdığımız takvimler kalitesi, evsafı, diğer şeyleri farklı olduğu için, her matbaanın basım kalitesi bu noktada olmuyor. Biz daha önceki olaylarda da, buradaki arkadaşlarımızla bu ihaleler sonucunda aldığında, buradaki arkadaşlarımız burada bastıramadıkları için aldıkları ihalenin gereğini yerine getirmek için İstanbul'a, Eskişehir'e başka yerlerdeki matbaalara bastırarak yine bize getirip bu işlemi yaptılar.Onun için nitelikte olan matbaalardan arkadaşlarımız teklifleri alarak bir değerlendirme yapıyorlar. Yani normal matbaa ile bu ofset vb. İşlemleri yapacak matbaaların nitelikleri, boya vb. şeyleri farklı.

Bunlar bir tasarım olayı. Bu sene özgün bir tasarım koyduk takvimlerimize. Telif haklarını da biz aldığımız daha önceki  Marka Şehir Bilecik Sempozyumu’nda sergilediğimiz, Bilecik'in tarihsel sürecini anlatacak çizimlere yer verdik. Bilecik'in tarihsel sürecini anlatan çizimlerin, şekillerin telif haklarını aldık. Tasarımlarıda buna uygun yapıldı. Buna uygun rakamlar değişebilir. Ama genel bazda geçen yıl Eskişehir'e bastırdığımız ondan önceki yıllar Bilecik'te bastırdığımız rakamlarla bu süreç içerisindeki artış oranı noktasında işte piyasalardaki bu anlamda bu işlerin rakamsal değerlerine de bakabiliriz.

Sanki  bahsedilince Bilecik Belediyesinin bu konuda 100 bin TL'lik 200 bin TL'lik 500 bin TL'lik rakamlarla ihaleler yapılmış  da bunların içerisinde bir suistimal varmış gibi bir algı oluşturulmak isteniyor. Biz belediye olarak kendimizden eminiz. Her kuruma, her kuruluşa elimizdeki bilgi ve belgeleri veririz. O konuda bir sıkıntımız yok. Denetim yapan arkadaşlarımız da bunlara ilişkin iş ve işlemlere geldiğinde bakabilirler. Ama belediyenin hesabını kitabını da orta yerede bu anlamda açmanın anlamı yok. Meclisin denetim mekanizmaları var diğer şeyler var. Bunlar mevzuat çerçevesinde ihale kapsamı içerisinde yapılan ve geçen iki yıl Eskişehir'den bir firma almış onlara bastırılmış. Bu sene Bilecik'ten bir firma almış. Bazen dışarıya veriyoruz, bu şehirde firma yokmu deniliyor. İçeriye veriyoruz bu fiyatlar niye veriliyor deniliyor. Ama biz ne o ne bu. Biz Bilecik'in menfaati neyse ekonomisi neyse en iyisini en güzelini en ucuza yaptırma noktasında çaba harcayan anlayışa sahibiz. Bu zamana kadar da bunu ispat ettiğimizi düşünüyorum.”dedi.

Gelişmelerin ardından, kamuoyunu gözü  önümüzdeki ay  toplanacak olan muhalefet meclis üyelerinin de yer aldigi  denetleme  komisyonuna çevrildi.

Editör: TE Bilişim