Bilecik Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naci Eser, girdi fiyatlarına dikkat çekerek, süt zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Eser, “Bu üretici bu şartlarda hayvanına bakamaz. Tabi birde tüketici gözünden de bakmak lazım. Süt fiyatlarına zam gelmesi demek; tereyağı, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin de zamlanması demek.”dedi.

 “BİR NEFES ALIR DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜK”

Bilecik Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naci Eser süt zammına ilişkin yazılı olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “İki gün önce artan girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak süt fiyatlarına zam yapıldı. 3.20 kuruş olan süt fiyatları 4.70 kuruş olarak açıklandı. Üreticiler olarak para kazandıracak bir zam alamadık. ‘Ama en azından zarar etmeyiz’ üreticimizde bir nefes alır diye düşünmüştük. Bu düşüncemiz ve hevesimiz tabiri caizse kursağımızda kaldı.

“BU YAPILAN ZAM GERÇEKTEN ÜRETİCİYİ BİTİRİR”

Bugün yem fabrikaları yem fiyatlarına 30 ila 35 TL arasında zam yaptı. Bu yapılan zam gerçekten üreticiyi bitirir. Zaten birçok damızlık dişi hayvan kesime gitti, kalanlarda bu süreçten sonra kesime gider. Bu üretici bu şartlarda hayvanına bakamaz. Tabi birde tüketici gözünden de bakmak lazım.Süt fiyatlarına zam gelmesi  demek tereyağı ,peynir,yoğurt gibi süt ürünlerinin de zamlanması demek.

“NE ÜRETİCİ NE DE TÜKETİCİ BU DURUMDAN MEMNUN DEĞİL”

Öyle bir durumdayız ki; ne üretici ne de tüketici bu durumdan memnun değil. ‘Peki, ne yapmak lazım?’ sorunun cevabı çok basit aslında. Üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek ve fırsatçılık yapan kişi ya da kuruluşlara göz açtırmamak lazım. Bu gariban üreticiyi daha fazla küstürmeden, yıldırmadan gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekiyor.

Yarın bu üretici bu çiftçi üretemez hale gelir yada sektörden çıkar. Bu defa yemeye et,içmeye süt bulamayız. Bir üretici ve STK Başkanı olarak üreticimizin sorunlarını gündeme getirmek boynumuzun borcu.

Ülkesini seven devletine milletine bağlı bir birey olarak dilimizin döndüğünce gücümüzün yettiğince sektörümüzle alakalı sorunları anlatmaya çalıştım. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Zor bir süreçten geçiyoruz, rabbim hepimizin yar ve yardımcısı olsun.

Editör: TE Bilişim