İl Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri ilimizde meydana gelen trafik kazalarının önüne geçebilmek ve ayrıca trafik kurallarını hiçe sayan sürücülere anında müdahale edebilmek amacıyla yollarda 24 saat süreyle radar cihazlı ekip araçları ile sabit ve seyir halinde elektronik denetleme uygulaması başlattı.
Bunun için Gülümbe rampasına sabit radar cihazı yerleştiren ekipler, ayrıca gezici radarlarla sürücüleri takip edecekler.
Elektronik denetleme uygulaması ile kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücüler durdurulmak suretiyle yüzüne karşı idari trafik para cezası işlemi uygulanacağı gibi, Karayolları Trafik Kanunu'nun 116. Maddesine göre doğrudan plakaya idari trafik para cezası uygulaması da yapılacak.
Konu ile ilgili olarak uygulamayı yerinde gösteren ve basın açıklaması yapan Emniyet yetkilileri yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler:
"2012 yılı içerisinde ülkemiz genelinde 3072 ölümlü trafik kazasında 3750 kişi hayatını kaybetmiş, 150.431 yaralanmalı kaza da 268.012 kişi yaralanmış ve 208.653 maddi hasarlı kaza da 582.921.231 TL maddi hasar meydana gelmiştir. İlimizde ise 8 ölümlü trafik kazasında 8 kişi hayatını kaybetmiş, 537 yaralanmalı kaza da 979 kişi yaralanmış ve 566 maddi hasarlı kaza da 2.695.380 TL maddi hasar meydana gelmiştir.
Yollarımızın ve yol kullanıcılarının can ve mal güvenliği, gerek şahısların gerekse devletimizin maddi ve manevi zararlarının en aza indirilebilmesi açısından yollarımızın 24 saat süre ile kontrol altına alınması ve kazaya neden olabilecek kural ihlallerinin tespit edilerek cezalandırılması ile sürücüler üzerinde algılanan yakalanma hissi duygusunun artırılması hedeflenmektedir.
Bu bahisle mevcut radar cihazlarının gerek sabit gerekse seyir halinde çalıştırılması düşünülmüş ve yapılan denetlemelerde yol kullanıcılarının hızlı gitmesinin yanında şerit ihlali, hatalı sollama, yanlış şeritte seyretme, emniyet kemeri kullanmama, telefonla konuşma gibi sonucu 'vahim' olabilecek kural ihlalleri yaptıkları tespit edilmiştir. Kazaların önlenmesi ve yollarımızın daha güvenli hale getirilmesi açısından ekiplerimiz tarafından sorumluluk bölgemizde bulunan tüm yollarımızda sabit ve seyir halinde olmak üzere ve 24 saat esasına göre 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında tüm kural ihlallerine karşı tespit ve değerlendirme sürecine geçilmiştir.
Sürücülerimizin seyir halinde iken daha dikkatli ve kurallara uygun hareket etmelerini sağlamak açısından radar cihazlı ekip araçları ile sabit ve seyir halinde elektronik denetleme uygulanacak; kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücüler durdurulmak suretiyle yüzüne karşı idari trafik para cezası işlemi uygulanacağı gibi Karayolları Trafik Kanunu'nun 116. Maddesine göre doğrudan plakasına idari trafik para cezası uygulaması da yapılacaktır.'
Editör: TE Bilişim