Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun son hükümdarı Sultan Sencer’in, Türkmenistan’ın Merv şehrinde bulunan türbesindeki sandukasının Söğüt mermerinden yapıldığını söyledi. UNESCO tarafından da ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine alınan türbe, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından restore ettirilmiş ve 2004 yılında açılmıştı. Türkmenistan’a yaptığı bir seyahat sırasında türbeyi ziyaret eden Prof. Özcan, burada Sultan Sencer’in sandukasının Söğüt mermerinden yapıldığını öğrenince çok duygulandığını söyledi: 


“Tarihimizdeki en büyük devletlerden olan Selçuklu Devleti’nin hükümdarının türbesi metruk bir haldeyken, devletimiz restore ettirmiş. Gittiğimde baktım ki Sultan Sencer’in sandukasının yapıldığı mermer de Söğüt mermeri. Binlerce yıl önce oradan bir seyahate başlıyoruz. Buraya geliyoruz. Bin yıl sonra atamızın mezarı tamir edilirken kullanılan mermer de Söğüt mermeri çıkıyor. Bu sır gibi bir şey. “Bu mermer Söğüt mermeridir” yazdığını okuyunca orada çok duygulanmıştım.”

Rektör Özcan, bu sebeple 2 yıldır ‘Merv’den Söğüt’e’ isimli bir sempozyum düzenlediklerini, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bu sempozyumda, Türk dünyasının bilim adamlarını ve araştırmacılarını bir araya getirerek, bu iki anlamlı mekân arasında meydana getirilen tarihsel birikimi, eşsiz kültürü ve medeniyeti dünyaya, ülkemiz insanlarına ve yeni nesillere aktarmak için çalıştıklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim