Kıymet Aslan
Bilecik Denetimli Serbestlik Müdürü Emin Özel, Bilecik’te Suça Kaışmış 12-18 yaş arası çocukların sayısının 53 olduğunu açıklayarak, bu çocukların genellikle aileleri dağılmış olan suç işleme eğilimleri yüksek olan çocuklar olduğuna dikkat çekti.

“BUGÜNÜN KÜÇÜĞÜ, YARININ BÜYÜĞÜ OLACAK”

Emin Özel, “Bugünün küçüğü, yarının büyüğü olacak” diyerek,  suça karışmış çocuklara şimdiden tedavi ve çeşitli eğitimler uygulanarak çözmek gerektiğine temas etti.

“İlimizde 12 -18 yaş arası suça karışmış çocukların sayısı 53’tür. Suça karışan çocuğun aileleri dağılmış ailelerdir. Denetimli Serbestlik gözetiminde bulunan çocuklarımızdan 5 çocukta, belli yerlere gitmeme cezası uygulanmıştır. Mesela oyun salonlarına, internet salonlarına, suç işlenmesi muhtemel farklı yerlere gitmeyecek. Diğer adli kontrollerdeki çocuklarımız  yurt dışına çıkmama uygulanıyor.

Kabahat Nitelikli suçlardan ceza verilmeyip, seçenek tedbirler verilerek çocukları suçtan vazgeçirmek için, koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlülerin cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesine olanağı sağlayan Bilecik Denetimli Serbestlik’ten faydalanan 53 çocuğumuza eğitim kurumlarına devam etme, bazı etkinlikleri yapma gibi işlemler uygulanıyor.

Aileleri dağılmış olan çocukların suç işleme eğilimleri yüksek. Biz önce aileleri sonra çocukları kazanmak zorundayız.


Çocuklar çok önemli, biz çocuklar için öyle bir plan yapmak zorundayız ki, bugünün küçüğü yarının büyüğü olacak. Edebali Hazretlerinin dediği gibi “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” bu suçlu olan 53 tane çocuk gelecekte bunun 2 ile çarptığımızda 106 kişi yapacak. Bunu mutlaka etkileyecektir. Mühim olan elimizdeki bir yara gibi bu çocukları şimdiden tedavi edip kazanmak isteriz. Nasıl ki parmağımızı kesemeyeceğimize göre, çocukları bu toplumdan da kaybedemeyeceğimize göre beraber yaşayacaksak bunları kazanmak zorundayız. Yapmış oldukları bu eylem ve davranışlardan, bulundukları bu kötü durumlarından onları temiz bir zemine çekip yapmış oldukları o suçlardan pişman olduklarında onları kalifiye ve iyi taraflara çekmeliyiz. Gerekirse mesleki kurslara yönlendirip meslek edindirmek, onları sevmek, toplumu onlara sevdirmek, suçtan uzak tutmak için onları önce sevmeliyiz, onların varlıklarını  kabul etmeliyiz. Onlara bir dışlanmıştık hissettirmemeliyiz. Bu çocuklarımız genellikle yalnızlıktan ve dışlanmışlık dolayı, ailenin kopukluğundan dolayı toplumda negatif hareketler sergiliyorlar. Bunlardan suça karışmış çocuklarımızı  sevgiyle kurtarabiliriz. Aileler, bu çocuklarımızın denetimi ve gözetimini, onları sıkmadan, boğmadan çok iyi yapmalılar.  Bizim Bilecik Denetimli Serbestlik Şube Bürosundaki amacımız suça karışmış çocukları yeniden kazanmak ve topluma kazandırmaktır.”dedi

Ayrıca, Bilecik’te 757 kişiyi Denetimli Serbestlik rehabilite etmek için çeşitli adımlar atarak topluma kazandırmaya çalıştıklarını söyleyen Özel, “757 kişinin 80 tanesi Ceza İnfaz Kurumlarında olup ta tedavi ve denetimli serbestlikleri devam eden hükümlüler bulunuyor. Bunlar çok önemli, bazı suçların butür eğitim ve denetimlerle tedavi ve caydırıcılığı hedefleniyor.”diye kaydetti.


DANIŞMANLAR EŞLİĞİNDE REHABİLİTE  HİZMETİ

Denetimli Serbestlik bürosunda 5 tane danışmanlık hizmetiyle toplumla olan bağları kurmalarına yardımcı olunuyor. Danışmanlık hizmeti verenler arasında 2 öğretmen, 1 psikolog, 2 sosyologdan oluşan 5 kişi bulunuyor.

Özel, “Denetim süresi içinde kendilerine rehber tayin edilen sanık ve hükümlülere rehberlik hizmeti verilmesi ve hükümden sonra hükümlüye yardım edilmesi gibi uzmanlık gerektiren alanlarda faaliyetlere başlanmıştır. Bu faaliyetlerin standartlara uygun ve kaliteli bir biçimde gerçekleştirilmesi amacıyla Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde uzman arkadaşların programları oluşturulmuş, eğitimleri verilmiştir.”dedi

“Suçlara karışmış çocuklarımız için sosyoloğumuz,  psikoloğumuz, öğretenimiz bu çocukların ihtiyaç duydukları gerek eğitimlerine devam etmesi gerekiyorsa okuluna devam etmesi,  okullardan ayrıysalar kayıtlarını yaptırarak bir üst sınıfa devam etmelerini sağlamak. Bunun dışında Halk Eğitim Merkezlerinde bilgisayar kursu, müzik kursu gibi ilgi alanlarına göre kurslara göndermek gibi yönlendirmeler yapıyoruz. Biz çocuklar için veya tedavi –denetimli serbestlik gerekiyorsa hastaneye gönderip psikolog olan, sosyal hizmet uzmanı olan arkadaşlarımız bu çocuklarımızla 3 haftada bir kez kişilerle  rehberlik görüşmeleri yapıyorlar. Yapmış oldukları suçun, uygulamış oldukları kabahatlerin durumlarından dolayı kişiye vereceği zararlar bilgilendirilip iyi bir rehberlik eşliğinde tekrar topluma kazandırılması hedefleniyor. Bu çocuklarımız arkadaş kurbanı olup bir kötü maddeyi kullanmış olabilir. Bunun kötülüğünü anlatıp kişinin yapmış olduğu eylemden vaz geçirmek için rehberlik hizmeti alıyorlar.”dedi.

KURUMLAR ARASI DESTEK SEMİNERLERİ YÜRÜTÜLÜYOR

İlimizde Denetimli Serbestlik ve kurumlar arası dayanışma sağlanarak seminerlerin yürütüldüğünü açıklayan Denetimli Serbestlik Müdürü Müdür Emin Özel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

“Çocuk Koruma Kanununun uygulanmasında 3 ayak var. Bunlar İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, bunların akabinde biz bu üç kuruma destek olarak Denetimli Serbestlik Müdürlükleri görev alıyor. Kişi eğer denetim altına alındığı takdirde CKK 5-36. Maddesi gereğince her ikisi de verildiği takdirde kişiler hakkındaki hükümleri uygulayabiliyoruz.

Denetimli Serbestlik olarak münakaşadan dolayı suça karışmış vb. 247 kişi ve kişiler tarafından oluşturulan hatıra ormanlarımız var. İlçelerimden Bozüyük, Pazaryeri, Osmaneli’nde bulunuyor. Hem bu kişilere cezalarından dolayı bu işlemler yürütülüyor, hem de hizmet verilmiş oluyor.”

Bu kapsamda,  İl Müftüğünce yürütülen İyilik -Kötülük Seminere dahil edildiği, Sağlık İl Müdürlüğünce, Obezite ve Hijyen konusunda seminer veriliyor. İş Kur İl Müdürlüğünce, İş arama becerileri eğitimi veriliyor.  Rehberlik Araştırma Merkezi  öğretmenleri kurumumuza zaman zaman gelerek seminer verildiği, Çevre ve Şehircilik ve İl Afat Müdürlüğünden, Deprem Eğitimi verildiği öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim