Ülkemizde ve ilimizde bulunan su havzalarının korunması amacıyla İl Su Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. İlimizde oluşturulan İl Su Koordinasyon Kurulunun 1. Toplantısı Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlığında yapıldı. İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya kamu kurum şube müdürleri katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Nayir, üniversite, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinde oluşan bir kurul oluşturduklarını belirtti. Ülke çapında 25 su havzası bölgesinin oluşturulduğunu kaydeden Nayir, Bilecik’in 2 bölge içerisinde bulunduğunu söyledi. Vali Nayir, yaptığı konuşmada şu bilgileri aktardı:

“İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı. Yeni başlayan bir çalışmanın, yeni bir oluşumun ilk toplantısı. Kurul üyelerimiz geniş bir yelpazeden. Yerel yönetimlerden, üniversitemizden, kamu kurum ve kuruluşlarından, sulama birliklerinden, odalardan meydana gelen bir kurul oluşturuyoruz. Bize bahşedilen nimetler içerisinde en önelmiş nimet yaşam nimetidir. Yaşama da kaynaklık eden en önemli husus su. İnancımıza göre, yüce kitabımızda biz her şeyi sudan yarattık ifadesi geçiyor. Su, hayatın kaynağı. Dünyayı kıymetli kılan da bu. Dünya diğer gezegenlerden farklı olarak bir hayata sahip. O hayat içerisinde de var olması gereken en önemli unsur sudur. Diğer gezegenlere gidildiğinde de ilk bakılan şey suyun olup olmadığıdır. Hatta çok yüksek derecelerde donmuş suyu bile bulsalar burada yaşam ihtimali vardır diye düşünülüyor. Bizim inancımızda ve kültürümüzde su azizdir.

Su, bizim için önemli bir meseledir. Ama sonu gelmeyecek bir nimet de değil. Mutlaka korunması gereken bir nimettir. Bu amaçla Orman ve Su İşleri Bakanlığımız yürüttüğü çalışmalar sonucu heyetler oluşturma yoluna gitti. Burada önemli olan husus suların havza bazında değerlendirmek ve korumaya almak. Ülkemiz 25 su havzasına bölündü. Biz 2 havzayla ilişkilendirildik. Hem merkezi Sakarya olan Sakarya Havzası ile hem de merkezi Bursa olan Susurluk Havzası ile ilgilendirilmiş bulunuyoruz. Her ilde olduğu bizde olduğu gibi il su yönetimi koordinasyon kurulları oluşturulacak. Konular burada görüşülecek. Havzalar da bir araya gelecek. Kaç ilden ibaretse onların temsilcileriyle havza yönetim kurulları da orada toplanıp kararlarını alacaklar.

Bu havzaların korunmasına yönelik olarak, buradaki suyun kalitesine, korunmasına uygun olarak yapılacak işleri tespite ve uygulamaya çalışacaklar. Malumunuz, sanayi ve nüfus artış hızımız arttıkça, evsel atıklar kontrol altına alınmadıkça, bizim su havzalarımız da, su kaynaklarımız da kirleniyor. Kullanılmaz hale geliyor. Yine, usulüne uygun tarım yapılmayınca, ilaçlamada gübrelemede ölçüler kaçırılınca yine bizim su kaynaklarımız aynı şekilde kirleniyor. Bu havza yönetimleri içerisindeki çözümle herkes ve her il üzerine düşeni yaptığı takdirde yaşam kaynağımız olan suyun korunmasında faydalı bir yol alınmış olacak. Bu bir ilin değil, bütün illerin işi. Yalnızca Devlet Su İşleri’nin işi değil, bütün kurumların işi. Dolayısıyla bizim burada yapacağımız çalışma bugünümüze ve geleceğimize çok önemli katkılar sağlayacak olan bir çalışmanın ilk toplantısını yapıyoruz. Buradan beklentilerimiz büyük.


Biz su zengini bir ülke olarak biliniyoruz. Öyle değil. Dünyayla kıyasladığımızda belki bir çok yerden fazla suyumuz var ama hiçbir zaman su zengini bir ülke değiliz. Elimizdeki suları kullanırken sanayide, tarımda, evde ve günlük ihtiyaçlarımızda kullanırken bunun kıymetini bilip her şeyden önce kalitesini bozmadan, kirletmeden kullanabileceğimiz bir projemiz olmalı. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız da bu konudaki yapmış olduğu çalışmalarla bizlere bu görevi vermiş oldu. Bugün burada yapacağımız bu çalışmayla gelecekte faydalı işlerin ortaya çıkmasını sağlayacak, hem kendimize hem de gelecek nesillere ihtiyaç duyulan suyu en güzel şekilde aktarmanın yolunu arayacağız.”

Vali Nayir’in konuşmasının ardından Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcısı Gökçen Gökdereli , “Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” sunumu gerçekleştirdi.

 

Editör: TE Bilişim