Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halit Gölcan, Ahilik Teşkilatından Sosyal Kooperatifçiliğe Projesi’nin açılış toplantısında Bilecik’teki küçük esnafların zor şartlar altında faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Ticaret İl Müdürlüğü ile Şeyh Edebali Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı 2019 yılı BEBKA destekli “Ahilik Teşkilatından Sosyal Kooperatifçiliğe” geliştirme projesi kapsamında düzenlenen programın açılışı Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşti.

Bilecik’in ticari hayatının yeniden şekillendirilmesi amacıyla atılacak olan adımların tartışıldığı toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halit Gölcan toplantı sonrası söz aldı. Gölcan, Bilecik’teki küçük esnafların büyük marketler yüzünden zorluk çektiğini söylerken, küçük esnaf için kirası uygun yeni iş yerleri yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Yeni küçük iş yerleri yapmamız lazım”

Konuya ilişkin konuşan Gölcan,

“Esnafında sorunlarını masaya yatırmamız lazım.İlk olarak oradan başlamamız lazım.Çünkü bizim kendi küçük esnafımız kalmadı.Yani yok olmak üzere.Bilhassa burada Belediyenin yardımcı olması lazım.Bizim küçük esnafımızın yerleri vardı.Çok az kira ödüyorlardı.Bunlar saat tamircilerimiz,ayakkabı tamircilerimiz,terzilerimiz ve buna benzer sanatkarlarımız işlerini bıraktılar.Dükkanları yıkıldı,dükkanları ellerinden alındı Belediye tarafından.Şimdi bunların yerleri olmadığı için,kiralarda zaten yüksek.Bunlar iş yerlerini bıraktılar.

Bizim bu esnafımızın çocuklarına, torunlarına sanatı öğretebilmeleri için tekrar bu dükkânlarına kavuşmaları lazım. Hatta şu anda çoğu esnafımızın çocukları babalarının yanında mesleği öğrenirken, kendileri de bu işleri bırakıyorlar ve fabrikalara girmek için müracaat etmiş durumdalar. Esnafımız kalmadı.

Birde bir kişi geliyor Türkiye’de 15 bin dükkan açıyor.Bunlardan 300 tane,100 tane A101’ler BİM’ler MİGROS’lar yer açıyorlar.Bunları kısıtlamamamız lazım.Bilecik’in nüfusu ne kadar 70 bin.Bilecik’e nasıl 10 tane eczana açılabiliyorsa bu marketlerinde 10 tanenin üzerinde açılmaması lazım.Her sokağa girdiler,her mahalleye girdiler.Esnafımız kalmadı.Yani şu anda esnafımızı ayakta tutamıyoruz.Bunlara bir çare bulmamız lazım.Yeni küçük iş yerleri yapmamız lazım.Kiraları düşük olması lazım.

Emekli oluyor vatandaşımız esnaf dükkanı açıyor.Veya emekli olan bir kişi çocuğuna dükkan açıyor.Emekli parası da gidiyor,bir sene sonra dükkanını kapatıyor.Birde teşvikler var KOSGEB tarafından.Bunlar bizim esnafımızı etkilemekte.Bunlardan eski esnafımız yararlanamıyor,yeni, emekli olmuşsa veya yeni dükkan açacaksa 30 bin lira civarında hibe parası alıyorlar.Bizim eski esnafımız iş yapamıyor.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim