Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite Danışma Birimi diyetisyeni Zerrin Delibaş Tez, sporun zayıflatıcı bir etken olarak görülmemesi gerektiğini bildirdi.

Tez, yaptığı açıklamada, Obezite Danışma Biriminin Sağlık Bakanlığının yürütmüş olduğu "Obeziteyle Mücadele Programı" çalışmaları kapsamında, Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde yaklaşık 6 aydır çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Delibaş Tez, "Sporu, kilo verme aracı olarak görmüyoruz. Kaslarımızın korunmasında, vücut direncimizin, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde spor önemli bir etken yani sağlık açısından faydalı olduğunu düşünerek, spor yapılmasını tavsiye ediyoruz. Kilo verme dediğinizde, sporu kilo verme aracı olarak görmesinler. Özellikle bayanlarda düzenli beslenme olmadığı sürece gidip günlerde kısırlar, börekler yenildiği sürece, sporun hiçbir şekilde faydasını göremeyeceklerdir."

Sporun amaçlarından bir tanesinin de vücut sıkılığını sağlamak olduğunu hatırlatan Tez, şöyle devam etti:

"İnsan vücudunun sıklığı kişiye göre değişiklik kazanır. Aslında burada vücut analiz cihazımızın olmasının nedenlerinden biri de kaslarınızın neye ihtiyacı olduğunu tespit etmek. Biz, bunu zaman içerisinde tespit ediyoruz. Mesela, kişinin haftanın 3 günü, 40 dakika yürüyüşe ihtiyacı varsa, fazlasını vermiyoruz. Fazla verildiği takdirde gün içerisinde o kaloriyi almamışsa, hastanın vücudu yapılan fazla sporla kaslardan yitirebilir. Spor yapanlara söyleyeceğim tek şey, kesinlikle haftanın 5 günü spor yapılmasından yana değilim. Eğer birey, ev hanımıysa yaşam standardında sürekli spor yoksa, bunu hayat felsefesi haline getirmediyse, sporun devamlılığını getiremediğinde zamanla kilo alıyor. O yüzden bu tarz bir hatada bulunmasınlar. Sporcular haricinde normal bir bireye, çok sık ve fazla saatler çalışılması gereken sporları da önermiyorum."

BİLECİK (AA) 

Editör: TE Bilişim