Önceki gün Vali Bilal Şentürk başkanlığında, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, daire müdürleri, Oda başkanları, STK temsilcilerinin katıldığı geniş kapsamlı koronavirüs bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile kalabalık yerlerin kapatıldığı, vatandaşların yan yana gelmemeleri yönünde uyarıların yapıldığı şu günlerde yapılan geniş kapsamlı toplantı, “hem tedbir alın kalabalıklar oluşturmayın diyorlar hem de herkesi aynı yerde topluyorlar” dedirtirken, gerçekleştirilen toplantıda virüsün yayılma tehlikesine karşı maske, eldiven gibi önlemlerin alınmaması da düşündürücü bulundu. Ayrıca toplantıda katılımcılara çay dağıtıldığı da gözlendi.

Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (korona virüs) salgınına karşı kentte yürütülen çalışmalar ve ilave alınacak tedbirleri değerlendirme toplantısı Bilecik Valisi Bilal Şentürk başkanlığında gerçekleştirildi.

İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Şentürk'ün yanı sıra, Belediye Başkanı Semih Şahin, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, oda başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Yeni korona virüs hastalığı ve tedbirleri ile ilgili halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının değerlendirildiği ''Yeni Korona Virüs Hastalığı Farkındalık İletişim Çalışmaları'' konulu toplantıda, Bilecik genelinde alınan tedbirler, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılması gereken ilave planlamalar ele alındı.

Vali Şentürk, Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı ile tüm bakanlıkların ve ilgili birimlerin etkili önlemler alması sayesinde ülkede herhangi bir can kaybının yaşanmadığını anımsattı.

Diğer ülkelere göre Türkiye'nin daha geç etkilendiğinin alınan tedbirlerin ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, şöyle konuştu:

''Tedbirlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin, diğer ülkelerde can kayıplarını göz önünde bulundurduğumuz zaman ne kadar önemli olduğunu değerlendirebiliyoruz. Gezgin bir virüs olduğunu ve dışarıdan geldiğini hepimiz biliyoruz. Hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak yapmamız gereken ve koordinasyona ihtiyaç duyulabilecek konularla ilgili değerlendirmeler yapacağız. Bu konu hepimizin can güvenliği açısından kritik önem taşıyan konu olması hasebiyle, getirilen sınırlamalarla insanların hayatında belki sıkıntılar olabilir ancak olağanüstü durumlar söz konusu olduğunda önce 'can' diyoruz. Toplumumuzun can güvenliği açısından alınan kararların harfiyen ve titizlikle uygulanma zaruriyeti var. Bakanlığımızın göndermiş olduğu genelge doğrultusunda umuma açık özellikle eğlence ve dinlenme yerlerinin faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik karar alındı. İnsanların bir arada bulunduracak aktivitelerin tatil edilmesi söz konusu. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz.''

Fırsatçılara izin verilmeyecek

Dezenfekte ürünlerini, fırsata dönüştürmek isteyen bazı işletmelerin uygulamalarıyla karşı karşıya kalındığını ancak büyük ölçüde aşıldığını ifade eden Vali Şentürk, ''Dezenfektan ürünlerinin fiyatlarını artırmak suretiyle bu durumu fırsata çevirmek isteyenlere denetimlerimiz ile fırsat verilmeyecek. Bilecik'te şuana kadar karşılaşmadık ama esnafımızdan ilkeli davranmaya, aksi takdirde cezai müeyyidenin uygulanacağını bilmelerini istiyoruz'' dedi.

"Sosyal medya üzerinden değişik spekülasyonlara prim vermeyin "

Vali Şentürk, Bileciklilere seslenerek, ''Sosyal medya üzerinden değişik spekülasyonlar oluyor. Bunlara kesinlikle itibar etmeyiniz ve prim verilmemesini istiyoruz. Bu konuda başta Bilecik Valiliğinin web sitesi olmak üzere sağlık bakanlığının bilgilendirmelerine riayet edilmesini istiyoruz. Yanlış bilgilendirmelerle, yanlış davranışların söz konusu olabileceği için sosyal medya paylaşımlarına ve yanlış bilgilendirmelere itibar etmeyelim'' ifadesinde bulundu.

Konuşmanın ardından İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Tuğrul Zeytin, koronavirüsün belirtileri, bulaşma ve korunma yöntemleriyle ilgili slayt eşliğinde bilgilendirme yaptı.  Toplantının geri kalanı basına kapalı gerçekti.

Editör: TE Bilişim