737’nci Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin son gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım ülkenin dört bir tarafından Söğüt’e gelerek tören alanını dolduran binlerce Yörük’e seslendi.

Şenliklere; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak,Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da tören alanında yerlerini aldılar.

“Osmanlı’nın doğduğu bu topraklar hepimizin gururudur”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım “737’nci Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri bir anma günü olduğu kadar bir vefa günüdür” ifadelerine yer verdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Daha önce burada bu meydanda sizlerin coşkusunu heyecanını defalarca paylaşmış, Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını da bu vesileyle bir kez daha iletiyorum. Burası, bu topraklar şanlı tarihimizin en muhteşem devletlerinden biri, Osmanlı’nın en mütevazı yıllarını geçirdiği topraklardır. Burası Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi'nin atası Ertuğrul Gazi’nin yattığı mübarek bir yer. Burada Söğüt’te Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu Şeyh Edebali’de metfun burası hürmet ve muhabbet ile kucaklanması gereken bir belde. Osmanlı’nın doğduğu bu topraklarda düzenlenen toy şölen vesilesi hepimizin sevincidir gururudur.

Ertuğrul Gazi bir uç beyi olarak 1281 yılında ahrete göç ettiği günde arkasında 400 çadırlık bir aşiret vardı. O aşiret 1299'da devlet oldu, büyüdü üç kıtada, yedi denizde sınırlarını 22 milyon kilometreye kadar genişletti. 22 milyon kilometre ne demek? Bugünkü Türkiye’nin 28 katı demek. 600 yıllık hükmettiği bu topraklarda Osmanlı’nın bugün 55 tane bağımsız devleti var. Türkiye Cumhuriyeti bu devletlerin en büyüğü Osmanlı’nın varisidir. 737’nci Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri bir anma günü olduğu kadar bir vefa günüdür. Hepimiz Ertuğrul Gazi'ye ve ayak izlerine şükran borçluyuz.” İfadelerine yer verdi.

Vali Tahir Büyükakın ise Söğüt’te her yıl dünya ölçeğinde bir Toy toplanması gerektiğinin altını çizerek konuşmasında şu ifadeleri vurguladı:

“Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Ertuğrul Gazi’ye 1281 tarihinde uç beyliği verildiği günden bu yana da Söğüt’te toy toplanıyor.

Birliğimizin, dirliğimizin, kardeşliğimizin, Anadolu’da varoluşumuzun sembolü de olan bu kutlu buluşma o gün bugündür devam ediyor elhamdulillah.

Seyh Edebali hazretlerinin “Ey Oğul, geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın” nasihatına sıkı sıkıya bağlı olan bizler de her yıl eylül ayının ikinci haftasının sonunda Ertuğrul Gaziyi anıyor, yörük şenlikleri düzenliyor, kutlu Söğüt ruhunu her daim canlı tutmaya çalışıyoruz.

Söğüt ruhu kuruluşun da dirilişin de kurtuluşun da beslendiği ruhtur.

Bu ruh, ışığını ulu erenlerden; gücünü ise, nefsine hakim olmayı bilen adil beylerden, yiğit alperenlerden ve gözü pek bacılardan alır.

Bu ruh, iman ve irfan nurundan ve kadim geleneklerimizden beslenen, aklın ve kalbin eşsiz bir kıvamda buluştuğu, kutlu Anadolu ruhudur.

Bu ruh, zaman gelmiş, öze dönüşe ve yeniden dirilişe ilham vermiş, zaman gelmiş kutlu bir direnişe ve muzaffer bir kurtuluşa can vermiştir.

Bu ruhtan beslenerek,

Kah Sultan Alparslan olmuş Malazgirt’te destan yazmışız,

Kah Osman olmuş ulu bir çınarın rüyasıyla uyanmışız,

İstanbul’la müjdelenip Fatih olmuş,

Mustafa Kemal’le Kurtuluş Destanını yazıp küllerimizden yeniden doğmuşuz.

Kuruluştaki ruh ile kurtuluştaki ruh aynıdır. Malazgirtte de Söğütte de Çanakkalede de aynı ruhtan beslendik ve bu ruh kutlu Anadolu ruhudur.

15 Temmuz hain darbe girişimine yiğitçe karşı duran ruh da aynı ruhtur. “Oğul, haklı olduğunda mücadeleden korkma. Bilesin ki, atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler” öğretisiyle yetişen yigitler, o gün, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve sizlerin liderliğinde korkusuzca şehadete yürüdüler ve tüm dünyaya bu aziz yurdu asla çiğnetmeyeceklerini bir kez daha gösterdiler!

Söğüt Ruhu 400 çadırlık obamızı 7 iklime adaletle hükmeden bir cihan devleti yapan; mazlum milletlere “Türk hasretle beklenendir” umudunu aşılayan ruhtur. Kısaca Söğüt ruhu, bizi biz yapan ruhtur.

Dünyanın dertlerinin ilacı bu ruhtadır.

Bugün burada yad ettiğimiz kuruluştadır, diriliştedir, kurtuluştadır.

Bu ruhu yaşatmaz ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde devretmeyi başaramazsak, maazallah geçmişimizle birlikte geleceğimizi de kaybederiz.

Bu şuurla ve tam bir adanmışlık ve gayretle Söğüt Ruhunu yaşatmak ve yüceltmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Söğüt buluşmalarını gönül coğrafyamızı kuşatacak şekilde genişletmek ister, kelimenin tam manasıyla bir toy toplamak dileriz.

Münasip görülür ve destek verilirse,

Söğütte her yıl dünya ölçeğinde bir toy düzenlensin,

Devlet liderleri, karar alıcılar, bilim ve sanat insanları burada buluşsunlar, ülkemizin ve gönül coğrafyamızın kaderini ilgilendiren konuları burada görüşsünler,

Kısa-orta-uzun vadeli politikalar, stratejiler belirlesinler,

7 asır önce Söğütte yaktığımız kandil dünyayı yeniden ve daha güçlü bir şekilde aydınlatsın diler,

tensip buyurursanız, konuya ilişkin çalışmalarımızı sizlere ayrıca arz etmek isteriz.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, başta Ertuğrul Gazi olmak üzere, 736 yıl boyunca burada toy kurulmasına vesile olan ama bugün aramızda olmayanları, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu aziz vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle anıyorum.”

“Ertuğrul Gazi’nin bu kutlu mirasının varisleriyiz”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Baknı Fatih Dönmez ise ata toprağında Yörüklere temsilen yaptığı konuşmasında, Söğüt’ten doğan ve 3 kıtaya kök salan büyük bir imparatorluğun kurulduğu topraklar üzerinde olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez konuşmasında;

“Cumhurbaşkanımızın Söğüt ve ecdat sevgi ve muhabbeti öylesine güçlü ki tarihimizin daha iyi öğrenilmesi ve değerlerimize sahip çıkılması konusundaki toplumsal hassasiyetlerimizin daha da güçlenmesini sağlıyoruz. Bu hassasiyet tarihin dönüm noktalarına şahitlik eden gönül dünyamızda da yeniden ihya edilmesine vesile oluyor.

Söğüt’de bir Yörük çadırında filizlenen ve üç kıtaya kök salan cihan şuur bir imparatorluğun kurulduğu topraklardayız. Bu topraklar yiğitlikleri ile arş-ı alayı titreten yüce alperenlerin ruhudur. Anadolu’yu manevi fetihler ile imar eden nice erenlerin yurdudur. Cesaretleri ve yiğitlikleri ile bir devletin doğuşuna şahitlik eden Hayme Anaların yurdudur. Milletimizin kutlu yürüyüşü Söğüt’te başladı. Sadece şehirleri değil gönülleri de fethetti, kalplere huzur ve selamet getirdik. Adaleti devlet idaresine rehber kılarak kenar Dicle’de kaybolan bir koyunun vebalinden kendimizi sorumlu tuttuk. İlhamını cihangir devletler kuran bir milletin azim, inanç ve kararlılığından alan fütuhat aşkı ile birlikte yürüdük. Kılıcımızı her zaman yaşatmak ve mamur kılmak için kaldırdık. Bizler irfanı ufku ve münevver kişiliği ile bir milletin direnişinin tohumlarını atan Ertuğrul Gazi’nin bu kutlu mirasının varisleriyiz. İlayı kelimetullah uğruna canını feda eden ecdadın kanıyla şereflenen toprakların bugünkü sahipleriyiz. Tarihin önünde sorumluluğumuz ağır. Dün yaşananlar bugün farklı oyuncular ile yine sahnede. Yüzyıllık hesapların bugünkü temsilcileri bölgeyi ateşe atmaktan çekinmezken bizler milletimizin sağduyusu ile veraseti ile birlik, beraberlik ve kardeşlik ile bu dönemden daha da güçlü çıkacağız inşallah. Tıpkı 15 Temmuz hain darbe girişimindeki, milletimizin istikbal ve istiklaline yönelen her tehditte Söğüt ruhunun ne kadar canlı ve diri olduğunu bir kez daha bütün dünyaya gösterdik.

Devlet idaremizin temel felsefesini oluşturan anlayış Söğüt’te hayat bulmuştur. Osmanlı Devlet idaresi kökleri üzerine kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık birikiminin ardından Söğüt’te temelleri atılan bu köklü devlet geleneklerimizin izleri vardır. Çünkü bizim yönetim anlayışımızın kökeninde insan vardır. İnsanların rahatı, huzur ve selameti vardır. Türkiye’nin uzun dönemli hedeflerine ulaşması için en ağır yükün omuzlarınızda olduğu bilinci ile hareket ediyoruz.”dedi.

737’nci Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri protokol konuşmalarının ardından folklor gösterileri,Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Takımı’nın gösteri,bando takımının eşliğinde tören geçişi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim