Söğüt’te tamamlanan ve planlanan başarılı projeler, CHP ile ittifak görüşmeleri,MHP’den kopup İYİ Parti kuruculuğuna geçişi, siyasi gelişmeler, siyaseten çıkartılan zorluklar,  ekonomik kriz, Söğüt’ün sorunları, çözümleri ve çok daha fazlasını gazetemiz ile paylaşan İYİ Parti Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, çarpıcı ve iddialı açıklamalarda bulundu.

Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna tanıklık eden tarihi topraklarda Belediye Başkanlığı yapan Aydoğdu, Başkanlık dönemi içerisinde gerçekleştirilen plan ve projelerin yanında;  ekonomik, siyasi ve turizm açısından Söğüt’ün geldiği ve hayal ettiği noktaları gazetemiz aracılığı ile kamuoyuna açıkladı.  Mensubu bulunduğu MHP’den ayrılmasının ardından İYİ Parti’nin kurucu Başkanı olan Aydoğdu,  “muhalefet Belediyesi olsak da az para ile çok iş yapmayı öğrendik. Şu anda Belediyemizin hiçbir borcu yok, hatta harcamayacağımız paraları İller Bankası’nda biriktirerek değerlendiriyoruz. Aynı zamanda da çevre illerin dahi örnek aldığı projeler yürütüyoruz” dedi.

Ana hedefler olarak Söğüt’ün ekonomi ve turizm alanlarında gelişmesini hedeflediklerini söyleyen Başkan Aydoğdu, bu kapsamda normal belediyecilik faaliyetlerinin yanında; Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin düzenlendiği tören alanının düzenlenmesi, Ertuğrul Gazi Türbesi’nin önünde saygı nöbeti başlatılması, geçtiğimiz kış yaşanan afetten dolayı çöken pazar yerinin düzenlenmesi ve arıtma tesisinin yapılması gibi büyük projelere de imza attıklarını kaydetti. 

Tamamlanan projelerin yanında bir de planlama aşamasında olan projelerinden bahseden Başkan Aydoğdu; ilçede ekmek fabrikası, TIR Garajı, seyir tepesi, hayvan barınağı gibi birçok projeyi de gerçekleştirme aşamasında olduklarını ifade etti.

31 Mart seçimleri öncesinde Bilecik’te de uygulamaya konulacak olan CHP-İYİ Parti ittifakına da değinen Başkan Aydoğdu, her ne kadar seçmenin kendi fikrine uyan adayını desteklemesi gerektiğine inansa da, AK Parti ve MHP’nin süreci bu noktaya getirdiğini; yapılan ittifakın da hayırlar getireceğini düşündüğünü dile getirdi. Aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 31 Ocak Perşembe günü Bilecik’e geleceğini duyuran Başkan Aydoğdu, Akşener’in Söğüt’te birtakım açılışlara katılacağını söyledi.

İYİ Parti Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ile gerçekleştirdiğimiz çok konuşulacak  röportajımız;

İYİ PARTİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL AYDOĞDU’YU TÜM KAMUOYU TANIYOR FAKAT BAŞKAN AYDOĞDU’YU BİR DE KENDİ AĞZINDAN DİNLEYEBİLİR MİYİZ?

Bilecik’in Söğüt İlçesine bağlı  Çaltı doğumluyum. Tarih Öğretmeniydim. Öğretmenlik yaptığım 1998 yılında MHP’nin çiçeği burununda yeni Genel Bakanı Sayın Bahçeli’nin Ertuğrulgazi’yi Anma törenleri “Söğüt’ü istiyorum, Söğüt bize yakışır, Türk Milliyetçilerine yakışır” demesi üzerine aday oldum. Cenabı Allah da kısmet etti ve Söğüt halkı 1999 seçimleri sonucunda Belediye Başkanlığı görevini bize layık gördü.  İki dönem üst üste Söğüt Belediye Başkanı olarak görev yaptım. Her platformda da ifade ettiğim gibi böylesi önemli bir yerde görev yapmak herkese kısmet olmaz. Cenabı Allah bize böyle bir fırsat sundu. Söğüt halkı da inandı, güvendi bize oy verdi. Söğüt gibi bir ecdad şehrine hizmet edebilme şansını yakaladık. 2009 yılında seçim kaybetme suretiyle bir ara vermek zorunda kaldık ama 2014 seçimlerinde Söğüt halkı tekrar bize vazife verdi ve netice itibari ile bu görevi hala sürdürmekteyim.  Allah kısmet ederse de 2019 yerel seçimlerinde bu sefer İYİ Parti’den adayım.

HALİL AYDOĞDU, NEDEN MHP’DEN AYRILARAK İYİ PARTİ'Lİ OLDU ?

Sayın Genel Başkanımızla aramızda bir husumet olmadı ama benim bir dünya görüşüm, bir felsefem var. Partimizin son zamanlarda ortaya koymuş olduğu politikalar benim dünya görüşüme, siyaset anlayışıma uymadı.

“İKTİDARIN SİYASETİNİ BEĞENMİŞ OLSAYDIM AK PARTİ’DE SİYASET YAPARDIM”

Ben AK Parti’nin politikalarını beğenen, tercih eden biri olmuş olsaydım iktidar partisi olarak AK Parti’de gider siyaset yapardım. Biz, onların ortaya koymuş oldukları projeleri, siyaset anlayışını beğenmediğimiz için başka bir partide görev yapıyoruz. Bana daha önce ‘iktidar partisinden aday değilsiniz ama MHP iktidar partisi ile birlikte hareket ediyor. Siz MHP’de kalsaydınız iktidarın nimetlerinden faydalanırdınız’ dediler. Bu makamlar nimet makamı değil, hizmet makamı. Ben inandığım değerler uğruna mücadele eden bir insanım. Dolayısıyla AK Parti’nin ortaya koymuş olduğu politikaları, siyaset anlayışını, yönetim biçimini beğenmediğim için bir başka partide siyaset yapıyorum.

Sayın Genel Başkan ve MHP’nin Genel Merkezi bizim düşüncelerimizi ifade eden veya bizim siyasi görüşümüzü ortaya koyacak tarzda politikalar yürütmeyip, AKP ile aynı çizgide buluşunca bu gömlek bize dar geldi. Biz ilk başta yeni bir parti kuralım diye yola çıkmadık. MHP’de bir Genel Başkan değişikliğinin iyi olacağını ifade ettik. Kongre toplansın dedik. Sayın Bahçeli de, başkaları da aday olsun eğer o kongreden yine Sayın Bahçeli çıkarsa tabi ki Genel Başkanımızdır. Çıkan sonuca herkes sayı duymak mecburiyetindedir, fakat bildiğiniz gibi sayın Genel Başkan ve MHP Yönetimi kongreyi toplamadı yeterli sayıda imza toplanmasına ve mahkemenin kayyum atamasına rağmen o kongrenin toplanmasına müsaade edilmedi, yaptırtmam dedi ve dediğini de yaptı, yaptırmadı,ülkenin içinde bulunduğu durumu da görüyoruz.

“ÜLKENİN YANLIŞ YERLERE GİTTİĞİNİ GÖRDÜK”

Herkes bunu net bir şekilde göremeyebilir ama biz siyasetçiyiz, ülkenin nereye gittiğinin farkındayız. Ülke iyiye gitmiyor, ülke yanlış yerlere gidiyor bu yüzden de yeni bir parti kurma ihtiyacı hasıl oldu. Ben ve arkadaşlarım parti değiştirmedik, MHP’den seçilip başka bir partiye geçmiş olsak, bu parti değiştirmek olur. Biz, partimizin politikalarının bizi ifade etmediğini söyleyerek yeni bir parti kurduk. Biz, o partinin kurucularıyız. Dolayısıyla hiçkimse bizi parti değiştirmekle itham edemez. Biz, bir değişimden  yana tavır koyduk. Değişim olmadı, sonuçta da İYİ Parti’yi kurmak mecburiyeti hasıl oldu belki ama bunda da bir hayır vardır. Şu anda iktidarda değiliz ama iktidar partisinin yanlış yaptıklarını söyleme fırsatı yakaladık. Nelerin yanlış olduğunu, nelerin doğru olacağını ifade ediyoruz, dolayısıyla Türkiye’nin geleceği açısından önemli birol oynayacaktır diye düşünüyorum.

MUHALAFET PARTİSİ OLMANIZDAN DOLAYI İKTİDAR PARTİSİ İLE BİR SORUN YAŞIYOR MUSUNUZ? PROJELERİNİZE GEREKLİ DESTEĞİ ALABİLİYOR MUSUNUZ?

AK Parti’nin öncesinde de tabi ki muhalefet Belediye Başkanları birtakım zorluklarla karşılaşırlardı ama bu dönemdeki kadar olmamıştır, tabiri caizse biz muhalefet siyasetçilerinin selam verdiği herkes zan altında kalıyor, görevden alınıyor, uzaklaştırılıyor.

“BİZLERİN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN BÜTÜN İMKANLAR SEFERBER EDİLİYOR”

Dolayısıyla bizlerin önünü kesmek için bütün imkanlar seferber ediliyor, fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası itibari ile İller Bankası, kişi sayısına göre Belediyelere bir para gönderir. Bu parayla da hizmet yapılmaya çalışılır, bunun dışında Belediyenin kendi öz kaynakları vardır. 2002 yılından beri muhalefette olan bir Belediye Başkanıyım.

“BİZ MUHALEFETTE DE İŞ YAPMAYI ÖĞRENDİK”

MHP’de bulunduğum süreçte de muhalefetteydim tabi daha sonra MHP iktidarla yakınlaştı. MHP’de kalan Belediye Başkanları o nimetlerden faydalanıyor olabilirler ama biz muhalefette de iş yapmayı öğrendik. Projelerimizi, kendi öz kaynaklarımızla ortaya koyuyoruz. İktidar partisine sahip olanlar dahi bizim yapmış olduklarımızı yapma kudreti gösteremiyorlar.

BİRÇOK BELEDİYE’NİN BORCU OLDUĞU BİLİNİYOR. SÖĞÜT BELEDİYESİ’NİN İSE MUHALEFETTE OLMASINA RAĞMEN BORCUNUN OLMADIĞI, HATTA FON’DA DAHİ PARASININ OLDUĞU SÖYLENİYOR, BUNU NASIL BAŞARDINIZ?

Benim bir özelliğim var; her ay kasamı ve ödeme listemi önüme alırım, ödeme tablomu çıkartırım ve öncelikle bunları öderim. 2017 yılına ait Belediye’de hiçbir faturam kalmamıştır. Bu ay 100 bin artıyorsa, yakın zamanda kullanacak bir yerim de yoksa bunu İller Bankası fonlarına atarım. Bu şekilde pazar yerine başlamadan önce 6 milyon TL biriktirmişiz, fonda da 1 Milyon TL bunun faiz getirisi olmuş, 7 Milyon TL. Biz pazar yerini 12 milyon 650 bin TL’ye mal ettik. 4 Milyon TL’de İller Bankası’ndan aldık. İhale yapıldıktan sonra bugüne kadar da zaman zaman artan paralardan yine buraya para aktarmak suretiyle borçsuz, dertsiz bir pazar yeri yapmış olduk.

“HİÇBİR YERE BORCU OLMAYAN BİR BELEDİYEYİZ”

Bilecik’te Karasu İşletme Birliğimiz var. Söğüt Belediyesi’nin buraya hiç borcu yoktur. Bilecik Belediyeler Birliğimiz var. Birlik olarak katı atıkları toplayan BİOSUN ile 30 yıllık bir anlaşma yaptık. Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve bertarafı ile ilgili olarak bir tesis kuruldu. Bu çöplerin toplanması ve götürülmesi ile ilgili olarak da her ay bir bedel ödüyoruz, buraya da borcu olmayan tek belediye biziz. Belki bu ara diğer Belediye Başkanı arkadaşlarımız da borçsuz noktaya gelmişlerdir fakat net olan bir şey varsa bizim ne TEDAŞ’a, ne SSK’ya, ne Maliye’ye, ne Karasu İşletme Birliği’ne, ne Belediyeler Birliği’ne, ne esnafımıza, ne iş yaptırdığımız yerlere, ne de müteaahitlere bir borcumuz vardır, bu borçların tamamı ödenmiştir.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE MODERN BİR PAZARI HİZMETE SOKTUNUZ. YAPILIŞ AŞAMASINI ANLATIR MISINIZ VE AÇILIŞ TÖRENİ NE ZAMAN?

Pazar yeri yapımı benim vaatlerim arasında yoktu. Bilindiği gibi bizim daha önce bir pazar yerimiz vardı, 2015 kışında anormal bir kar yağışı oldu ve bir afet yaşadık. Yalnız biz değil; İnegöl ve Bozüyük’ün de pazar yerleri yıkıldı. Bilecik’in stadyumunun çatısı yıkıldı. Söğüt Sağlık Meslek Lisesi’nin Spor Salonu yıkıldı, fabrikalar yıkıldı. Sakarya Vadisi’nde yaklaşık 3 bin dönüm sera yerle bir oldu, yani anormal bir dönem yaşadık. Burası yıkıldıktan sonra Söğüt’te yeni bir pazar yerine ihtiyacımız vardı, pazar yerimiz çarşı içerisinde çok değerli bir yerde, burayı sadece haftada bir gün kullanılacak bir pazar yeri olarak yeniden inşa etmek bana doğru gelmedi, bu yüzden çok işlevsel bir alan yapmak istedik. 2 katlı bir alan yaptık, 2. katı sebze pazarı, sebze pazarına bağlı olarak şarküteri bölümünü yaptık, orada  da balıkçılarımız, peynircilerimiz, tavukçularımız var. Pazar yerinin altında ise 130 araçlık bir otopark, 700 kişilik bir düğün salonu, cep sineması ve dükkanlar var. Burasının hafta içerisinde de halkımıza hizmet vermesini istedik, yeri değerlendirelim istedik, hem böylece Söğüt halkına daha önce söz verdiğimiz cep sinemasını da yapmış olduk, aynı zamanda düğün salonu da taahütlerimiz arasındaydı onu da yerine getirdik.

“DÖRT DÖRTLÜK BİR PAZAR YERİMİZ VAR”

Eskişehir’de, Bursa’da, Kocaeli’de yani bu civarda böyle bir pazar yeri yok. Yürüyen merdivenleri ile, yapısıyla, işlevselliğiyle, her şeyiyle dört dörtlük bir pazar yerine sahip olduk.

“GENEL BAŞKANIMIZ AKŞENER, 31 OCAK'TA SÖĞÜT’E GELİYOR”

Allah kısmet ederse 31 Ocak Perşembe günü de Sayın Genel Başkanımızın da desteğiyle pazar yeri, arıtma tesisi, mezbahane, Söğüt hamamı, Söğüt oyun evi, Salça yapım merkezi ve diğer hizmetlerimizin toplu açılışını yapacağız. Aynı zamanda da Sayın Genel Başkanımız Söğüt’ümüzü ziyaret etmiş olacak.

“AZ PARALARLA BÜYÜK İŞLER YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Biz az paralarla büyük işler yapmaya çalışıyoruz ve başarıyoruz da çok şükür. O tecrübeyi kazandık, örneğin ben 2008 yılında bir arıtma projesi yaptırmıştım fakat 2009’da seçimi kaybetmemiz dolayısıyla nasip olmadı. 2014’te tekrar göreve gelene kadar geçen 5 yıllık süre içerisinde yeni bir teknolojinin var olduğunu öğrendik.

“ÜZERİMİZE NASIL GELDİKLERİNİN BİR GÖSTERGESİ...”

Ayrıca şu hatıramı da paylaşmak istiyorum. 2014’te Salı günü mazbatamı aldım, Çarşamba günü sabah saat 09.00’da Çevre ve Şehircilikten gelerek ‘sizin lağımlarınız dereye akıyormuş’ dediler. 750 yıldır bu lağımlar buraya akıyor. 2008 yılında göreve geldiğimde arıtma projesi yaptırıp seçilen Belediye Başkanı arkadaşıma devretmiştim. Bu 5 senelik süreçte projenin yüzüne bakılmamış, Çevre ve Şehircilik’ten kimse gelmemiş, ‘taahüdünüz olan arıtma tesisini ne yaptınız?’ dememişler. 2014’te seçim yapıldı, Salı günü mazbatayı alıyorum, Çarşamba günü sabah saat 09.00’da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri Söğüt’e geldi ve tutanak tuttu. 35.000 TL idari para cezası kesildi ve Halil Aydoğdu, çevre kirliliği yaratmaktan dolayı mahkemeye verildi. Nasıl üzerimize geldiklerinin göstergesi açısından bu önemli bir durum ama biz yılmadık, gittik bu yeni tenolojiyi inceledik, eski sistemin aylık gideri yaklaşık 60 Milyon TL’yi bulacakken bizim sistemimiz daha ucuz bir işletme masrafı gerektiriyor, 2 bin 903 liraya ihale ettiğimiz sistem şimdi çalışıyor.

“BİLECİK BELEDİYESİ BİZİM ARITMA TESİSİMİZİ ÖRNEK ALDI”

Bilecik dahil etrafımızdaki devasa yatırımlara baktığımızda o tesislerin problemli olduğunu görüyoruz. Bakteri üretemiyorlar, betonları çatlıyor, etrafa anormal bir koku salıyor. Bu sistem, dışarıya en ufak bir koku vermiyor, daha sonra Gölpazarı da aynı sistemi kurdu. Önceki Bilecik Belediye Başkanımız Selim Bey de arıtma tesisimizi inceledi ve aynısını Bilecik’te Hamsu Vadisi’nin girişine yaptı, şu anda o da çalışmaya başladı sanırım.

VAAT EDİP YAPAMADIĞINIZ PROJELER VAR MI?

2014 yılındaki vaatlerimize baktığımızda bunların arasında yapamadıklarımız var tabi ki.  TIR Parkı vardı, Kurt Tepesi’nde bir üst geçit ve Yukarıdere’deki mesire alanına bir gezinti yolu  yapmayı planlıyorduk fakat yapamadık. Pazar yeri bizim vaatlerimiz arasında yoktu ama bir afet yaşadık ve öncelik artık pazar yerine geçti. 2014 yılında yapmış olduğum bütün vaatleri toplasanız 8 Milyon TL civarında bir rakam fakat pazar yeri tek başına 12 milyon 650 bin TL. Hem zaman olarak yetişmedi, hem de gücümüzü buraya kullanmak durumunda kaldık ama sözümüzden zerre miktar geri adım atmadık.

SÖĞÜT MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFİ’NİN DE BİR HAYALİ TIR GARAJI PROJESİ, BUNUNLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?

TIR Parkı için gerekli çalışmalar yapıldı, bu projede kooperatifimiz ile birlikte çalışıyoruz. Yer tespitini de onlarla beraber yaptık, geçici olarak bir alan tespit ettik, havalar açar açmaz bu alanın altyapısını hazırlayıp kamyonları buraya alacağız çünkü asıl planladığımız yer, çok daha geniş büyük bir yer ve istimlak problemleri var.

“TIR PARKI VE BİRÇOK PROJEMİZİ 2 YIL İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Bunları tamamlayıp TIR ve kamyon parkını 2 yıl içerisinde asıl olması gereken yere yapacağız çünkü TIR ve kamyon parkı tek başına bir tesis değil, oraya biz Belediye kademesi, hayvan pazarı ve halk ekmek fabrikasını da kuracağız, komplike ve güzel bir çalışma olacak. Kurt Tepesi’ndeki üst geçit ve mesire alanına gezinti yolu projelerimiz de yine gündemimizde, onlardan vazgeçmiş değiliz.

VALİ SÜLEYMAN ELBAN DÖNEMİNDE SÖĞÜT’TE TÖREN ALANI DÜZENLEMESİ, TÜRBE ÖNÜNDE  ALP KIYAFETLİ ASKERLERİN SAYGI NÖBETİ GİBİ PROJELER BAŞLATILDI, BUNLARIN SÖĞÜT’E NASIL BİR FAYDASI OLDU?

Öncelikle Süleyman Valimizi saygıyla anıyorum. Sadece bizlerin değil bütün Bilecik’in sevdiği bir Valiydi. O dönemde tören alanındaki tribünlerin üzerinin kapatılması, askerlerimizin saygı nöbeti gibi çok güzel projeler üretmiştik. Süleyman Valimin ve sevgili Zafer Paşamın hediyesi ve katkısı oldu, nasıl ki Süleyman Şah Türbesi’nde Türk askeri saygı nöbeti tutuyorsa, burada yatan kişi de Osmanlı Devleti’nin kurucu atası Ertuğrul Gazi Bey, hem Başkomutan, hem devlet yöneticisi olan bir kişiden bahsediyoruz.

“ZİYARETÇİLERİMİZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Bu Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da çok ciddi bir ses getirdi. Sadece o alpleri izlemek için buraya gelen aileler var, ziyaretçilerimiz her geçen gün artıyor.

“SÖĞÜT, SİYASİ VEYA KİŞİSEL ÇATIŞMALARA HEBA EDİLEBİLECEK BİR YER DEĞİL”

Tören alanının da üzeri kapatıldı, hadiselere insan odaklı bakan Sayın Valimiz vatandaşların olduğu kısmın da üzerini kapatalım dedi ve böyle bir çalışma yaptık. Biz de Belediye olarak gerekli desteği sağladık, bu mübarek topraklarda hizmet etmek herkese nasip olmaz. Süleyman Valimize 1 yıl nasip oldu, bize çok şükür 15 yıl oldu. Bütün Valilerimizin, Kaymakamlarımızın bu anlamda ellerinden geleni yapacaklarını düşünüyorum.

Söğüt, siyasi veya kişisel çatışmalara heba edilebilecek bir yer değil. Söğüt, milli birlik ve beraberliğimiz açısından çok önemli, gelecek nesillere bu ruhaniyeti yaygınlaştırarak ulaştırmamız lazım. Burası yüce Türk milletinin nefes aldığı bir yer, burası Türk dünyasının manevi başkentidir, dolayısıyla burada bizim bir idealimiz var. Biz, Türk dünyasının liderleri ile o Türbenin önünde bir aile fotoğrafı çektirmek istiyoruz, bunun için de gerekli altyapıyı tamamlama ve Söğüt’ü o güne ulaştırma arzusu içerisindeyiz.

SÖĞÜT ŞENLİKLERİ’NDE ALINAN OLAĞANÜSTÜ ABARTILI ÖNLEMLER HALKIN VE YÖRÜKLERİN İLGİSİNİ AZALTIYOR, BU KONUDA BİR ÖNLEM ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

AYDOĞDU, “YÖRÜKLER KÜSTÜRÜLDÜ”

Süleyman Valimizin ardından gelen Tahir Valimiz döneminde de aynı sıkıntılar yaşandı. Yörükler küstürüldü, ‘Artık gelmeyeceğiz’ denilmeye başlandı ve Sayın Bakanımız Fatih Bey, Sayın Valimiz ile birlikte Yörüklerle görüşmeler yaptı. Bununla ilgili raporlar hazırlandı, o insanlar oraya gelmezse, o Yörükler oraya gelmezse yapılan törenin bir anlamı yok. Bu yüzden de gerekli önlemleri almak için yeni bir proje yapılması gerekiyor, biz bununla ilgili raporlarımızı hazırladık, yeni Valimize de raporları arz edeceğiz. İnşallah uygun görülürse törenlere kadar yapılabilecekleri yapıp ortamı rahatlatmak istiyorum.

Buradan Söğüt halkına ve Yörük kardeşlerime seslenmek istiyorum. Alınan tedbirlerin birçoğu bizim için önemli, orada birisinin burnu kanasa bunun hesabını nasıl vereceğiz? Bu yüzden de tabi ki önlemler olacak ama halkın da alana rahatça girip çıkabilmesi, orada anma törenini izlemesi ve icra edilmesinin de önünün açılması gerekiyor.

İYİ PARTİ VE CHP ARASINDA BİLECİK’TE YAPILAN İTTİFAK KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Devlet Başkanlığı sistemini isteyen iktidar partisi ve MHP, koalisyonlar döneminin kapandığını söylemişti, fakat biz hiç tanımadığımız bir sistemle karşı karşıya kaldık. Meclis zaten bitti, Meclis’ten hükümet seçimi bitti, hükümet atama modeli başladı ama koalisyon öne alındı, daha seçim öncesinde koalisyonlar başladı. Bunu da ortaya atan yine iktidar partisi AKP ve MHP oldular, durup dururken ittifak yapacağız dediler ve yasal düzenleme yaptılar. Dertleri şuydu; seçim sisteminde alınan oylara göre baktığınızda bazı vilayetlerde son Milletvekili ya 10 ya 20 oy gibi çok cüzi rakamlarla kaybedilebiliyor veya kazanılıyor. Bunları toparlamak, 50-60 Milletvekili fazla çıkartabilmek için böyle bir sistemi Türk siyasi hayatında uygulamaya başladılar. İktidar partisine mensup olanlar ve yanındaki parti olan MHP böyle bir yol izleyince otomatikmen diğer siyasi partiler de buna karşı bir önlem alma gereği duydular. Böylece Cumhur İttifakının kurulmasının ardından bir Millet İttifakı kuruldu ve seçimlere böyle girildi. Yerel seçimlere gelindiğinde, gündemde yine böyle bir şey yoktu. Cumhur İttifakı, yerel seçimlerde de uygulanacaktır deyip, birlikte hareket edip bütün Belediyeleri alacağız mantığıyla yola çıkınca ister istemez diğer partiler bir kez daha ittifak yapmak zorunda kaldı. Aslında ittifak değil de bir işbirliği demek daha doğru olur, çünkü bu ittifakın kanuni bir düzenlemesi yok. Cumhur İttifakının kendi arasında paylaştığı vilayetlere karşılık tabi ki Millet İttifakı da kendi düşündüğü yerlerde bir anlaşmaya vardı.

“İYİ PARTİ VE CHP’NİN YERELDEKİ İŞ BİRLİĞİNİN CİDDİ BİR SONUÇ GETİRECEĞİNE İNANIYORUM”

Bilecik’te bu uzlaşmaya dahil edildi. Bu uzlaşma gereği Söğüt, Osmaneli ve Pazaryeri ilçeleri İYİ Parti’nin adaylarına bırakıldı, buna karşılık da diğer yerlerde CHP’ nin adayları yarışacaklar, fakat asli olan, herkesin kendi siyasi görüşünü ifade eden adayı ile seçime girmesidir. Fakat maalesef bu seçim imkanını da ortadan kaldıran iktidar partisi ve MHP’nin ittifak arayışı olmuştur. Tabi ki karşımızda birileri güç birliği yapıyorsa otomatikman siz de buna tedbir alma durumunda kalıyorsunuz, inşallah hayırlı sonuçlar olur. İnanıyorum ki yapılmış olan bu uzlaşmanın Bilecik genelinde de çok ciddi bir sonucu olacaktır. Zaten aritmatiksel veriler de bunu ortaya koymakta ülkemiz için de hayırlı olacağı kanaatindeyim.

ÖNÜMÜZDE 31 MART SEÇİMLERİ VAR. SÖĞÜT HALKINA VAATLERİNİZ NELER OLACAK?

Ana çizgi olarak bakarsak öncelikle turizmin altyapısını hazırlayarak  geliştirmek istiyoruz. Bu bizim için çok önemli, birçok il olmayan bir kimlik yaratmaya çalışıyor, kendilerini tanıtmaya çalışıyorlar. Kuruluşun ve kurtuluşun toprağı olan Söğüt’te zaten bu tanıtım mevcut, dolayısıyla biz bu tanıtımın altyapısını hazırlayıp gelen ziyaretçileri daha uzun süre tutabilmenin yollarını bulmamız gerekiyor.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ HAFİF BİR NEZLE OLSA, SÖĞÜT KÖRKÜTÜK GRİP OLUP YATIYOR”

İkinci ana çizgimiz ise ekonomi. Söğüt’te zaten ekonomik anlamda yıllardır krizdeyiz, fabrikalarımız inşaat sektörüne dayalı oldukları için inşaat sektörü hafif bir nezle olsa, Söğüt körkütük grip olup yatıyor. 

Her yıl Kasım ayı geldiğinde acaba fabrikalar işçi çıkartacak mı, fabrikalar kapatılacak mı, göç verecek miyiz diye bir kaygıya düşüyoruz. Bu yıl ülke genelindeki kriz de buna eklenince Söğüt şu anda felç durumda. Bizim, inşaat sektörünün dışında yeni yatırım alanlarına ihtiyacımız var. Bunun için de bulabildiğimiz bütün sanayicileri davet etmek suretiyle ekonomik anlamda, insanımıza iş imkanı yaratabilmek için yeni bir alan açmak istiyoruz. Bunların dışında Belediyecilik anlamında yapılması gereken ne varsa tabi ki yapacağız ki yaptık zaten ve yapmaya da devam edeceğiz. Sadece TIR garajı, halk ekmek fabrikası değil nerede nasıl bir ihtiyaç varsa ne olması gerekiyorsa onu yapacağız.

Örneğin, 2014 yılında pazar yeri ihtiyacımız yoktu ama ihtiyaç oldu ve en iyisini yaptık. Söğüt’ü canlandırmak ve ekonomisini geliştirmek için Seyir Tepesi projemiz var. Belediye Meclis Üyelerimizle bunun kararını aldık, orasının imar çalışmaları da başladı, muazzam bir Seyir Tepesi düşünüyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz o Seyir Tepesinden Söğüt’ü izleyecek, Kayı Amblemi önünde fotoğraf çektirip, yemeklerini yiyebilecekler.

Ayrıca yeni bir hayvan barınağı çalışmamız da devam ediyor, projemiz Orman Bakanlığı’nda. Sokak hayvanlarımızın rehabilite edilmesi, hasta olanların iyileştirilmesi ve tehlikeli olanların da barınakta tutulması için kanun bize yetki vermiş biz de bu yetkiyi kullanarak bunları yapacağız.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE MİHALGAZİ BELEDİYESİ’NE BAĞLI RESMİ BİR ARACIN SOKAK HAYVANLARINI SÖĞÜT SINIRLARINA BIRAKMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLADI, BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Birçok Belediyede maalesef bunlar yapılıyor. Sokak hayvanları kamyonlarla toplanarak başka Belediyelerin alanlarına bırakılıyor. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili ispatlı, görüntülü bir hadise yaşadık, bir Belediyemiz topladığı sokak hayvanlarını araca doldurup getirmiş. Sokak hayvanlarını bizim sahamızda bırakırken vatandaşın birisi de bunu videoya çekmiş, bu konuda özür dileneceği yerde bunun çalışanın hatası olduğu, aslında durumun öyle olmadığı ifade ediliyor. Bu çok trajikomik bir hadise, biz bunu doğru bulmuyoruz.

Öte yandan bir gerçek var ki bizim bir barınağa ihtiyacımız var, o yüzden de yeni bir barınak yapmak zorundayız. O barınakta kısırlaştırma işlemleri yapılacak, hasta olanlar iyileştirilecek, tehlikeli hayvanlar da o barınakta muhafaza edilecek.

SÖĞÜT HALKINA VERMEK İSTEDİĞİNİZ BİR MESAJ VAR MI?

Öncelikle Söğüt halkına 3 dönemdir şahsıma ve arkadaşlarıma gösterdikleri ilgi, alaka ve güvenden dolayı, verdikleri oylardan dolayı, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

İYİ Parti olarak kaldığımız yerden devam edebilmek, yeni ve güzel şeylerin yapılabilmesi için bu dönem de kendilerinden destek talep ediyorum. Özellikle bunun da altını çizmek istiyorum, benim hala İYİ Parti’nin Kurucu Başkanı olduğumu bilmeyen ve hala bizlerin eski partimizde olduğumuzu düşünen vatandaşlarımız var. Biz artık İYİ Parti’deyiz ve İYİ Parti’nin Kurucu Belediye Başkanıyız. Açık ve net olarak söylemek gerekirse, yalnızca MHP’li vatandaşlarımızın oyları ile alınmış bir belediye değiliz.  

“SÖĞÜT, BİRLİKTE GÜZEL OLACAK”

Her siyasi görüşten insan bizlere oy vermiştir. Bizlere oy veren seçmenlerimize de şunu söylemek istiyorum; Söğüt, inşallah birlikte güzel olacaktır.  Birlikte hareket etmemiz lazım, bu bir genel seçim değil, biz buradan Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetecek değiliz, biz burada kanun çıkartmayacağız, biz Söğüt’ü kalkındırmak, güzelleştirmek, daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için mücadele etmekteyiz. Bunun için de Söğüt birlikte güzel olacaktır diye düşünüyorum. Bu fırsatı bana sağladığınız için sizlere de teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilişim