Proje kapsamında, Ankara genelinde öğrenim gören "45" öğrenci Osmanlı'nın doğduğu ve büyüdüğü toprakları başta Söğüt olmak üzere görmeye ve tarihi keşfetmeye geliyor. “Söğüdün Bağrında Doğa ve Tarih Eğitimi” projesinin içeriği, teorik ve pratik uygulamalardan oluşuyor. Projede Türkiye’nin farklı üniversitelerinden saygın akademisyenler ve tarihçiler yer alıyor. Bu proje ile Söğüt, İznik, Bursa ile yakın çevresindeki alanların sunduğu tarihi ve doğal güzellikler görülecek; kültürel kaynaklar eğitim amacıyla kullanılacak, öğrencilerin (minyatür, çini, hat gibi) el sanatlarını yakından tanımaları sağlanacak.

Tarihin sadece devletlerin değil; bir bölgenin, kentin ve orada yaşayan tüm toplumun tarihi olduğundan hareketle var olan tarih anlatımının dışında bırakılan tarihi keşfedebilmek, detayların izini sürüp bugünle ilişkisini kurabilmek, tarih eğitimini sınıf ortamından çıkararak daha zevkli ve farklı bir hâle getirebilmek, akademisyenlerin tarih eğitimine yönelik farklı etkinlik ihtiyaçlarını tespit edebilmeleri sağlamak projenin temel amacı.

Projede hedeflenen; öğrencilerin doğa tarih ilişkisini yenilikçi bir anlayış, gelişmeye açık bir öğrenme tarzı ve ezbercilikten uzak bir dil ile öğretmek. Başta Söğüt olmak üzere tarihi mekânlardaki ve çevrelerindeki doğal güzelliklere dikkat çekerek, doğal güzellikleri korumanın da tarihsel bir sorumluluk olduğunu fark etmelerini sağlamak ise beklenen sonuç.

07 Haziran 2014 Cumartesi günü saat 14.30'da Namlı Otel'de açılışı yapılan Söğüdün Bağrında Doğa ve Tarih Eğitimi projesi etkinliği, 15 Haziran 2014 Pazar günü Bursa Kent Otel'de saat 11.00'de yapılacak etkinlikle sona erdirilecek.

Projenin Amacı

Tarihin sadece devletlerin değil; bir bölgenin, kentin ve orada yaşayan tüm toplumun tarihi olduğundan hareketle var olan tarih anlatımının dışında bırakılan tarihi keşfedebilmek, detayların izini sürüp bugünle ilişkisini kurabilmek, tarih eğitimini sınıf ortamından çıkararak daha zevkli ve farklı bir hâle getirebilmek, akademisyenlerin tarih eğitimine yönelik farklı etkinlik ihtiyaçlarını tespit edebilmeleri sağlamak bu projenin temel amacını oluşturmakta. Proje; zamanla bir cihan devletine dönüşen Osmanlı'nın kuruluş dönemindeki ekonomik-siyasi-kültürel ve toplumsal yapısını inceleyecek ve tarih dersinin diğer konuları öğretilirken de uygulanabilecek etkinlik örnekleri ve çeşitliliğiyle alanında örnek oluşturacak. Projede hedeflenen; öğrencilerin doğa tarih ilişkisini yenilikçi bir anlayış, gelişmeye açık bir öğrenme tarzı ve ezbercilikten uzak bir dil ile öğretmek.

Başta Söğüt ilçemiz olmak üzere tarihi mekânlardaki ve çevrelerindeki doğal güzelliklere dikkat çekmek, doğal güzellikleri korumanın da tarihsel bir sorumluluk olduğunu fark etmelerini sağlamak.

Eğitim ve aktiviteler

“Osmanlı'yı Tanırken” temalı minyatür çalışmaları yaptırılacak, Proje sürecinde kendilerini etkileyen bir mekânı ya da kentin bir bölümünü minyatüre dönüştürerek çizmeleri ve proje ekibi tarafından gösterilecek cam ardı boyama tekniğiyle boyamaları istenecek.  “Benim çinim” çalışması ile öğrencilere çini atelyelerinde küçük birer obje boyama etkinliği yaptırılarak çini tekniğini tanımaları sağlanacak.

“Benim kadrajım” Proje sürecince bir “Fotomaraton” gerçekleştirilerek her bir mekânda çekilen seçme fotoğraflar proje bitiminde çeşitli yerlerde sergilenecek.

“Benim Seyahatnamem” çalışması ile katılımcılardan proje boyunca birer günlük tutmaları istenecek, gezip gördüklerini yazıp çizmeleri ve bir nevi tarihi belge niteliğine sahip vakayınâmelere dönüştürmeleri istenecek.  “Sağlık ve Ekolojik Yaşam” temalı resim çalışmalarından tuvale yansıyanlar sergilenecek. Ayrıca profesyonel makine ile çekilen fotoğraflarla desteklenen kısa film çalışması yapılacak.

Kısa film kurgusu yapılarak son gün sempozyumda katılımcılara seyrettirilecek. Ayrıca web sayfasında da yayınlanacak.

“Doğadan Yansıyanlar” temalı fotoğraf yarışması yapılacak; doğa ve çevre temalı resim ve çizgi çalışmalarından tuvale yansıyanlar sergilenecek.

Gençlik; Söğüt'e gidiyor, Bursa’yı kuşatıyor,İstanbul'u fethediyor,

Tarihinin ve kültür değerlerinin FARKINA VARIYOR. Gençler; çini boyuyor, Minyatür çiziyor,Mimariyi öğreniyor, Doğayı, coğrafyayı, tarihi YENİDEN KEŞFEDİYOR.

Editör: TE Bilişim