Bozüyük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından vatandaşlar havaların soğumasıyla birlikte soba ve şofbenlerin kullanımına bağlı olarak görülen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı tedbirli olmaları konusunda afişlerle uyarılıyor.

İtfaiye Müdürlüğünce hazırlanan ve dağıtımı yapılan afişler ilçe genelinde vatandaşların yoğun olarak kullandığı mekânlara asılarak vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda bilgilenmeleri, daha duyarlı ve bilinçli davranmaları amaçlanıyor. Bilgilendirme afişlerinde Türkiye’de her yıl ortalama 4700 kişinin sobadan sızan zehirli gazdan etkilendiğine dikkat çekilerek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak güvenlik önlemleri anlatılıyor.

Özellikle lodoslu havalarda soba yakılmaması yakılmışsa da yatarken mutlaka söndürülmesi gerektiği, bacaların duvardan ya da pencereden çıkarılmaması, mutlaka çatıda olması gerektiği belirtilen afişlerde “Kendinizin ve ailenizin hayatını soba zehirlenmelerine karşı koruyabilmek için kurallara uyalım” ibaresi yer alıyor.

Ayrıca özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda her yıl onlarca kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiği ifade edilen afişlerde zehirlenme durumlarında ambulans ve itfaiye beklerken pencerelerin açılması, hastaların temiz havaya çıkarılması gerektiği vurgulanıyor.
Editör: TE Bilişim