Vergi Dairesi Müdürü Zafer Deniz tarafından verilen seminere SMMMO Başkanı Ertuğrul Açıkgöz, Bilecik Defterdarı Mustafa Şahin, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Bülent Sezgin, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hüseyin Şensoy, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan ve SMMMO üyeleri katıldı.

Gerçekleştirilen seminerde açılış konuşması yapan Bilecik Defterdarı Mustafa Şahin, “Vergi Usül Kanununda yazılı defter ve belgelerin artık elektronik ortamda düzenlenmesi konusunda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nda tebliğ yayınlandı, zaten gündemde olan bir konu. Bütün meslek mensubu olan arkadaşlarda tartışıyorlar, konuşuyorlar.  Bizde Oda başkanıyla devamlı istişare halindeyiz. Bu elektronik ortamda düzenlenecek belge ve defterler ile ilgili akılda kalan sorular varsa birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Bilecik SMMMO’da gerçekleşen seminerde elekronik belgelerle ilgili bilgilendirme sunumu yapan Bilecik Vergi Dairesi Müdürü Zafer Deniz, şu ifalere yer verdi:

“Elektronik belge ile ilgili Gelir İdaresi Başkalığımızın 509 nolu Vergi Usul Kanunu çerçevesinde hazırladığı bilgilendirme slaytları var. Geniş kapsamlı bir tebliğ, bütün tebliğleri birleştirerek bugüne kadar bu konu ile ilgili düzenlenmiş 2012’den bu yana çıkarılmış bütün tebliğlerin birleşmiş hali. İşin büyük kısmı mali müşavirlerimize düştüğü için vergi dairesiyle ve defterdarlığımızla koordinasyon çerçevesinde karşılaşılabilinecek sorunlara cevaplar vereceğiz.

“Belgelerin bir kısmına zorunluluk getirilmiştir”

Hepimizin bildiği gibi elektonik belgenin temel amacı ulaşılabilir hızlı, denetlenebilir, herkesin anlayabileceği, mükelleflerin diğer mükellefler ile olan ilişkinlerini kontrol etmek, gelişen teknolojik gelişmelere uygun olarak büyük bir elektronik altyapının parçalarını birleştirme amacı taşıyor. Yani şu anda elektronik uygulama sistemi büyük bir sistemin parçalarıdır, sonunda sistem tamamlanacak. Şu anda belki yarısına yaklaştık diyebiliriz. Hali hazırda kullanılmakta olan elektronik belgelerin kapsamında yeni mükellefler eklenmiştir.  Belgelerin bir kısmına zorunluluk getirilmiştir. Yeni belge türleri tanınmıştır. E-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin haricinde diğer mükelleflere düzenlediği faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlemesi ön görülmektedir. E-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler ile nihai tüketiciler için de e-irsaliye düzenlemesi sağlanmaktadır.

“Belli koşulları sağlaması şartıyla muafiyet getirilmiştir”

Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC)  kullanımınca 483 nolu bu genel tebliğ koşullarını sağlayarak muaf olan mükelleflerin vergi dahil 500 TL’ye kadar olan parakende mal satış fatura düzenlemesi mümkün hale gelmektedir.  483 nolu bu tebliğ ile ÖKC cihazı kullanma zorunluluğu olan bir kısım mükelleflerin belli koşulları sağlaması şartıyla muafiyet getirilmiştir. E-Arşiv fatura düzenlemekle yükümlü olmayan mükelleflerin belirli tutarı aşan faturaları bu faturalarla sınırlı olmamak üzere e arşiv fatura düzenlemesi zorunluluğu getirilmiştir.”

Editör: TE Bilişim