Bilindiği gibi Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi’ne yapılması düşünülen kentsel dönüşüm tam bir muamma konusu oldu. Vatandaşların kabul edip etmeyeceği tartışılırken Belediye
  Başkanı’nın bu konuda ısrarı muhalefet partililerinin de gündemine gelmişti. MHP Belediye Başkan adayı Hüseyin Şensoy, Noter’de Cumhuriyet Mahallesine kentsel dönüşüm yapmayacaklarını taahhüt ederken, CHP’de Cumhuriyet Mahallesi ve İstiklal Mahallesi’nde oturan vatandaşların mağdur olacağını ve haklarını alamayacaklarını iddia ederek Başkan Yağcı’ya yüklenmişti.

Belediye Meclis toplantısında tartışma konusu olan kentsel dönüşüm için önceki gün düğmeye basıldı ve kentsel dönüşüm bürosu açılarak vatandaşlar bilgilendirilmeye başlandı.

Büro açılışında projeye ilişkin basın toplantısı yapan Selim Yağcı, muhalefet patilerine göndermede bulunarak meydan okudu ve bu projeyi kendi siyasi hayatına mal olsa dahi yapacaklarını söz konusu projenin bu mahallelerin tek çaresi ve çıkışı olduğunu söyledi.



Yağcı şöyle konuştu: “Kentsel Dönüşüme başlarken de bizler bu işte sıkıntılı, şaibeye açık işler olduğunu bilebilecek siyasi olgunluğa sahibiz. Ama gerçekten ben inandığım, memleketin hayrına olabileceğini düşündüğüm bir işte benim siyasi hayatıma dahi maâl olacak olursa olsun bunun sonuna kadar arkasında gitmeye hazırım. Kentsel Dönüşüm siyaseten bana kar veya zarar getirsin hiç önemli değil, bugün ciddi şekilde muhalif olanlarda biliyorlar ki, Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi’nin gerçek değerini bulması, hemşerilerimizin daha rahat daha verimli ortamda yaşamasını sürdürebilmeleri için kentsel dönüşüm dışında başka çare yok. Mevcut imara göre yeni yapılacak her bina, yaşamı güzelleştirmeyecek daha güçleştirecek. İmara göre, bu mahallelerde bulunan bir çok ev yıkılsa dahi yerine yapılamayacak durumda. Onun için hemşerilerimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Siyaseten bize zorluk, sıkıntı çıkarmasını bu anlamda çok fazla düşünmüyoruz. Ben bu işe niyetlendiğimde bir çok kişi “Başkan yapma bu işi, başına iş alıyorsun, büyük risk” dediler yaptıklarımız kadar yapmaya muktedir olupta korkarak yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. Belediye Başkanı olarak benim görevim bu projeyi hazırlayıp hemşerilerime sunmak, bitirmek ve tarihe bu notu düşmek. Yarın burada Kentsel Dönüşüm olmayıp deprem gibi üzücü bir olay olduğunda ne tarih karşısında, ne Allah-u Teala karşısında nede hemşerilerimiz karşısında bu teklifi yaptığım için sorumlu olmadığımı düşünürüm. Bundan sonra görev, karar, söz milletin.



Hemşerilerimin verecekleri karar başımın üstünde. Zorla yaptırılan bir şey yok. Fizibilite çalışmaları, hatta herkesin mülkünün değerini ortaya koyuyoruz. Yarın bu olmadı müteahhitlerle konuşurken “Devlet bana bunu verdi” diyerek müteahhitte karşı hemşerilerimin önüne bir rakam ortaya koyuyoruz. Bugünkü rakam meclisimizle değerlendirmelerimizde muhalefet partili meclis üyelerimizde var. Emlak piyasasındaki arkadaşlarımızda bu değerlendirmeleri Bilecik’teki rayiş, inşaat değerlendirmelerine göre çok iyi olduğunu ve tekliflerin cazip olduğu noktasında bir kanaat oluştu. Bakalım göreceğiz,” mevlam neyler, neylerse güzel eyler.”

Yeni siyasilerimiz meclisimizin verdiği kararı bilmiyorlar. Kendi meclis üyelerinin “evet” dedikleri konulara bugün kendileri “hayır”diyorlar. Onun için siyaset bir devamlılıktır, kurumsal bir iştir. Siyasette kişilerin değil, kurumların sözü olur. Onun için meclisimizin oy birliğiyle kentsel dönüşüm adına vermiş olduğu karara, bugün siyaset adına meydanda olan araştırma yaparak siyasi istikrar adına bunlarında değerlendirilmesi gerekiyor.” 



SİT ALANI İÇİNDE MÜLKLERİ BULUNAN VATANDAŞLARA AİT YENİ DÜZENLEME YOLDA”

Şeyh Edebali yolu üzerindeki evlerin bir miktar sit alanı içine giren evler var. Kültür Tabiat Varlıkları Kanununda bir çalışma var. Onun için o bölgede olan hemşerilerimiz için hiçbir şey demiyoruz. O kanundaki değişiklik lehlerine veya aleyhlerine bilemiyorum ama sonuç olarak ne olursa olsun yapacağımız çalışma, bu değişiklik lehlerine bir hak olarak doğacak. Sit alanı içerisinde kalan vatandaşlarımızın evi için konumları ve durumları için ayrıca bilgi vereceğiz.” 
Editör: TE Bilişim