Hasan Güner


Bilecik Valiliği’nin himayesinde Bilecik Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonuyla hazırlanan 2015 yılı Turizm Haftası kutlama programı çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu tarafından konser düzenlendi.
Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Koronun 20 Aralık 1907 tarihinde Türk Halk Müziği’nin özgün ezgilerini yurt içi ve dışında tanıtmak, anonim eserin bünyesindeki çok seslilikten yararlanarak onları çağdaş bir anlayışla yorumlayıp devamlılığını sağlamayı amaçladığının aktarıldığı etkinlik öncesinde konuşan Koro Şefi Mehmet Bakır Karadağlı, konuşmasında şunları söyledi:
“Bizim için Bilecik’in ve Söğüt’ümüzün çok önemi var. Bu topraklarda bizim kültür mayamız yoğruldu. Biz kendimizi burada ev sahibi addediyoruz. Bizim de burada hissemiz var diye düşünüyoruz.
Biz normal sıra gecesi otantik ortamında olmadığımız için, sıra gecesinin musiki kısmını icra etmeye çalışacağız. Önce ben sıra gecesini kısaca izah etmeye çalışayım. Sıra gecesi, bir arkadaş grubunun sırayla yaptığı toplantılar olduğu için bu gecelere sıra gecesi denmiştir. Sıra gecesinin geniş bir tarifini yapacak olursak Şanlıurfa’da birbirine yakın yaş grubundaki insanların, bu her çeşit yaş grubu olabilir, belirlenen gecelerde her defasında başka bir arkadaşının evinde olmak üzere sıra ile belirli bir niteliğe göre yaptıkları toplantılardı. Sıra geceleri genellikle haftada bir olmak üzere yapılır. Şimdilerde Cumartesi akşamları yapılıyor genellikle, hafta sonu tatil olduğu için. Daha önceleri başka günlerde de yapılabiliyordu.
Orada aslında belirleyici olan ilk toplantıda alınan karardır. Sıraya katılacak olan sıra elemanlarının birlikte alacağı karara göre sıra hangi gece yapılacağı, uyulması gereken kurallar ve sıranın kimden başlayacağı ile ilgili bilgi orada belirlenir ve sıra başlar. 
Sıra gecesi aslında eğlenceye yönelik olarak maalesef hep gündeme geldiği için sıra gecesinin erdem boyutu, oradaki edebi boyut, irfan boyutu hep es geçiliyor. Fakat sıra gecesi sadece bir eğlence tertibi değildir, aynı zamanda insanların dertlerinin konuşulduğu, problemlerin çözüldüğü, ilim irfan yuvaları diyebiliriz sıra gecelerine. Hatta Urfa’nın kurtuluş mücadelesi bir sıra gecesinde karara bağlanmıştır. Sıra geceleri arkadaşlıktır, dostluktur, paylaşmaktır, tanışmaktır, kırgın olanla barışmaktır, sevgidir, hoşgörüdür, fedakarlıkta yarışmaktır. Sıra geceleri aşıkların saza geldiği, çırakların dize geldiği, ustaların söze geldiği, ariflerin göze geldiği, yüreklerin yanıp köze geldiği, gönül güzelliklerinin yüze geldiği gecelerdir. Saz, ses ve söz üstüne sohbettir, şiirdir, edebiyattır, musikidir, muhabbettir.”
Editör: TE Bilişim