Sigarayı bırakma gününde Halk Sağlığı, Zabıta ve Trafik Şube ekipleri araç sürücülerini sigara tüketimine karşı uyardı. Bilecik Halk Sağlığı Müdürü  Uzm.Dr. Ömer Balcı, halk sağlığını tehdit eden birinci unsurun sigara tüketimi olduğunu kaydetti.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde; Bilecik Halk Sağlığı, Zabıta ve Trafik Şube Müdürlüğü tarafından vatandaşlara broşür dağıtıldı. Atatürk Bulvarı üzerinde trafikte bulunan sürücülere, araçlarında sigara tüketiminin yasak olduğu ifade edildi. Çalışmalra katılarak sürücülere borşür dağıtan ve bilgi veren Bilecik Halk Sağlığı Müdürü  Uzm.Dr. Ömer Balcı, yaptığı açıklamada sigra bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti. Sigaranın halk sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan birinin olduğunu vurgulayan Balcı, şunları söyledi:

“Sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Sigaradan dolayı her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmektedir. Türkiye'de milyarlarca lira sigara ve sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değil. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen iş gücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'dan fazlasının sigara kaynaklıdır. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır.

Sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan sigara alışkanlığı, daha çok çocukluk ve gençlik çağında kazanılır. Çocukluk çağında anne, baba veya diğer büyüklerinin sigara içtiğini gören çocuk, merak içgüdüsü ile sigara içmek ister. Hele ebeveynler sigara içtiği halde çocuğa "Ben sigara içiyorum ama sakın sen içme" derse çocuğa hiç inandırıcı gelmez ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünüp sigarayı büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlar. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış gösterir ve nikotin bağımlılığı oluşur. Veya gençlik çağında sigara içen diğer arkadaşlarının arasında dışlanmamak için sigaraya başlar. Başlangıçta çevreden görerek, sosyal ortam içerisinde sigara içmeye başlanıyor ama sigarayla bir kez tanıştıktan sonra kişi artık nikotin bağımlısı olabiliyor.

Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülüyor. 1-9 aylarında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalıyor. 1 yılın sonunda sigaraya yeniden başlamadıysanız koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadar oluyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa akciğer kanseri riskininsigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riskisigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.

SİGARA NASIL BIRAKILIR?

Öncelikle kendinizi, ailenizi ve çocuklarınızı sigaranın zararlarından korumak, kanserden uzak durmak ya da erken yaşlanmayı engellemek gibi kuvvetli sebeplerden dolayı sigarayı bırakmaya karar verilmelidir. Sigarayı bırakmayı gözünüzde büyütmeyin ama hafife de almayın. Unutmayın, nikotinin ve katranın her dozu kuvvetli bir zehirdir!

Nikotin bağımlılığı kimyasal, psikolojik ve sosyal bölümleri olan kuvvetli bir bağımlıktır ve kurtulmak için uğraşmak gerekir. Bu süreç boyunca alabileceğiniz her yardımı istemekten çekinmeyin.

Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla beyindeki nikotine bağımlı alanları düzeltmek ve sigarayı bıraktıktan sonraki eksiklik belirtilerini yok etmek mümkündür. Nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3-4 hafta içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır.

İlimiz Merkez ve İlçelerde Sigarayı bırakma konusunda halkı bilinçlendirmek ve ihtiyacı olanlara tıbbi desteği sağlamak amacıyla vatandaşlarımızın Bilecik KETEM Birimi, Bozüyük Devlet Hastanesi ve Söğüt Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetler ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabilir.

İlimiz genelinde 2015 yılı içinde 795 sigara bağımlısı ilk müracatını yapmış,  382 sigara bağımlısı hastamızın ise kontrolü yapılarak toplamda 1177 kişi  sigara bırakma polikliniklerine başvurmuş olup, 335  kişi sigara bağımlılığından kurtulmuştur.

Bilecik genelinde 9.sınıf  4100 öğrenciye tütün ve tütün ürünlerinin zararları ve bırakma yollları hakkında eğitim verilmiş ve 6 öğrenci sigara bağımlılığından kurtulmuştur.Ayrıca İlimizde toplamda 25 Kuran kursuna ve kamu kurumlarına pasif içiciliğin önemi hakkında eğitim verilmiştir.İlimizde 2 parkımız "Dumansız Park" ilan edilmiştir. Pazaryeri ilçemizde kurumlar arası Dumansız Hava Sahası Futbol turnuvası düzenlenmiş olup, birinci olan kurumumuza Pazaryeri Kaymakamımız  tarafından ödülü verilmiştir. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde Pelitözü göletinde Uçurtma Şenliği düzenlenmiştir.Sigarayı bırakan 7 vatandaşımıza Valimiz Ahmet Hamdi Nayir tarafından Dumansız Hava Sahasına verdikleri destekten dolayı teşekkür belgeleri verilmiştir.

 İlimizde Tütün denetiminde görev alan personelimize ise Halk Sağlığı tarafından teşekkür belgeleri verilmiştir.”                                                                                                  

 

Editör: TE Bilişim