Özellikle üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne tercih yapılmaması verileri gözlerden kaçmadı. 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Şeyh Edebali Üniversitesi’nde İİBF’yi tercih eden öğrenci sayısı 1.146 olurken, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında bu sayı 716 kişiye düştü.

Şeyh Edebali Üniversitesi’nin genel tercih oranları ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 5.403 olurken, bu yıl ise 3.684 kişi ile düşüş yaşadı. Hem normal öğretim, hem de ikinci öğretimde olan bu düşüş karşısında görüş belirten Şeyh Edebali Üniversitesi yetkilileri, üniversitenin genelinde böyle bir durumun olduğunu vurgularken, tercih oranlarındaki düşüşün tüm Türkiye’deki üniversitelere de aynı şekilde yansıdığını vurguladılar.

Ayrıca Meslek Yüksek Okulları’ndaki sınavsız geçişin kaldırılmasının da üniversite kontenjanlarını etkilediğini belirten yetkililer, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde mezun oranında 500 bin gibi bir rakama ulaşıldığını ve bu yüzden bu bölümlere bu yıl tercihin az olduğunu söylediler.

Dönem dönem bazı bölümlerde özellikle tercih edenlerin sayılarında bir düşüş olduğunu belirten Üniversite yetkilileri, önümüzdeki yıllarda bunlarda bir iyileşme olacağını umut ettiklerini belirttiler.

YÖK: “ÖĞRENCİ BİLİNÇLİ VE SEÇİCİ TERCİH SÜRECİNDE”

YÖK ise yerleştirme sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede yükseköğretim kurumlarına yerleşen lisans öğrenci sayısının geçen yıl ile aynı olduğuna dikkat çekerek, boş kontenjanlara ilişkin, “Öğrencinin bilinçli ve seçici tercih sürecinde” bulunduğu yorumunu yaptı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı değerlendirmede, 850 binden fazla adayın özellikle de son sınıf öğrencilerinin neden tercih yapmadıklarını araştırmak için YÖK’ün öğrencilere yönelik “Neden tercih yapmadınız?” anketi yapılacağını belirtti. Özellikle Meslek Yüksekokulu programlarında doluluk oranının yüzde 91.42’den yüzde 62.55’e düştüğünü belirten Saraç, “Eğer önlisans programlarında öğrencilere fırsatlarını anlatırsak tercihleri olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

YURT VE APART SEKTÖRÜ DE ETKİLENDİ

Üniversitedeki öğrenci sayısının düşmesinin ilimizde faaliyet gösteren yurt ve apart sahiplerini de vurduğu, özellikle erkek apartların dolmadığı gözlenirken, yurt ve apart işletmecileri şimdiden önümüzdeki yılın hesabını yapmaya başladılar.

Öğrenci sayısının düşmesinin aynı şekilde devam etmesi veya artmaması durumunda apartların kapanacağı yönünde görüş belirten işletmeciler karamsar.

Üniversite yetkilileri 15 Temmuz sürecinden sonra özellikle KYK yurtlarına başvurunun arttığını belirtirken, özel yurtları tercih edecek olan öğrencilerin daha tedbirli davrandıklarını belirttiler. İlimizde faaliyetini sürdüren hem kız hem de erkek yurtları yöneticileri de bu sene az öğrencinin Şeyh Edebali Üniversitesi’ni tercih etmesinin doğrudan sektöre yanısıdığını, özel yurtlardaki birçok odanın ise boş kaldığını belirttiler.

Editör: TE Bilişim