Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü ile Güneş ve Rüzgar Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜRAM) Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen '3. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu' etkinliğine katılan Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyeleri yenilenebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği konularında dersler verdiler.


TUBİTAK tarafından desteklenen etkinlik, Afyon Kocatepe, Pamukkale, Eskişehir Osmangazi - Anadolu, Bilecik, Ege ve İstanbul Teknik Üniversiteleri işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Etkinlik Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, program ile ilgili yaptığı açıklamada üçüncüsü düzenlenen etkinliğin, bu yıl yurt içi ve yurt dışından 29 farklı üniversiteden yaklaşık 100 öğrenci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl yurt dışından (Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan) 4 farklı üniversiteden öğrenci düzeyinde katılımın gerçekleştiğini ifade eden Hocaoğlu, "Bu denli önemli bir bilimsel organizasyonun Afyonkarahisar'da gerçekleştirilmiş olması Afyonkarahisar için de bir gurur vesilesi olmuştur. Ayrıca, etkinlik katılımcılarının konaklama organizasyonun, ilimizdeki Termal otellerde gerçekleştirilmiş olması Afyonkarahisar Termal turizmine de önemli bir katkı sağlamıştır" dedi.



Mühendislik Fakültesi Konferans salonunda AKÜ GÜRAM Müdürü ve Etkinlik Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu'nun, atık ısılardan enerji üretimi konulu dersiyle başlayan programda, Romanya, Polonya ve Bulgaristan'dan katılan öğretim üyelerinin yanı sıra Ege Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve AKÜ öğretim üyeleri yenilenebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği konularında dersler verdiler.

Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyeleri genel hatlarıyla yenilenebilir enerji kaynağının enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilme özelliğinden bahsederek,  en genel yenilenebilir enerji şeklinin güneşten gelen enerji olduğunu belirttiler.

Ayrıca yenilenebilir enerjinin tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesinin mümkün olmadığı, fosil yakıtların çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilirken, istismar edilerek kullanılması sonucu yakın gelecekte tamamen tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının doğrudan kullanılabilir olduğunu veya enerjinin başka bir şekline dönüştürülebileceğini belirterek, direkt olarak kullanımına güneş enerjisi ile çalışan aletler, jeotermal ısıtma, su veya rüzgâr değirmenlerini, en direkt kullanıma örnek olarak ise, elektrik üretiminde kullanılan rüzgâr türbinileri veya fotovoltaj pillerini göstererek enerji sistemlerini öğrencilere anlattılar.

Enerji Ajansı verilerine göre tüm dünyada kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam enerji kaynakları içindeki payı  % 13.8 olarak biliniyor. Bu payın dağılımı ise % 80 yanabilir ve yenilenebilir atıklar , % 16.5 hidro enerji, % 3.5 diğerleri (rüzgâr, jeotermal, güneş, dalga, gel-git olayları vs.) olarak gösteriliyor.

Afyon’da düzenlenen '3. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu' etkinliğine ayrıca yurt dışından etkinliğe katılan öğretim üyeleri ile ülkelerinde benzer yapıların kurulumu ve işletmesi üzerine karşılıklı bilgi paylaşımında da bulunuldu.
Editör: TE Bilişim