29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen “Cumhuriyet İradesine Geçişte Milletin Rolü ve Türk Milletinde Cumhuriyet Algısı” konulu konferansla başladı. 26 Ekim akşamı düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Mutlu katıldı.

Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen sürede yaşananları dönemin tanınmış isimlerinin hatıratlarından anekdotlar vererek anlatan Doç. Dr. Cengiz Mutlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi dehasını yine bir örnekle dinleyicilerle paylaştı:

Fransız generali Franklin Bouillon, Milli Mücadele Dönemi’nde Mustafa Kemal Paşa’yla görüşmek için Ankara’ya gelir. Dönemin Hariciye Nazırı Yusuf Kemal Tengirşenk ile Mustafa Kemal Paşa arasında konuğun ağırlanması konusunda şu konuşma geçer:

Yusuf Kemal Tengirşenk: “Paşam, adam Batılı. Üstelik de bir Fransız. Çatal, kaşık, bıçak yok. Nasıl ağırlayacağız bu adamı? Müdafaa-i Milliye’ye söyleyelim de bir yerden sağlayıp konuğu ağırlayalım.”

Mustafa Kemal Paşa: “Yusuf Kemal Bey, bu Fransız, Ankara İstasyonu’na geldiğinde karşılama kıtasının o perişan halini gördü mü? Gördü. Askerin ayağında postalı bile yoktu. Başlarındaki kalpak, omuzlarındaki tüfek çeşit çeşitti. O, bu yetersizlikler içinde senin dayanma gücünü ölçmeye geliyor. Sen ona, üzeri tuğralı, Osmanlı işlemeli, altın yaldızlı sofra takımıyla ikramda bulunursan, ‘Bab-ı Ali kafası bunlarda hala devam ediyor. Hayret. Sabun köpüğü bunlar. Bir yandan da vatan kurtarma derdindeler’ der. Ve istilayı tamamlamaları için Paris’e göz kırpar. Sen adamı meclise götür. Orada, tek yumruk halindeki haysiyet şahlanışını görsün. Mektep karavanasından tek kap yemeği tahta tabak, tahta kaşıkla yesin. Bu yokluk içinde yaptığımız sağlam dayanağı anlamaya çalışsın. Zaten o şimdi Yunan’la savaşın sonucunu bekleyecek. Yunan’ı önce durduracağız, sonra geri atacağız, daha sonra imha edeceğiz. Buna önce kendin inan, sonra gelen misafiri inandır.”

Programa; Bilecik Vali Vekili Halil İbrahim Acır, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Cihan Darcan, Bilecik Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Suat Güney, Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mefail Ateş, STK yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın sonunda Vali Vekili Halil İbrahim Acır tarafından Doç. Dr. Cengiz Mutlu’ya Üniversitenin anı tabağı hediye edildi.

Editör: TE Bilişim