Tarihi Edebali Havzası Rekreasyon Planı Fizibilite Projesi toplantısı, Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde paydaşlar; Bilecik Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin katılımı ile gerçekleşti.

Bilecik Kent Ormanı’nda Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Seda Bayrakçı ve  BEBKA(Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı) Bilecik Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Banu Çiçek’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda projenin ayrıntıları enine boyuna masaya yatırıldı.

“HER ŞEHRİN BİR SİMGESİ BİR DEĞERİ VARDIR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, “Öyle bir kadim topraklarda yaşıyoruz ki;taşı mermer,toprağı seramik, yaprağı ipek hem Şanlı Osmanlı Devleti'nin Kuruluşuna beşiklik eden hem de Milli Mücadelemizde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Söz Orada Sadece Düşmanı Değil Milletin Makus Talihini de Yendiniz" dediği kutlu bir şehiriz. Her şehrin bir simgesi bir değeri vardır. Bilecik'imizin de bu anlamda en önemli değeri Osmanlı Devleti'nin Manevi Kurucusu Şeyh Edebali havzasının bulunduğu ve yılda bir buçuk milyon yerli ve yabancı turistin, ziyaretçinin ağırlandığı kutlu topraklardayız. Bugün burada önemli bir proje in temellerini atmanın haklı hazzı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın 2020 fizibilite başvurusu kapsamında Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başvuru sahipliğini yaptığı Bilecik İl Özel İdaresi, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün ortaklığında hazırlanan "Tarihi Edebali Havzası Rekreasyon Planı Fizibilite Projesi" nin bugün açılışını tüm paydaşlarımızın ve siz değerli basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.Yapılacak bu önemli proje sonucu ile Bilecik Belediye Başkanlığı Binasından başlayarak yaklaşık 1 km uzunlukta bulunan Edebali Havzası arasındaki turizm temalı sokak sağlıklaştırma ve fizibilite çalışmalarını kapsamaktadır. Şeyh Edebali Türbesi ve sokak sağlıklaştırma projesinin hayata geçirilmesi ile turneye bağlantılı güzergahında ve türbeye cephe veren kimliksiz yapılar tarihi kimliğe kavuşurken çeşitli fonksiyonlar yüklenerek söz konusu alan tarihsel kimliğini bütün olarak yansıtılacak ve ilimiz turizmine büyük ölçüde katkı sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda projemize katkı sağlayan BEBKA Genel Sekreterliğimize, başvuru sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze, Bilecik Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimize ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze şükranlarımızı sunuyoruz. Projemiz hayırlı ve uğurlu olsun.”ifadelerine yer verdi.

 “YAPILACAK İŞ TÜM UYGARLIK TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi:

Şeyh Edebali Türbesi’ne  inen yol 20’nci yüzyıldan, 12-13’üncü yüzyıla kadar giden bir yol,  insanlar her adım attığında bunu hissetmeli, o yüzyılların geçişini hissetmeli. Bu  ana düşünce çerçevesinde işlenecek her şeyin doğru olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi biz bunu insanlara hissettirebilirsek, 7 yüzyıl aşağı doğru indiğini ve indiğinde de orada 7 yüzyıl öncdesinde olduğunu hissettirebilirsek doğru bir iş yapmışız demektir. Başlangıç olarak doğru bir iş yapılmış. Olayın önce bir fizibilitesi yapılıyor çünkü gerçekten ciddi bir iş. Mali boyutları belki yapılacak işe göre küçük bile kalabilir.Çok korkmayın o mali şeylerden.Çünkü yapılacak iş tüm uygarlık tarihi açısından çok önemli bir iş.”

“BİLECİK TURİZMİNE BÜYÜK ÖLÇÜDE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü trafından hazırlanan ve Düzey Ajans Proje Danışması Nuran Köse Çerçi tarafından yapılan sunumda ise şu bilgilere yer verildi:

“Bilecik Edebali Havzası Rekreasyon Projesine ilişkin yapmış olduğu konuşmada, şunları ifade etti: “İlimiz kültürel mirası için büyük önemi olan “Şeyh Edebalı Türbe ve Çevresi Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin amacı sınırları koruma bölge kurulunca onaylanan alanda tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cepheleri ile türbenin alt kısmından ve ana yol tarafından silüete giren ve türbenin panoromik görüntüsünde pek çok yerden görünen yapıların cephe iyileştirmesidir. Ayrıca türbeye inen yol boyunca yapılacak sokak kaplaması (Arnavut kaldırımı), yer yer bahçe duvarlarında yapılacak rölyefler, mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilyaları ile düzenlenerek yaşatılması, cephe sağlıklaştırması yapılan yapılarla birlikte bir bütün olarak tarihi kimliği en güzel şekilde yansıtacaktır.

Türbe ve çevresi ilimiz için son derece önemli bir yere sahip olup turizm potansiyeli açısından her yıl yurt içi ve yurt dışından bir çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ancak şehrin türbeye bağlandığı yol güzergahında yol boyunca ve türbenin üst kısmında bulunan yapılarda geleneksel mimari örneklerinden uzak betonarme yapılaşmanın (çoğunlukla sıvasız boyasız yapılar) olumsuz etkileri gözlenmektedir. Özensiz sokak dokusu, niteliksiz yapılaşmalar, belli tarihsel kültürel temalarla değerlendirilmesi gereken boş duvar yüzeyleri, özgün olması gereken türbeye ana yöneliş aksındaki bağlantı güzergahını olumsuz yönde etkileyen diğer unsurlardır.

Şeyh Edebali Türbe ve çevresinde yapılacak sağlıklaştırma çalışmalarında çevre ve yörenin doğal, kültürel, mimari, tarihi, ekonomik, estetik, görsel değerlerini ve özgün mimari kimliğini koruyarak ön plana çıkaran bir projelendirme anlayışı dikkate alınmıştır.Cephe sağlıklaştırması yapılacak binalar yasal, ekonomik ve teknik yönlerden uygulanabilir olmalı ve çevreye uyumlu tasarımlarla türbe ve çevresinin tarihi ve kültürel mirası ön plana çıkartılmalıdır. Bu sayede proje alanı ile kent bütünü veya çevresi arasında yaya ve taşıt ulaşımında, mekansal olarak bütünlük ve süreklilik sağlanacaktır.

Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu'nun Orta Asya'dan 400 çadırla gelip Söğüt'te, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. İlin tarihçesinin çok eskilere dayanması ve Osmanlının kurulduğu yer olması ayrıcalığı yanında, Kurtuluş Savaşı'nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir role sahip olmuştur. Üzerinde çok sayıda arkeolojik ve tarihi eser bulunmakta olup Bilecik'teki tarihi eserlerin çoğunu Kurtuluş savaşında Yunan İşgalindeki yangınlardan sonra ayakta kalabilmiş Osmanlı döneminde yapılan cami, türbe, hamam, sivil mimari örnekleri, imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır.

Kayı Boyu Aşireti mensuplarının 720 yıldan beri geleneksel olarak sürdürdükleri ve her yıl (Eylül ayının 2 haftası son üç gün) yapılan muhteşem törenlerle kutlanan 'Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelmektedir.

Özetle,Şeyh Edebali Türbe ve çevresi sokak sağlıklaştırma projesinin hayata geçmesiyle türbeye bağlantı güzergahında ve türbeye cephe veren kimliksiz yapılar tarihsel niteliğe kavuşurken çeşitli fonksiyonlar yüklenerek ( kafe alışveriş üniteleri, müze vb söz konusu alan kimliğini bütün olarak yansıtacak ve ilimiz turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Ayrıca kent kimliğinde bundan sonra yapılacak yapılarda bu görsel ve doku kaygısı tasarım ve uygulamalara yansıtılarak cephe ve bina estetiğinde sürdürülebilirlik sağlanacaktır.”

Toplantının ardından proje paydaşları, hep birlikte Şeyh Edebali Havzasını yukarıdan incelemelerde bulundular.

Editör: TE Bilişim