Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlamaları dolayısıyla düzenlenen programda geleneksel Şet Kuşatma Töreni düzenlendi.

Özellikle Osmanlı Devlet yönetiminde, siyasi, sosyal, ekonomik, dini ve kültürel değerleri bir arada bulunduran Ahilik Teşkilatı’nın önemi bir kez daha hatırlandı. Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi’nde 32’ncisi düzenlenen Ahilik Haftası Kutlama programı renkli görüntüle sahne oldu.

Düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Protokol konuşmaları sonrası Halk oyunları gösterileri, Şet Kuşatma Töreni, ödüllerin verilmesi ile devam eden etkinlik, Esnaf ve Sanatkârlar ve Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarınca düzenlenen serginin gezilmesi ile son buldu.

“BİR MESLEĞİN İCRASINDA 740 TANE PRENSİP VARDIR”

Vali Bilal Şentürk Ahilik Haftası çerçevesinde yaptığı konuşmasında, esnafların gelir elde etmekten öte kamu görevi yaptıklarını belirtti.

Vali Şentük, “Bizde bugün ki bu toplantı vesilesiyle Bilecik’imizin butik olan bu ilimizin her alanda en iyisini ortaya koymadaki hedeflerinin bir parçası olarak esnaf ve sanatkarlarımızın da hem mesleklerini icra ederken bunu geçmişimizden gelen çoğumuzun farkına varmadığı ve bilgi olarak dağarcığında bulundurmadığı ama 740 tane ayrı prensibi olan ahilik geleneğinin günümüze yansıtılması ve geleceğin inşasından istifade edilmesi noktasındaki çalışmalarımızla ilgili bir kısa vererek konuşmamı toparlamak istiyorum. Bir defa şuan içimizde istikbalin esnaf ve sanatkarları da var. Endüstri Meslek Lisesi’nden öğrencilerimiz ve gençlerimiz var. Ben kendilerine sordum. Esnaf çocuğu olan var mı diye ama hiç var diyen olmadı. Kendileri o zaman bu işi inşa edecekler. Ama neye göre yapacağız bu işi? 740 tane prensibi olan bir husus olduğunda sadece bu bile başlı başına hiç bilgi sahibi olmasak bile insanda bir merak uyandırıyor. Bir mesleğin icrasında 740 tane prensibi esas alıyorsak biz bunda bir incelik var. Bir teferruat var, bir ayrıntı var bir özgünlük var bir nitelik var hususu aklımıza geliyor. Dolayısıyla önce bunların neler olduğuyla ilgili olarak il müdürümüz ifade ettiler. Ahilik enstitüsünde müdürlük yaparak emekli olmuş bir akademisyen hocamız da üniversiteden akademik hocalarımızın katıldığı ilçelerimiz dahil 15 günlük bir eğitim programı düzenlendi. Bu eğitim programında kısmen de olsa esnaf odası başkanlarımız, yerel yöneticilerimiz, mülki dar amirlerimiz, kamu kuruluşlarında görev alan arkadaşlarımız ve esnaflarımız belli bir oranda bilgi sahibi oldular ama biz önümüze bir hedef koyduk. Önümüzdeki günlerde il merkezimizde ve ilçelerimizde ayrı, ayrı olmak üzere esnaf odalarımızın başkan ve üyelerinden de komisyonlarda yer almak üzere komisyonlar oluşturuyoruz. Bu komisyonlarımız marifetiyle yıl içerisinde düzenli olarak bir günlük, bir haftalık etkinlik olarak değil, esnaf ziyaretleri yapacağız. Ziyaret ettiğimiz her esnafımıza tabiri caizse bir karne vereceğiz. Müşteri sıfatıyla kamu kurumları sıfatıyla meslek teşkilatları sıfatıyla değerlendirme yapıp o esnafımızın artıları ve eksileri boyutuyla tavsiye mahiyetinde öneri mahiyetinde bilgi mahiyetinde değerlendirmeler paylaşacağız esnaflarımızla.”ifadelerine yer verdi.

“AHİLİK TEŞKİLATI OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞUNDA ÖNEMLİ GÖREVLER İCRA ETMİŞTİR”

Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, ise, “Ahilik, dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü, hoş görü,cömertlik, dayanışma ve çok çalışma gibi değerleri prensip edilmiştir.Ahiliğin temelleri 1171-1262 yılları arasında yaşayan Ahi Evran Veli Hoca tarafından Türkistan’dan gelen esnaf teşekküllerinin bir çatı altında toplanmasıyla temelleri Kayseri’de atılmıştır.Ahi Evran Veli Anadolu topraklarının bir Türk yurdu olmasını sağlayan dürüstlüğü,eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır.Ahilik teşkilatı Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli görevler icra etmiştir.”dedi.

“AHİLİK, KELİME ANLAMI OLARAK ARAPÇA ‘KARDEŞİM’DEMEKTİR”

Ticaret İl Müdür Şinasi Balta, Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “Kardeşim” veya Türkçe “Akı”,“Cömert”, “Eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dini, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi boyutları olan bir sitem olarak tarif edilmektedir. Ahi Evran, özellikle yeni kurulan Ahilik istemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş, hem de iş vermiş, onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmiştir.”dedi.

Semih Şahin ise programda yaptığı konuşmasında, “Benden önce konuşanlar yeterince Ahilikle ilgili tarihi bilgileri bize aktardılar. Benim de konuşmam da bu tarz bir şeyler vardı ama onlar gayet detaylı bunları bize anlattılar. Kendilerine teşekkür ederiz. Ben tekrarlamak istemiyorum. Ahiliği oluşturan bu değerlerin tekrar gün yüzüne çıkmasına aracılık etmesini umuyorum.”ifadelerine yer verdi.

PABUÇLAR DAMA ATILDI

Protokol konuşmaları sonrası devam eden programda temsili Şet Kuşatma töreni gerçekleştirilirken, esnaf olmaya aday yamak ve kalfaların usta ilişkisi işlendi. İşini ehli ile yapmayan yamak ve kalfaların pabuçları dama atılırken, günümüzde kullanılan “ pabucu dama atılmak” teriminin o günlerden bu günlere geldiği de anlatıldı.

Program, ahilik pilavı ikramı ile son buldu.

Editör: TE Bilişim