Korkmaz Kesik

Meclis toplantısında hasar gören seralar gündeme gelince, muhalefet mültecilere yapılan yardımı eleştirirken Başkan Yıldırım, Söğüt kapalı pazarını gündeme taşıdı. 

İl Genel Meclisi Şubat ayı görüşmelerinin son birleşim toplantısı hasar gören seraların gündeme gelmesiyle meclis üyeleri arasında tansiyon yükseldi. Meclisin gündem maddesi zarar gören seralara yapılacak yardımlar olmasına rağmen Suriyeli mültecilere yapılan yardımlar ve Söğüt’te çatısı çöken kapalı pazar üzerinden sert tartışmalar yaşandı.

MHP’li ve CHP’li il genel meclis üyeleri Suriyeli Mültecilere yapılan yardımları eleştirirken bu yardımların serası hasar gören çiftçiler için yapılmadığını öne sürdü. Meclis Başkanı Serkan Yıldırım ise çalışmaların sürdüğünü söyleyerek Söğüt’te çatısı çöken kapalı pazarı gündeme taşıdı. Meclis üyelerinin gündem görüşülürken ara ara sert tartışmalar olurken şu diyaloglar yaşandı:

Özütürk: “Suriyelilere milyon dolarlar harcıyoruz”

MHP İl Genel Meclis ÜyesiTevfik Özütürk: “Tarım il müdürlüğü bir hafta içerisinde çalışmalarına başladı ve bakanlığa gönderi. Bakanlık raporunu hazırlayıp bakanlar kuruluna gönderdi ama bir ay geçmesine rağmen rapor hala bakanlık kurulunda doğal afet kapsamına alınmış değil. Bu konunun aciliyeti var çünkü insanlar ekim yapacaklar. İnsanlar aç bir şekilde bekliyor. Kendi imkânları ile seraları kaldıramıyorlar.

Bakanlıkların bu tür afetler için yedek ödenekler bulunur. Bu ödenekler çiftçilerimize harcansın. Biz Suriyelilere milyon dolarlar harcıyoruz ama felakete uğramış kendi vatandaşımıza 60 milyon TL’yi çok görüyoruz. Burada iktidara büyük görev düşüyor. Dünya’da 16. Büyük ekonomiye sahibiz diyoruz ama köylümüze 60 milyon TL’yi harcayamıyoruz.”

Yıldırım: “Söğüt’te pazar yeri çöktü”

İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım: “Bu araların harcanması gerekiyorsa harcanır. Bir ay içerisinde bakanlarımızı ziyaret ettik. Maliye bakanı ile tarım bakanı ile görüşüldü ve gerekli talimatlar verildi. Daha üzerinden bir ay geçti. Gerekirse Suriye’deki Müslüman kardeşlerimize de harcarız, burada zarar gören insanımıza da harcarız. Söğüt’te pazar yeri çöktü. Arabalar hemen yerine alınabildi mi? Araçlar hala yerine gelemedi. Araçlar bir hafta içerisinde enkazın altından çıkarıldı.”

Yılmaz: “Suriyelilere, devlet sınırsız şekilde destek verebiliyorsa”

Turgay Yılmaz: “Seralardaki arkadaşlara acilen afet fonu ile para çıkarılması önemlidir. Meclis Başkanlığından bunları istiyoruz. Muğlâk bir şekilde konuşmayın. ‘Yaparız’ demeyin ‘Yapacağız’ deyin. Suriyelilere, devlet sınırsız şekilde destek verebiliyorsa benim burada askerliğini yapan, vergisini veren insanlarımıza da 40-50 milyonluk para çok bir miktar değil. Bunu almak için uğraşacağız demeniz lazım.”

Şenel: “Sapla samanı karıştırmayalım”

AKP İl Genel Meclis Üyesi Ali Şenel: “Sizin dediğiniz misafirler Suriye’den, İran’dan, Irak’tan geldiği an kesinlikle Çaltı’da ekmeğini ve seraların içindeki marulu paylaşacak insanlarız biz. Bunda hiçbir sıkıntı yok. Sapla samanı karıştırmayalım lütfen.”  

Tartışmaların ardından ; Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Ar-Ge Komisyonu tarafından verilen raporlar oy birliği ile kabul edildi.

 

Editör: TE Bilişim