Kıymet Aslan

Göreve geldiğinden bugüne SMMMO’nun sürekli gelişmesini sağlayan, tek göz odalı bir bürodan, 2 katlı, modern eğitim salonları olan bir oda getiren Hüseyin Şensoy bugün görevi bırakıyor. Bundan 13 yıl önce Türkiye’nin en genç oda başkanı olarak göreve başlayan Şensoy, adeta arkasında büyük bir eser bırakıyor.

Şensoy, Prizma Akademi tarafından düzenlenen seminerin sunumuna başlamadan oda başkanlığını bırakacağını ve oda başkanı sıfatıyla son semineri olduğunu belirterek düzenlenen seminerde“jübilesini yaptığını” söyledi.  Şensoy konuşmasında, “Bugün benim için biraz duygusal bir gün olacak. Çünkü Perşembe günü Odamız Başkanlığından istifa ediyorum. Seminerimiz sizlerle jübile gibi bir şey oldu.  Bu yönden baktığımda, sizlerle son kez birlikte olmaktan ötürü farklı duygular içersindeyim. Geçmişte de bu tür programlarımızı yapmıştık, üniversitedeki arkadaşlarımıza da bu konuda bilgilendirmeler yapmıştık. Yaklaşık 14 yıla yakın yürüttüğüm oda başkanlığı görevim 28 Kasım 2013 Perşembe günü sona eriyor. Bilecik Belediye Başkanlığına bir adaylığım söz konusu oldu. Artık daha farklı bir görevde bulunmamız hâsıl oldu. Biz de Bilecik’e daha hizmet edebilmek için, özellikle üniversitedeki arkadaşlarımızla daha iyi iş birliği yapabilmemiz anlamında, 30 Mart’taki seçimlerde bir adaylığımız söz konusu. Bizim kamu niteliğindeki meslek örgütü olan Bilecik Serbest Mali Müşavirler Odası görevimiz nedeniyle istifa etme zorunluluğumuz var ve geri dönüşü olmayan bir istifa bu. Hakkımızda her şeyin hayırlısı olsun.” ifadelerine yer verdi.

1 Ocak 1997 yılında bağımsız olarak bürosunu açarak, Bilecik’te sınavla görevine başlayan ilk mali müşavir olan Şensoy: “1 Haziran 2000 yılında, 31 gibi genç bir yaşta, TÜRMOB nezdinde Türkiye’nin en genç oda başkanı olarak Bilecik Oda Başkanlığı görevine başladım. Oda başkanlığını o günden aldık bugüne getirdik. Bizden daha genç arkadaşlarımıza teslim edeceğiz. O arkadaşlarımızın da bu bayrağı en iyi şekilde taşıyacağına ve odamızla ilgili faaliyetler konusunda da çalışmalara devam edeceklerine inanıyorum.”diye konuştu.


Sizler kendinize mutlaka bir değer katmak zorundasınız.

Prizma Akademi Merkezi “Hayalleriniz Hayat Bulsun” Sloganıyla Üniversiteli bayan öğrencilerin hem sosyal hem de sorumlu olmalarına katkı sağlayacak akademi, kültür, liderlik, dostluk ve genç Bilecikliler Platformunun üyelerine düzenlediği bir program SMMMO Eğitim salonunda gerçekleşti.  Akademi Platformunun iktisat kulübü için düzenlediği  seminerde Serbest Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Şensoy konuştu. 80 kişinin katıldığı seminere ilgi büyüktü.

3568 Sayılı Meslek Yasasının tanıtımı konusunda bilgilendirme semineri yapan SMMMO Başkanı Hüseyin Şensoy, öğrencilere  “ Pratiği teori ile birleştirmeniz her şeyden çok önemli. Sizler kendinize mutlaka bir değer katmak zorundasınız. İşte bunu okul yıllarında bu bahsettiğim pratik çalışmaları yapabilmeniz halinde 1-0 önde başlayabilme imkanını kendi kendinize yaratmış olursunuz” dedi.

Şensoy,  kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında, 1 Nisan 1990 yılında kurulan Bilecik SMMMO’nun geldiği noktaya da değindi.

Şensoy, “O dönemde odamızın kurucuları bir işe sıfırdan başlarken kurmak çok zordur. Sizler şimdi Prizma Akademi kurdunuz başlarken ne zorluklar çektiniz belki de ama bu bir güzelliktir. Kurmak çok önemli ve bundan sonrakilerde yaşatacaklar. Faaliyetlerinizi çeşitlendirerek merkezde toplanan üyelerinize de sunulacaktır. Bu yönden biz kurucu arkadaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz. Meslek camiamızda eğitim olmazsa olmazdır, eğitim bitmiyor. 40-50 yaşınıza da gelseniz eğer bu mesleğe girdiyseniz eğitim devam ediyor. Okul bittikten sonra sınavlarda bitmiyor. Bizim bu mesleğe girmeyle de ilgili bir çok sınav  var. Ama şunu biliniz hayat hep sınav oldu, tabi ki yarış olduğu için bu sınavları, sizlerde bir farkındalık yaratabilmeniz için bu sınavlara çalışmak ve başarılı olmak hepinizin görevi olacak.”dedi.


“Yaratıcı olmaya çalışın”

Hüseyin Şensoy konuşmasının devamında ise, “Aranızda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri bulunuyor. Bu öğrenci arkadaşlarımızın da geleceğin mesleği olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirliğini sizlere tanıtma, böyle bir mesleğin çok önemli olduğunu, ileride böyle bir mesleğe girerken belki size bir katkı sağlayabilirsek, bizim içinde mutluluk olacak. Bu yönden de seminerimizin bu konusunu çok önemsiyorum.

Şuan üniversitemizin almış olduğu ivme güzel. Üniversitemizde çok başarılı bir rektörümüz var, iyi ilişkileri olan özellikle öğrencileri çok seven rektörümüz ve hocalarımızın iyi diyalogları olduğunu biz gözlemliyoruz. Bilecik bu yönüyle önümüzdeki dönemlerde daha da bir farkındalığını yaratacaktır. Bizim bu konuda da oda olarak verdiğimiz destek , devam edecektir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Odamızın şöyle bir protokolü oldu. Anlaşma gereği, gönüllülük esası içersinde üniversite deki hocalarımızın belirlediği isimlerle bürolarımızda görevlendirerek en azından pratik yapma imkanı sağladık. Bu pratik yapma imkanlarıyla beraber bir mesleği tanıma, okul bittiğinde referans olabilme, o pratik sayesinde iş bulma konusunda da faydalı olması anlamında bir çalışma yaptık. Bu dönem 1 Ekim’de başladı ve şuan devam ediyor. Yaklaşık şuan  25-26 büromuzda bu öğrencilerimiz  haftada 1,5/3 gün okuldan arta kalan zamanlarda bu çalışmalarını yapabiliyorlar. Sizlerin de böyle pratiği teori ile birleştirmeniz her şeyden çok önemli. Sizler kendinize mutlaka bir değer katmak zorundasınız. İşte bunu okul yıllarında bu bahsettiğim pratik çalışmaları yapabilmeniz halinde 1-0 önde başlayabilme imkanını kendi kendinize yaratmış olursunuz. Özellikle bu konularda yaratıcı olmaya çalışın. Sadece derslerinizi bitirmek, özelde de çalışabilme anlamında yeterli gelmeyebilir. Bu anlamda da kendinizi bu yönde hazırlamanız her şeyden daha önemli. Hangi mesleği yaparsanız yapın, pratik yapmak her şeyden önemli. Çünkü yarın okulunuzdan mezun olduğunuzda ilk karşılaştığınız soru “Nerelerde Çalıştınız?” oluyor. Boş zamanlarınız da, bir kapı aralayıp bir yerlere girmeniz ve oradan kendinize bir şeyler tutmanız önemli. Onun ötesinde arkadaşlık çok önemli.   Bu ahbaplık ilişkisiyle sizlerin  yarın bir yerlerde olmanız da her şeyden önemli. Bunlar önemli konular hatta bu konuda Bilecik’te Üniversite Sanayi İşbirliği de yapılıyor. Biz bunu daha da ileriye götüreceğimiz düşüncesiyle de farklı görevler istedik. Üniversitemiz bir ivme alıyor, ilimizde de bir gelişim söz konusu ve bu sizin ihtiyacınıza cevap verebilecek her konuda yerler açılmakta faaliyetler devam edebilmekte. 20 Yıl kadar bir süredir muhasebecilik mesleğinin içindeyim. Çok zor bir meslek bu yüzden bir ivme almak konusunda eğitim konusu çok önemli.”diyerek Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmanın şartlarından bahsetti.


Bilecik’te 25 Bağımsız Denetçi var

Yeni Türk Ticaret Kanununun uygulamaya girmesiyle bağımsız denetçilik konusuna da değinen Şensoy, Bilecik’te 25 bağımsız denetçi unvanına sahip kişinin olduğunu söyledi.

“Bağımsız denetçilik ayrı bir meslek değil. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin yapmış olduğu yan daldır. Uzmanlık alanıdır. Böyle bir kamu gözetim kurumu tarafından bağımsız denetçilik gibi yetkisinde olan  uygulama başladı. Şuan Bilecik’te 25 kişi de bağımsız denetçi unvanı var. Bende  bu bağımsız denetçilerden biriyim. Biz bu programların eğitimlerini de odamızda gerçekleştirdik ve sınavlarına girdik. Sonuçta başarılı olan 25 arkadaşımız Bağımsız Denetçi olmaya hak kazandı. Bu yeni Türk Ticaret Kanunun getirmiş olduğu bir uygulama bunun hadleri var. Cirosu en az 20 Milyon olacak, şu kadar işçi çalıştıracak gibi. Şuan Bilecik’te de bu kapsama giren 3-5 firma var ama biz ileriyi görüyoruz. Birkaç yıl sonra bu hadler düşürülecek ve şuan uygulamada olan Ltd. Şti’ler , anonim şirketlerin de bağımsız denetçiden geçmesi gereği ortaya çıktığında meslektaşlarımızın bu şekilde görevleri devam edecek.”dedi.  Programın sonunda öğrencilerin merak ettiği mesleki anlamda bazı soruları cevaplanmasının ardından Katılım Belgesi verildi. Programa başlamadan önce seminere gelen bayan öğrencilerin tümüne not defteri, kalem ve Muhasebe kitapçığı hediye edildi.

Editör: TE Bilişim