Gökay Şimşek

Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu’na bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Cam Keramik İş Sendikası ve Türk-İş’e bağlı Petrol İş Sendikası’ndan oluşan Sendikalar Birliği kuruldu.

Uzun zamandır sendikaların ilimizde ortak hareket etmesi noktasında çalışmalarını sürdüren emek sınıfı temsilcileri başlangıçta üç sendikanın biraraya gelerek Sendikalar Birliği’nin kurulduğunu duyurdular.

“Birlikte hareket edebilirsek bu saldırıları durdurabiliriz”

Konu hakkında Birleşik Metal İş Sendikası binasında açıklamalarda bulunan Cam Keramik Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay, 3 sendikanın bu birlikteliğin altına imza attığını belirtirken, oluşturulan Sendikalar Birliği’nin ileriki zamanlarda daha da büyüyeceğini vurguladı.

Genel Sekreter Ay, “yeni olan bir şey de değil. Bunun en güzel örneği Gebze Sendikalar Birliği. 30 yılı aşkın bir süredir bu işi birlikte yapıyorlar. Tabi her konuda birlikte hareket etmek mümkün değil. Sonuçta rakip sendikalar da var ama bu birliklerle biraraya gelebiliyorlar. Mesela temel konular var örneğin asgari ücret meselesi, bir sendikanın tek başına çözeceği bir mesele değil, ya da 1 Mayıs İşçi Bayramı her sendikanın ayrı yerlerde kutlayacağı bir şey değildir. Bu günler tamda birlik günüdür, birlikte hareket etme günüdür. Bu günde buna benzer bir sorun yaşanıyor Türkiye’de. Her ne kadar manipülasyon dense de bizim hissettiğimiz, işçilerin yaşadığı iliklerine kadar hissettiği bir problem var. Alım gücümüz çok düştü, paramız %60’a yakın bir değer kaybetti. Bu da böyle bir ihtiyaç. Krizin yükünü işçinin üzerine yıkmak istiyor işverenler, buna da tek bir sendikanın, tek bir işçinin karşı koyma şansı yok, ancak birlikte hareket edebilirsek bu saldırıları durdurabiliriz” ifadelerine yer verdi.

“Hiçbir ayrım yapmadan tüm sendikaları bu birliğe davet ediyoruz”

Genel Sekreter Ay, tüm sendikalara hiçbir ayrım yapmadan birlikteliğe katılma çağrısı yaptıklarını ve bu noktada çağrıyı yineleyeceklerini aktarırken, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ücretsiz izinlere zorlamalar, kriz bahanesiyle işten atmalar yaşanıyor. Bunların önüne ancak birlikte hareket edersek geçebiliriz. Bilecik’te şuan bu birliğin içerisinde yeralan Petrol İş Sendikası var, Durden Plastik Fabrikası’nda örgütlenmiş durumdalar.

Birleşik Metal İş Sendikası ve Cam Keramit Sendikası var. Şuan için 3 sendika bu metnin altına imzayı attı ama Yol İş Sendikamız, Tek Gıda İş Sendikamız, Güvenlik Sendikamız gibi Bilecik’te hatırı sayılır bir sendikamız var. Amacımız bu birliği büyütmek, biz burada hiçbir ayrım yapmadan tüm sendikaları bu birliğe davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim