Bilecik Belediyesi’nden, kamuoyu ve vatandaşların merakla beklediği yeni mezarlık yeri belirleme çalışmaları hakkında ayrıntılı açıklamalar geldi.

Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, yeni mezarlık yeri belirleme çalışmalarının sadece Belediye Başkanlığı yetkisi ve sorumluluğunda olmadığının altı çizilerek, şehrin diğer ilgili kurumlarıyla işbirliğinin devam ettiği aktarıldı.
Yapılan yazılı açıklamada konu hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Bilecik Belediyesi olarak, mevcut mezarlık alanında oluşan heyelana ilişkin takip çalışmalarımız devam etmektedir. Olası mezarlık yeri değişikliği hakkında, Bilecik Valiliği başkanlığında kurulan komisyona, Bilecik Belediyesi olarak 6 adet yer önerisi yapılmıştır.

Komisyona sunulan bu 6 yer, Berkoz bağları bölgesinde iki ayrı yer, Pelitözü mezarlık ilave alanı, Çakırpınar köyü mezarlığı, mevcut mezarlığın alt bölgesi ve Selöz köyü mevkiinden ibarettir.

Mezarlık yeri belirleme çalışmalarında ise;

1 – Şehir merkezine uzaklık ve ulaşım şartları
2 – Temiz su kaynaklarının varlığı;
3 – Şehrin hakim rüzgar yönü;
4 – Toprağın yapısı, tarıma elverişli ya da orman arazisi olup olmadığı;
5 – Kamulaştırma maliyetleri;göz önünde bulundurulmuştur.

Tüm bu bilgi ve şartlar ışığında komisyon tarafından Berkoz Bağları mevkisi ile Selöz köyü değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışma hakkında Belediye Başkanlığımız tarafından yapılması gereken bütün yazışmalar tamamlanmakla birlikte, belediye olarak Selöz köyünün hava şartlarının olumsuzluğu ve mezar yeri kazma çalışmasının güçlüğü konusundaki tavsiye ve uyarılarımız da ilgili kurula sunulmuştur.

Ayrıca, mezarlık yeri belirlemede esas alınacak bir diğer husus ise yeni mezarlığın hizmet süresi olmaktadır. Şehrin nüfus artış hızı ve ölüm oranları göz önünde bulundurularak, Berkoz bağları bölgesinin 100 yıl ve üstü; Pelitözü mezarlık ilave alanının 15 yıl; Çakırpınar köyü mezarlığının 10 yıl; mevcut mezarlığın alt bölgesindeki alanın 40 yıl; Selöz köyü yolu üzerindeki alanın ise 150 yıldan fazla hizmet verebileceği tespit edilmiştir.

Daha önce de belirtildiği gibi, belediyemizce 6 adet yer önerilmiş, komisyon bu yerleri incelemiş ve kabul edilen 2 öneri için toprak analizleri yaptırılmıştır. Selöz köyü yolu üzerindeki arazi olumlu yönde değerlendirilmiştir.

Valilik başkanlığında kurulan ve belediyemizden bir üyenin de olduğu komisyonda, yeni mezarlık yeri ile ilgili karar netleşince kamuoyuna ve vatandaşlarımızın bilgisine sunulacaktır.

Kamuoyuna ve hemşerilerimize duyurulur.

Editör: TE Bilişim