Cafer Elmas

MHP Milletvekili Bahattin Şeker ve MHP’den Bilecik Belediye Başkanlığına aday olan Hüseyin Şensoy, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Muhlis Alan ve mahallelinin sorunlarını dinledi.

            Ziyarette Muhtar Alan, kentsel dönüşüm ile ilgili sorunları olduğunu belirterek, “mal sahibi olduğumuz halde evlerimiz yıkılacak mı yenisi mi yapılacak, eskisi mi duracak bunu bilmiyoruz. Mahallemizde şuan da çöpten başka bir şey alınmıyor. Çöplerimiz alınıyor bu konuda mağdur etmiyorlar bizi. Seçimler geldi dayandı eski başkanımız yeniden aday oldu. Yıkılacak mı duracak mı bunu da bilmiyoruz, mağdur durumdayız. Malın değeri 100 liraysa 50 liraya düştü. Ruhsat vermiyor, yenileyen yenilemiyor, eski olan öyle duruyor müteahhide veremiyor evini ev sahibi. Bizim mahalleye gelince kaldırımdan başka bir şey yok diğer mahallelere asfalt oldu. Üvey evlat gibi ayrıldı bizim mahallemiz. Eski kaldırımlar ile duruyoruz. Hep çare ve kurtarıcı arıyoruz artık biz” dedi.

            Bahattin Şeker de, vatandaşla bu işin konuşulup konuşulmadığını sorarak, ‘kanun diyorki buradaki insanların rızası varsa bu işleri yapabilirsin rızası yoksa bu işleri yapman mümkün değil’ diyor diyerek bu konuda vatandaşların düşüncesini sordu.

            Muhtar Alan, “vatandaşla hep bir arada olduklarını, yetkililerin kimseyle bu hususta görüşmediğini’ söyledi.           

            Milletvekili Şeker de ‘bunlar bir açılım yaptılar. İşin artık iyice cıvığı çıktı. Bu yanlış bir sistem. Bu iş çok kolay bir iş değil zor bir iş. Son kanun çıkarken inanlar istemiyorsa bunu yapman mümkün değil. Hüseyin kardeşimiz bizim adayımız, Allah nasip ederse bize görev verilirse, halk taktir ederse biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Halk istiyorsa olur, istemiyorsa olmaz plan ve proje içerisinde kendisi verir evini müteahhide istediği şekilde yaptırır. Ama şimdi seçim yaklaşıyor belki başka bir şey düşünülüyordur” dedi.


            Muhtar Alan, “Bizim 51 tane sokağımız var 3 tane de dar sokağımız var. Bunlar yapılsın bizlerde yer olarak gidelim mal sahibi ile görüşerek bu yolda yardımcı olalım. Şimdi İsmetpaşa Mahallesi de bizim gibi aynı sokağa sahip ama oraya bir şey yok’ dedi.

            Bunun üzerine Milletvekili Şeker,  “siz oy vermediniz mi böyle kızgınlık mı var’ diye sorunca, Muhtar Alan, “Cumhuriyete mi kızıyor, bize mi kızıyor, sisteme mi kızıyor’ bilemiyoruz’ dedi.

            Muhtar Alan, kendilerine konu ile ilgili bilgi vermediklerini söyleyerek, “Tapu Genel Müdürlüğü’ne gittim görüşme yaptık bizim mahallemiz nasıl olur diye görüştük. Gelir düzeyi 3.5 milyondan aşağı olan bir insanın burada durma imkanı olamaz dedi bana. Buradan aldığım bilgiye göre sen 1.5 milyarla, 1 milyarla geçiniyorsan burada duramazsın demek bu. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Çevre düzenlemesi için 250 bin TL denildiği zaman %50’sini %60’ını veremez zaten. İlk yapılan toplantıda Kırklar tepesindeki kat yüksekliğini bazısı 27 kat, bazısı 32 kat saydı’ dedi.

            Belediye Başkan adayı Hüseyin Şensoy ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanlığının basından takip ettiğimiz kadarıyla proje hazırlığı yapılmıştı. Bu konuda  İstiklal Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nin bir kısmının kentsel dönüşüm içerisinde Belediye ve TOKİ işbirliği içerisinde yapılma düşüncesini basından takip ettik. Ancak oradaki vatandaşımızın, oradaki yıllarını vermiş 70’li 80’li yaşlarda olan büyüklerimizin şuan uykuları kaçmış durumda, huzursuz durumdalar. Kendileri mevcut bulundukları yerden kesinle ayrılmak istemediklerini bize de gelen taleplerden görüyoruz. Böyle bir durumda halkın istemediği, mahallelinin istemediği bir yerde kentsel dönüşümü düşünmek bize göre yanlıştır. Bu yanlıştan da dönülmesi Belediye’nin Meclis kararıyla gerekli düzeltmeler yapılarak özellikle tapuya konulan satılmaz şerhleri bu kesinlikle orada zor durumda olan kişileri daha da zor duruma sokmuştur. Bu hak gaspına girmektedir. Bunun yasal düzenleme içerisinde ‘ben yaptım oldu, ben ne dersem o olur’ mantığını asla kabul etmiyoruz. Biz Cumhuriyet ve İstiklal Mahallemizde oturan insanlarımızın mutluluğunu, onların isteklerini özellikle önümüze alıyoruz. Kentsel dönüşüm şuan İsmetpaşa Mahallesi, Gazipaşa Mahallesi’nde olsun müteahhitlerin anlaşmayla uygulamaları ve örnekleri vardır, başladı da zaten ama biz Belediye olarak müteahhitle orada yaşayan vatandaş arasına kesinlikle girmek istemiyoruz. Biz gözetleyici oluruz. Oradaki yanlışların daha düzgün olması, orasının daha yaşanabilir olması anlamında her şeyi yaparız desteğimiz bu şekilde olur. Ama orada bir kişinin elde edeceği 3 daire yada 2 daire almasını yada onun üzerinde bir borçlanmasını asla kabul edemeyiz. Bizim bu yöndeki kararlılığımız kesindir. İnşallah 30 Mart’ta sandıkta gerekli cevap verildiğinde de bunu bu şekilde halledeceğimizi buradan tekrar ediyorum’ dedi.


            Milletvekili Şeker ise yeni bir şey daha getirmek istediklerini belirterek, “dün dündür bugün bugündür demeden, başkanımızla birlikte yapacağımız şeyleri ve yapamayacaklarımızı yazıp hem halka deklare edeceğiz, hem de Noter huzurunda bunları yapmayacaklarımızı kesinlikle vatandaşın önüne koyacağız’ dedi. Kimseyi kandırmak istemediklerini de belirten Bahattin Şeker, ne söylerlerse onu yerine getirmenin boyunlarının borcu olduğunu da ifade etti.

Editör: TE Bilişim