MHP Milletvekili Bahattin Şeker, Bilecik’te yaşayan birçok köylünün; "zarar gösterilerek" bu zararın tahsil edilmesine yönelik uygulamalardan kaynaklanan mağduriyetini ve köylülerin sanki "mal gasp ettikleri" gibi bir intibaya uğratıldığını Meclis gündemine getirmesinin ardından konuya ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı cevap verildi.

Verilen cevapta Bakan Eroğlu, köylünün uğradığı mağduriyete ilişkin olarak mahkemeyi işaret etti.

Bakan Veysel Eroğlu, soru önergesine yazılı olarak verdiği cevapta; "Bakanlığımın düzenlediği soruşturma raporu neticesinde; 621.479,29 tl'lik oluşan idare zararının tahsil edileceğini, konu yargıya intikal ettiğinden, itirazların mahkemeye yapılması gerekmektedir" şeklinde görüş belirtirken, köylülerin bu duruma ne diyeceği ise şimdiden merak konusu oldu.

İşte Milletvekili Bahattin Şeker’in verdiği soru önergesi ve Bakan Veysel Eroğlu’nun verdiği yanıt:

SORU1: Hesaplamadan kaynaklandığı bariz olan mağduriyetin işbu köylerde yaşayan insanlarımızı nasıl etkilediği bu insanlarımıza ‘devleti zarar ettirmek’ üzerinden bir ithamla haksızlığa sebep olunduğu ve sanki ‘mal gasp ettikleri’ gibi bir muameleye tabi tutuldukları noktasında Bakanlığınızın tespitleri ve çalışmaları var mıdır?

SORU 2:
Bu köylerimizde ‘zarar tespitine ilişkin hangi kaideler, değişkenler ve göstergeler veri olarak kabul edilmiştir? Haksızlığa ve mağduriyete sebep olan bir yanlışlık var mıdır?

SORU 3:
Dağ ve orman köylülerinin geçim kaynakları, satın alma gücü, köylülerin yakıt ihtiyacı bilinmesine rağmen, bu insanlarımız neden zan altında bırakılmaktadır? Bu insanlarımız kömür mü yakmalıdır?

SORU 4:
Bu ve benzeri mağduriyetler vesilesiyle; Bakanlığınızın genel yaklaşımı, politikası ve vizyon geliştirmesi yönünde ne gibi çalışmalarınız vardır?

SORU 5:
Bu konuyla ilgili olarak Bilecik ilinin köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın itirazları değerlendirilip yaşadıkları mağduriyetleri giderilebilecek midir?

CEVAP:
Bir vatandaşın şikayeti üzerine Bakanlığımca yaptırılan soruşturma neticesinde düzenlenen 06.11.2012 tarihli Soruşturma Raporu gereği için 19.11.2012 tarihinde Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığna; 06.11.2012 tarihinde düzenlenen ‘Tevdi Raporu ise 19.11.2012 tarihinde Bilecik Valiliğine gönderilmiştir. 

Soruşturma neticesinde; 621.479,68 TL’lik idare zararının, öncelikle haksız KPS satışı yapılan ve %10 istihkak fazlası ödenen kişilerden tahsil edilmesi, tahsil edilmediği takdirde görevlilerden müştereken ve müteselsilen tahsil edilmesi: tahsilat rızaen mümkün olmaz ise yetkili mahkemede açılacak dava ile tahsil edilmesi gerektiği görüş ve kanaatine varılmıştır.”

Müfettiş incelemesi, orman köylülerini zan altında bırakmak maksadıyla değil, oluşan idare zararının tahsiline yöneliktir. Konu yargıya intikal ettiğinden, itirazların ilgili mahkemeye yapılması gerekmektedir.”
Editör: TE Bilişim