Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanının verilmesinin 93. Yıldönümü olan Gaziler Günü yapılan törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenler Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.  Törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, Gaziler ve protokol üyeleri katıldı.


İstiklal Marşı.2nın okunmasının ardından Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Duran bir konuşma gerçekleştirdi. Duran konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletinin en büyük Gazisidir”

“Bugün 19 Eylül Gaziler günüdür. Muharip gazi harbe katılıp, harpten sağ olarak dönen, düşman kuvvetleri ile savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. Vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletinin en büyük Gazisidir. Atatürk, İzmir’e yaptığı bir ziyaretinde, meydana toplanan kalabalığa şöyle seslenir, şehirde gördüğü büyük binaları göstererek, “Bu köşk kimin?”. Kalabalık hep bir ağızdan, Khirkor’un diye bağırır. “Yaşı koca bina” kimin diye sorar, kalabalık Yorgu’nun diye bağırır. Bir daha işaret ederek, “ Ya şu” der, kalabalık yine hep bir ağızdan Solomon’un der. Atatürk bu cevaplardan sonra iyice sinirlenir. “ Onlar bu köşkleri yaparken, bu binaları yaparken, sizler neredeydiniz? Sizler ne yapıyordunuz?” diye kalabalığa seslenir. Kalabalığın arka sıralarından yaşlı bir köylünün sesi gelir. “Biz mi neredeydik? Biz Yemen çöllerinde, Tuna boylarında, Balkanlarda, Arnavut dağlarında, Kafkaslarda, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, İnönü’de, Sakarya’da savaşıyorduk Paşam!”


Atatürk hatıralarında cevap veremediği yegâne kişinin aksakallı Gazi ihtiyarın olduğunu söylerdi. Gaziler bu vatan ve ulus için düşman kuvvetleriyle savaşmış. Bu yüzden Gazi unvanı ile onurlandırılmışlardır. Gazilik alınıp satılan ya da devredilen bir unvan olmayıp ömür boyu taşınılacak bir değerdir.  

Biz Gaziler bu unvanı alırken;

Süngünün ucunda, merminin vızıltısında, bomba dehşetinin içinde bulunduk. Çok sıkıntılı günlerde bulunduk. Acı çektik, ulusumuz gözümüzün önüne geldi acımızı unuttuk. Hep vatan ama hep vatan dedik. Helal olsun akan ve akacak kanımız vatana dedik.

Kollarımızın arasında şehit olan arkadaşlarımızı, erlerimizi, askerlerimizi, komutanlarımızı kucakladık. Zaman geldi şehitlerimizin gözlerini ellerimiz ile kapattık. Kefen olduk. ‘Niye ben şehit olmadım’ diye gözyaşı döktük. Hiç pişmanlık duymadı. Pişmanda değiliz, sonunda gazamız mübarek oldu. Uğrunda savaştığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti bizleri unvanların en asil ve en şereflisi ile onurlandırdı.

Siz artık ulusal bir değersiniz, siz GAZİ’siniz dedi.

Bizler şimdi ulusal bir değer olmanın onuru ve gururu içerisindeyiz.

Dış düşmanlara ve onların içerideki işbirlikçilerine karşı şerefle vatanımızı korumuş ve onlarla mücadele etmiş ve Gazi olmuş tüm Gazilerimizin gününü kutluyor, onlara saygı ve selamlarımı sunuyorum.”

Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Duran’ın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere 2. Jandarma Er Eğitim ve Garnizon Komutanlığında görev yapan Jandarma Üsteğmen Serhat Çetin kürsüye geldi. Çetin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür”

“Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasına müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanının verilmesinin 93. Yıldönümünü kutluyoruz. 19 Eylül büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kore Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin varoluş mücadelesinde ve iç güvenlik harekâtına katılan gazilerimizi onurlandırdığımız bir gündür.


“Sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcisisiniz”

Devletimizi korumak uğruna canlarını hiçe sayan asker, polis ve tüm gazilerimizin Gaziler günü kutlu olsun. Sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcisisiniz. Sizler şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık ve fedakârlıklarla Türk Milletinin azmini, kudretini ve gücünü ortaya koydunuz. Bizlerde sizler gibi aynı inançta bu aziz vatanın birliğine, bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Sizler gibi bizimde vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış gazi onurlanmış askerdir.

“Atatürk’ün sözleri gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gururu ve teminatıdır”

Gaziliğin devlet ve millet nezdinde ki en büyük önemini ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921’de meclis tarafından Gazilik unvanı verilmesi üzerine söylediği şu ifadelerde yer almaktadır: ‘Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınız ile kazanılan bu büyük zafer millet tarafından takdirine dalalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek, bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadı ile vatanımızın her karış toprağına kanını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olan milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesidir.’  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleri gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gururu ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin önünde saygıyla eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımızı sunarım.”


Bilecik Milletvekilleri Fahrettin poyraz ve Bahattin Şeker ise törenlere mesaj gönderdi. 2. Jandarma Er Eğitim ve Garnizon Komutanlığı Bando Takımı mini bir konser verdi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlerin bitmesinin ardından gaziler Vali Ahmet Hamdi Nayir’i makamında ziyaret etti. Gaziler Valilik ziyaretinin ardından Tugay Komutanlığı ve Belediye Başkanlığını ziyaret ettiler. Gaziler ziyaretlerin ardından Valiliğin gazilerimiz için Polis Evi’nde verdiği yemeğe katıldılar. 


Editör: TE Bilişim