Yaşayan Şehir Müzesi'nde geçtiğimiz hafta ikramı yapılan tarhana çorbası ikramından sonra bu haftada yöresel ürünlerimizden olan yufka yapılarak, müze ziyaretçilerine ikram edildi.

Yöresel kıyafetler giyen ev hanımlarının odun ateşinde özenle pişirdiği 600 kişilik yufkalar müze ziyaretine gelen konuklara ikram edildi.

Yufkanın odun ateşi üzerindeki saçta nasıl yapıldığını gören müze ziyaretçileri sıcak sıcak yufka yemenin tadına vardılar.

Şehir Müzesi’nde yapılan bu tür çalışmaların geçmişi yaşattığını belirten Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, yapılan konseptin müzecilik anlamında Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığını ifade etti.

Başkan Yağcı şöyle konuştu:

“Yaşayan Şehir Müzesi'nin sadece sözde değil, bunu yaşayan hale getirme gayretlerimiz var. Bu, Türkiye'de müzecilikte ilk konsept. Bu tarz müzecilik, Türkiye'de yok. Burada yaptığımız konsept, inşallah Türkiye'ye de yayılacak. Geçmişi sadece görsel olarak değil, yaşayarak da uyguluyoruz. Bildiğiniz gibi aşureden başladık; salça ve tarhana çorbası ile devam ettik. Bu hafta da Bilecik ve Türkiye'nin pek çok ili için önemli olan yufka ekmek ile devam ediyoruz.

Özellikle kış aylarına girerken, özel günlerde yapıyoruz. Köylerimizdeki kardeşlerimizin, derneklerimizin de bu şekilde çalışmaları var. Bu ürünlerin burada yapılması ve ziyaretçilerimize sunumu ile bu ürünleri yapan hemşehrilerimize de bir zemin hazırlıyoruz. Bilecik bu anlamda çok yeni bir şehir ama potansiyeli fazla olan, potansiyelini kullanamayan ve bundan sonra da Bilecik ürünleri ile kendisinden çok fazla bahsedilecek gizemli bir şehir aynı zamanda. Bunu ortaya çıkartacağız.”

Köylü kadınlar tarafından yapılan marmelat ve reçelleri de tanıtan Başkan Yağcı ayrıca Bilecik’e özgü ürünlerin yapılacağı bir imalathanenin de açılacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bilecik'te şu anda 27 ürünün patentini alıyoruz. Çok yakında bu ürünlerin patentleri noktasında bir üretim merkezini de devreye sokacağız. Bilecik'e özgü ürünleri, organik bir ortam içerisinde üretimini de teşvik edecek ve bu noktada gerekli çalışmaları da yapacak bir çalışmayı da Bilecik Belediyesi olarak ortaya koyacağız. Şu anda üniversitemizdeki hocalarımız ile birlikte bunun fizibilitesi üzerinde çalışıyoruz. Bunu da gerçekleştirdiğimizde çok daha özel ve güzel olacak."

Editör: TE Bilişim