Korkmaz Kesik

Uzun zamandır beklenen Yüksek Hızlı Tren seferleri geçtiğimiz aylarda başladı fakat aradan geçen sürede halkımızdan beklenen ilgiyi görmedi. Eski trenlere kıyasla çok daha hızlı ve konforlu olan trene neden ilgi gösterilmediğini vatandaşa sorduk. Halkımız, uzun süredir bekledikleri hızlı trenin sefer sayısının azlığından ve bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor.

Hatların yenilenmesi öncesi bölgesel trenler ve ekspresleri yoğun şekilde kullanan Bilecik halkı, öncelikli olarak bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor. “Eskiden tren otobüsten ucuzdu, şimdi ise otobüs daha hesaplı” diyen vatandaşlar, ekonomik nedenlerden dolayı hızlı treni tercih etmiyorlar. Bilecik’ten İstanbul’a otobüs firmaları 28 liraya yolcu taşırken, YHT fiyatı 45tl. Aynı şekilde Eskişehir’e otobüs 10 lirayken YHT bilet fiyatı 25tl. Ankara ise otobüsle 30 lirayken, YHT ile 50tl. Hal böyle olunca tren artık vatandaşlarımızın gözünde ekonomik ulaşım olmaktan çıkmış durumda.

Trenin kullanılmasının önündeki bir diğer engel ise gün içerisindeki sefer sayısının az olması.  Vatandaşlar, Bilecik’ten her gün Ankara ve Konya’ya 2,  İstanbul ve Eskişehir’e ise 4’er sefer yapan YHT’nin sefer sayısının az olduğunu ve özellikle Ankara’dan Bilecik’e son trenin 14.30’da kalkmasının günübirlik kullanım için yetersiz olduğunu söylüyorlar. Vatandaşlarımız Yüksek Hızlı Trenin Bilecik-Ankara arasını 2 saat 10 dakikada, Bilecik-Konya arası 2 saat 25 dakikada, Bilecik-Eskişehir arasını 40 dakikada, Bilecik-İstanbul (Pendik) arasını ise 1 saat 55 dakikada kat etmesinden memnuniyet duyuyor.

Bilecik’te her yıl üniversite öğrencisi sayısının arttığına dikkati çeken vatandaşlar, öğrencilerin en çok hızlı tren kullanacağını bu yüzden de sefer sayılarının ve fiyatların uygun seviyeye çekilmesi gerektiğini söylüyorlar. 

 

Editör: TE Bilişim