Geçtiğimiz günlerde Osmanlı’nın kurulduğu kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan Bilecik’imize yeni bir değer kattığımızı ve en çok Vali yetiştiren, kısa zamanda Vali değiştiren il olma özelliğimizi elimize aldığımızı belirtmiştim.

Mevcut iktidar tarafından son yıllarda ilimize atanan Valilerin birçoğunun ilk Vali olarak görev yerleri burası olurken, gelen iyi Valiler kısa zamanda hemen gidiyor, ilimizde iyi bürokratlar fazla durmuyor ve ilimiz basamak olarak kullanılıyor demiştim, “Bilecik'e Vali, Pazaryeri'ne de Kaymakam dayanmıyor” diye başlık atmıştım.

Son yıllarda Bilecik’te o kadar çok Vali, Pazaryeri’nde ise Kaymakam değişti ki, son yıllarda ilimize hep atanan Valilerin ilk görev yerleri Bilecik olurken, ortalama 1.5 yıllık bir zaman diliminde ilimizden ayrılmaları ve Bilecik’e mevcut iktidar tarafından verilen kararların yanlışlığı sonucu ilimizin büyümesi, gelişmesi, geri kalması yönünde olumsuz sıkıntı oluşturduğu görülmektedir.

Atanan Valiler devleti temsil görevi yapmaktadırlar elbette kendilerini atayan ve birde Vali olarak atayan hükümetlere minnet borçları oldukları da ister istemez kaçınılmaz oluyor. Fakat çok eskiden tanıdığımız valiler ve hatta son yıllarda atanan valilerimizden bazıları her ne kadar bu hükümet tarafından Vali yapılarak atansalar da  Devlet Valiliği kimliklerini kaybetmediklerine tanık olduk. Bazıları siyasi dengeleri korumayı başardı, bazı valilerin ise AK Parti İl Başkanlığına dahi soyunduklarına tanık olduk.

Nitekim en son Valimiz Tahir Büyükakın, 15 aylık Bilecik Valisi görevinin ardından özellikle Akademisyenlik kimliğinin getirdiği tecrübe ile Bilecik'e faydalı işler yapacakken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak gitti. Geldiği günden itibaren Bilecik basınından daha çok Kocaeli basınını takip eden Vali Büyükakın, her ne kadar Bilecik'te siyasi dengeleri sağlamaya çalışsa da içinde AK Parti’de siyaset yapma arzusu olduğunu ve aday olacağını Bilecik kamuoyundan ve basından saklasada bu durum Kocaeli’nde son aylarda ayyuka çıkmıştı. 

Ortak akıl toplantısı yapan ve Bilecik için birkaç proje hazırlayan Tahir Büyükakın’ın tam Bilecik'e alışmış ve verimli olacağı zaman ayrılması Bilecik için kayıp olmuştu. Yine ona keza ondan bir önceki yine ilk Vali olarak görev yeri Bilecik olan, 1 yıllık Bilecik Valiliği  görev süresince Bilecik halkının gönlünde taht kuran ve birçok projeler hazırlayıp tam faaliyete geçireceği anda Ağrı Valiliği’ne atanan, kamuoyunda adam gibi adam olarak anılan Süleyman Elban'ın Bilecik için ne kadar büyük bir kayıp olduğu Ağrı'da ki başarılı çalışmaları ile bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Yine hemen ondan önce ilk Valiliği olarak Bilecik'e atanan Ahmet Hamdi Nayir, babacan kişiliği ile 2 yıllık görevinin ardından Kütahya Valiliğine atanmıştı. Yani bakıldığında son yıllarda valilerimiz 1 yıl ile 2 yıl arasında görev yapmışlar, ortalama alırsan 1.5 yıla tekabül ediyor. Daha önceki yazımda iktidarı, muhalefeti ile siyasetçilerimizin bu konuda pasif kaldığını eleştirmiş, siz ne yapıyorsunuz diyen yok, illerine sahip çıkmıyorlar gelenin geldiği, gidenin de gittiği ile kaldığını belirtmiştim.

Şimdi son kararname ile İçişleri Personel Genel Müdürlüğü görevinden ilimize Vali olarak atanan Bilal Şentürk, geçtiğimiz gün göreve başladı.

Başladı başlamasına ama daha Bilecik Valiliğine atanmasından ve ilimizde göreve bile başlamadan Ankara’da Meclis’te AK Parti Milletvekili Selim Yağcı’yı ziyaret etmesi ve Yağcı'nın da bunu sosyal medyadan paylaşması bence manidardı.

Acaba yeni Valimiz CHP Milletvekili Yaşar Tüzün'ü neden ziyaret etmediler. (Yaptığım araştırmalarda Tüzün'ü ziyaret etmemişler) göreve başlamadan AK Parti Milletvekilini ziyareti kamuoyunda değişik yorumlara neden oldu. Yukarıda dedim ya, atanan valilerin siyasi dengeleri koruyup koruyabilmeleri ve devletin valileri olabilmeleri çok önemli.

Şimdi hepimiz yeni Valimizin nasıl biri olduğunu merak ediyoruz. Görüştüğüm eski Valilerimden ve bir takım Ankara bağlantılarımızdan yeni Valimiz hakkında kısada olsa görüş alabildim. Mütevazi ve çalışkan bir kişiliği olduğu, Bilecik için bir şans olduğu yönünde fikirler geldi. Bizler basın olarak yeni atanan Valilerimize ili tanıması adına bir müddet bekler ve yardımcı olmaya çalışırız.

Valilerde bir gelenek varmış, gelen Vali giden Valinin projelerini askıya alır, kendisi yeni projeler yapmayı tercih edermiş, gelen gideni aratır misali. Yeni Valimiz giden valilerimizin projelerinin takipçisi mi olur, yeni projeler mi üretir bilemem ama elini çabuk tutarsa iyi olur çünkü gelenek haline gelen Vali değiştirme furyasına umarım kendisi de katılmaz uzun süre kalır ama şimdilik 1.5 yıllık Bilecik Valiliğiniz hayırlı olsun diyelim sayın Valim. 

Editör: TE Bilişim