Bilecik Cumhuriyet Halk Partisi derin yapılanmalar tarafından katledilen araştırmacı-yazar gazeteci Uğur Mumcu ve Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı andı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığında düzenlenen anma programında “Demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, Atatürkçülüğün ve laikliğin yılmaz savunucularından olan araştırmacı-gazeteci, yazar Uğur Mumcu Sesleniş’inde’; ‘Vurulduk, asıldık, öldürüldük ey halkım, unutma bizi’ diyerek bize vatan borcumuzu hatırlatmaktadır.” İfadelerine yer verildi.

İl Başkanı Metin Yaşar ile İlçe Başkanı Berna Pamukçu’nun ortaklaşa yaptıkları açıklamada; “Türk basının medarıiftiharı Mumcu; gazeteciliğe, araştırma olgusunu katmış, pek kimsenin cesaret edip de üstünde durmak istemediği belli konuların aydınlatıcısı olmuştur. Uyuşturucu ve silah kaçakçılığının uluslararası bağlantılarını ve kaçakçılıkla terör arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmıştır. Son olarak polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı. Başarılı hukukçu, aldığı tehditlerle tedirgin olarak yaşamını sürdürmüş, yine de ilkelerinden vazgeçmemiştir. Son olarak; terör örgütü liderinin milli istihbarat teşkilatı için çalıştığına dair araştırmaları muhatapları oldukça rahatsız etmiştir.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu suikaste kurban gitmiştir. Dönemin başbakanı, başbakan yardımcısı ve içişleri bakanı, 'Cinayeti çözmenin, devletin namus borcu' olduğunu belirtmiş ancak bu borç ödenememiş ve ‘demokrasi ayıbı’ olarak tarihe geçmiştir.

Demokrasi şehidimiz, kaybımızın ardından 27 yıl geçmesine rağmen fikirleriyle, kitaplarıyla, bugüne ve yarına ışık tutan sözleriyle aramızda yaşıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik İl Başkanlığı ve İlçe Merkez Başkanlığı, Uğur Mumcu'nun katline yol açan değerlerin, savunucusu olmayı sürdüreceğine kamuoyuna saygıyla duyurur.

Öyle bir zaman vardı ki... Teröristler, kendilerine bile ait olmayan dağlarda aldıkları nefesle yetinmemiş, halkın içine sinmişlerdi. Esnaf tedirgindi. Kahvede çayını içen amcamızın yanında bile utanmadan oturan hainler vardı. Kim halk, kim terörist kaosu tüm şehirde hakimdi. Polisler bu ayrımı yapmaktan aciz kalmış, mağdur halka bile şüpheli bakmaya başlar olmuştu. Polis esnafa kaba davranıyor, esnaf polisle göz göze gelmekten bile tedirgin, boynunu büküyordu.

İşte öyle bir zamanda bir yiğit geldi. Esnaf esnaf gezip 'Bir derdiniz olduğunda arayın.' diyerek telefon numarasını herkese tek tek bizzat verdi yeni Emniyet Müdürü. Oturan polis istemiyordu. Kadın polisler ilk kez onun emriyle sokaktaydı artık. Halka kaba davranmak, zulmetmek yasaklanmıştı. Terörle mücadelede 1992-1996 yılları arasında 1550 örgüt militanı yakalanmışken, 1997-1999 Gaffar Okkan döneminde bu sayı 2951'e yükseldi. Böylece hain suikastin sinyalleri çalmaya başlamıştı.

Halka hizmeti kendisine düstur edinen önemli isimlerden olan Ali Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde 4 koruması ve şoförü, uğradıkları silahlı saldırıda şehit oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik İl Başkanlığı ve Merkez İlçe Başkanlığı olarak üzüntüsünü bugünde de derinden hissetmekteyiz. Rahmet ve saygıyla anıyoruz.” İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim