2018 yılında ihale edilen ve yıllardır bir türlü bitmeyen şehrin göbeğindeki İş Merkezi hem meydanı görüntü olarak rahatsız ediyor, hem de etrafındaki esnafı zor durumda bırakırken yakınında bulunan okula da tehlike arzediyor.

Bu iş merkezinin ihalesini alan firmanın binanın büyük bir bölümünü bitirmesine rağmen tamamlamaması ve satışa sunmaması ise kamuoyunda “Satamıyorlar mı, sattırmıyorlar mı?” sorusunu gündeme getirdi.

%68, %32 oran

Önceki dönemde Belediye Başkanı Selim Yağcı zamanında defalarca ihaleye çıkan fakat bir türlü alıcı bulunamayan eski Seven Pasajı’nın olduğu alan, yapılması planlanan iş merkezi ve altı otoparklı meydan ihalesine 2018 yılında nihayet alıcı bulunmuştu. Tek katılımcı olan Alve adındaki bir inşaat firmasının aldığı ihalede yapılacak olan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve otoparkın Belediye’ye kalacağı, % 68 ihalede %32 Belediye’nin olacağı uzun süre Bilecik kamuoyunda konuşulmuştu.

23.365 milyon muhammen bedel ile ihaleye çıkan otopark, meydan, bodrum, zemin ve beş kattan oluşan alışveriş merkezinin üst katının teras olarak kullanılacağı ve burada sinema ile kafeteryaların bulunacağı projenin 2.968 metrekarelik alana yapılacağı belirtilmişti.

Firma 2 defa erteleme istedi

İhaleyi alan firma inşaat çalışmalarına hızlı başlamasına rağmen ekonomik kriz ve pandemiden dolayı yavaşlamak zorunda kaldı ve ihale şartnamesinde yeralan maddeden faydalanarak ardı ardına iki yıl erteleme halini kullandı.

Ardından tüm koşullara rağmen binanın inşaatı bitmeye yaklaşırken meydan ve otopark kısmına gelince inşaat yeniden durdu.

Çevre esnafa ve mağdur öğrencilere tehlike saçıyor

4 yıldır inşaatı devam eden iş merkezinden dolayı etraftaki esnafta mağdur olurken, Atatürk İlköğretim Okulu’na yakın olan inşaat halindeki meydan ve otopark öğrenciler için tehlike arz etmeye devam ediyor.

Satamıyorlar mı? sattırmıyorlar mı?

Yaklaşık 4 yıldır sürmesine rağmen büyük bölümü tamamlanan binanın faaliyet göstermeye başlamaması ise düşündürücü bulundu.

İhale şartnamesinde yeralan otopark ve meydanın alıcı Alve firması tarafından yapılacağı ve Belediye’ye tahsis edileceği, iş merkezinin de inşaat halinde ve bitiminde ekspertiz tarafından değeri biçilip satılabileceği ayrıca bu kardan %50’yi Belediye’nin, %50’yi de firmanın alacağı belirtilirken, bu oranın otopark ve meydan düşüldüğünde %68 firmanın, %32 Belediye’nin olacağı ortaya çıkmıştı.

Ekspertiz 26 milyon değer biçti

Satışın ihaleyi alan firmada, fiyatı belirleme hakkının ise Belediye’de olmasına karşın Bilecik Belediyesi’nin 2020 yılının 11. ayında ekspertiz değeri olarak 26 milyon TL satış fiyatı belirlediği öğrenilirken, satış iznine de bir ay gibi kısa sürede izin verilmesi manidar bulundu.

Alıcılar neden caydı?

Bu süre içerisinde satış ilanına çıkan firmanın iki alıcı bulduğu ve Belediye’nin %32’lik hissesini almak isteyen kişilerin Belediye ile görüşdükten sonra vazgeçtiği öğrenildi.

Bunlardan birinin de geçtiğimiz günlerde Elmas Çay Bahçeleri olarak bilinen yere yeni yapılan binayı 16 milyon TL’ye tek katılımcı olarak alan Dağ İş Firması’nın olduğu, bu firmanın ekspertizin belirlediği fiyat üzerinden Alve İnşaat ile anlaşmaya vardığı ve Belediye’nin hakkına düşen %32 olan 10 milyon TL’yi kabul ettiği fakat daha sonra Belediye yetkilileri ile görüşdükten sonra bu alıştan vazgeçtiği ve hemen akabinde ihaleye çıkan Elmas Büfe’nin olduğu yere yapılan binayı aldığı gelen iddialar arasında yerini aldı.

Diğer alıcının ise Karalar Petrol olduğu, bu kişinin de Alve firması ile görüşüp anlaştığı, Alve firmasının da Belediye ile görüştüğü fakat satışa izin verilmediği gelen iddialar arasında.

2021’de neden ekspertiz fiyat belirlemedi?

2020 yılının 11. ayında ekspertizler tarafından 26 milyon TL değer biçilen iş merkezinin 2021 yılının 9. ayı olmasına rağmen halen neden ekspertiz değerine alınmadığı ve satışa izin verilmediği ise kamuoyunda merak ediliyor.

Firmanın ihtarlarına Belediye neden cevap vermiyor?

2021 yılı içerisinde ekspertiz tarafından fiyat belirlenmemesine ve kiralanması yada satışına izin verilmemesi sonucu Alve Firması tarafından Belediye’ye defalarca ihtar çekildiği fakat Belediye yetkililerinin bu ihtarlara cevap bile vermediği iddia edilirken, bunun gerekçesi de merak ediliyor.

Belediye firmadan farklı talepte mi bulunuyor?

Diğer bir iddia ise, Belediye yetkililerinin ihaleyi alan firmadan ihale şartnamesinde yeralmamasına rağmen aykırı farklı istekleri olduğu yönünde.

Haklarında yazılıp çizilenlere sessiz kalan Belediye Başkanı Semih Şahin’in bu iddialara ve yıllardır bekleyen bu inşaatın neden kiraya verilmediğine yada satılmadığına ilişkin bir cevap verip vermeyeceği, ihaleyi alan firmanın da bu iddialar karşısında bir açıklama yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

Editör: TE Bilişim